We zijn weer terug van een lang weekend in Albany. We waren zelfs nog nooit in de hoofdstad van New York geweest!
De rit zaterdag was erg mooi met de herfstkleuren en de blauwe lucht. Ik genoot er echt van.
Onderweg bij een tankstation hadden we nog wat leuks. Micky rekende binnen af en de vrouw wees naar zijn ID in zijn portemonnee en zei "thank you". Huh, waarvoor? Het was zijn militaire ID, dus voor zijn service. Ze vertelde dat ze zelf een schoonzoon heeft die al 4 keer in Irak gezeten heeft.
Vlak voor Albany kom je eerst langs de afslagen naar Amsterdam en Rotterdam, en in Albany zijn de Nederlandse invloeden overal te zien.
Aangezien we niet echt een vast plan hadden wat we gingen doen, en onze GPS niet meer mee wilde werken, volgden we eerst maar eens de bordjes Visitor Center in Albany. Dat was een goede keus, ze hadden een plattegrond, en veel folders. Naast het Visitor Center ligt een stenen gebouw wat ik er erg Nederlands uit vond zien met z'n luiken, en later lazen we dat dit het oudste Nederlandse gebouw in Albany is. De eerste blanken in dit gebied waren Franse pelzenjagers, maar de stad is door Nederlanders gesticht en werd Beverwijk genoemd voordat het later door de Engelsen werd overgenomen en de naam veranderd werd.
Vanuit het Visitor Center liepen we naar de River Walk, een mooie wandelbrug gaat over de autoweg naar een wandel en fietspad langs de Hudson rivier. Op pilaren op de brug zijn allerlei historische schilderingen te zien.
Een paar Nederlandse.
Boompje aan de Hudson.
Ik weet nog dat de kinderen de geschiedenis van New York in de vijfde klas geleerd hebben, en dat ze een project hadden over de Hudson, nu zien ze het gebied dan in het echt.
De USS Slater ligt hier aangemeerd. Je kunt het schip bezoeken, maar dat hebben we niet gedaan.
Alweer wat Nederlands.
Dit is op een viaduct geschilderd. Net langs het "Delfts blauw" zie je wat op stenen lijkt. Als je er langs zou rijden in plaats van lopen zou je nooit door hebben dat het allemaal erop geschilderd is!
Kun je het geloven; dit is ook een muurschildering onder een viaduct. Het is zo levensecht, net alsof het echt aan het afbrokkelen is, en erachter zitten delfsblauwe tegeltjes. Zelfs een halfvergaan stuk papier wat er tegenaan geplakt lijkt te zijn is in werkelijkheid geschilderd.
Ik vindt die wirwar van autowegen altijd zo kunstig uitzien.
Het gerechtsgebouw.
Na de wandeling gingen we op zoek naar het park waar een Italiaans festival was. Het bleek niet zo groot te zijn, een soort braderie met een bandje.
Hierna gingen we op zoek naar het hotel. Dat gaf nog wat moeilijkheden zonder GPS, maar na een paar keer vragen hebben we het na een uur zoeken toch gevonden.
Het was nog mooi weer en ik heb een tijd buiten in de zon zitten lezen. De kleuren waren hier ook zo mooi. Het was wel prive terrein maar ik kon toch gauw wat foto's maken.
Een meertje tegenover het hotel.
We zijn in de buurt bij een Denny's gaan eten en daarna hebben Tim en Niels gezwommen in het hotel. Heerlijk hoe die 2 beste vriendjes zijn.
De volgende ochtend gingen we weer naar Albany, dit keer naar de buurt van het Empire State Plaza.
Empire State Plaza.
Rechts
The Egg, een theater. Rechtdoor het
State Capitol gebouw.
Ik moet zeggen dat de architectuur in Albany mooi is. Er zijn oude gebouwen die naast de nieuwe staan, maar het werkt allemaal goed bij elkaar. Dat het zo'n mooie stad is had ik niet verwacht. Het weer werkte er natuurlijk ook bij mee. Het is weekend en erg rustig in de stad, ik verwacht dat het door de week een gekkenhuis is.
We gingen naar het
New York State Museum, wat ook mijn verwachtingen overtrof. We hebben er uren doorgebracht, en is zo veel te zien. Veel over de geschiedenis van New York, inclusief de aardrijkskundige geschiedenis. Er is een tijdelijke tentoonstelling over uitheemse planten en dieren. Dat de
purple loosestrife en
Japanese knotweed uitheems waren wist ik wel, en ook de
starling onder andere, maar regenwormen? Nooit geweten, maar ze zijn waarschijnlijk 500 jaar geleden al per ongeluk geimporteerd.
Er is vanalles te leren over de indianen. Dit plaatje is apart voor ons; het stelt een nederzetting voor bij Lamoka Lake. Dat is hier in de buurt, en we zijn er een keer geweest kano varen. Ik kan me herinneren dat er bij de parkeerplaats een oud bordje stond over de oudste indianennederzetting die in New York gevonden is.
Ruud's vrienden.
Mastodons liepen 13.000 jaar geleden rond in New York.
Er is een stuk van het museum gewijdt aan 9/11, waar deze brandweerauto staat. Er staat een compleet omgebogen metalen pilaar van een van de gebouwen, en andere dingen zoals het landinggestel van een van de vliegtuigen. Heel indrukwekkend allemaal.
Een ander stuk gaat over New York en zijn immigranten, en onder welke omstandigheden grote groepen van deze mensen in armoe leefden.
In het museum hebben we een hapje gegeten en daarna nog een beetje tussen de gebouwen rondgelopen.
Het New York State Education gebouw. Niels: "So that's were my tests go to."
Kantoorgebouwen
Een van de hoge gebouwen is de
Corning Tower. Je kunt hier (gratis) naar boven, alleen is het nu op zondagen dicht en laten we er net op zondag zijn. Daar moeten ze nog een keer terug.
Weer terug bij de auto zagen we dat er een auto voor de onze geparkeerd stond met een parkeerpas van het ziekenhuis waar ik werk. Ik ben wel nieuwsgierig wie dat was, je zou zo nog bekenden tegen het lijf lopen zo ver van huis.
Met dit mooie weer wilden we ook wel even de natuur in, en we zijn naar
Peebles Island State Park gegaan. Het is maar een klein park, maar het was wel lekker om even in het bos te wandelen.
Een korte boswandeling
Daarna weer naar het hotel, en ik heb deze keer met Tim en Niels meegezwommen, heerlijk.
Vandaag wilden de kinderen het liefst weer meteen naar huis, wat we ook gedaan hebben. Het was nog warm genoeg, maar wel bewolkt.
Onderweg naar huis weer van de mooie uitzichten genoten.
Labels: Familie, Natuur, Toerisme, vakantie