donderdag, oktober 30, 2008

Tekorten

Als er hier over de problemen in de gezondheidszorg gepraat wordt gaat het meestal over de onverzekerden. Er is nog een zeer groot probleem en dat kon wel eens in een "perfecte storm" uitdraaien. Dat is het tekort aan verpleegkundigen. Er zijn nu al tekorten, en dat wordt alleen nog maar erger. De gemiddelde leeftijd van verpleegkundigen ligt ongeveer op 47, dus er gaan er steeds meer met pensioen. De vergrijzing van de bevolking (de eerste baby boomers zijn de 65 al gepasseerd) betekent dat er steeds meer verpleegkundigen nodig zijn. Er zijn te weining leraren verpleegkunde omdat het slecht betaald, dus mensen die de opleiding willen doen worden vaak geweigerd omdat er niet genoeg opleidingsmogelijkheid is. De werkomstandigheden voor verpleegkundigen zijn veelal slecht en veel verpleegkundigen zijn gedesillusioneerd en stoppen ermee. Allemaal ingredienten voor grote problemen. Pas geleden was er een heel goed programma over op tv, dat kun je hier bekijken. Echt een aan te raden programma! Kijk onder "Nurses Needed".

Er wordt met verpleegkundigen meegekeken op een IC en een brandwonden afdeling in een New York ziekenhuis. Een van de patienten is een jonge danseres die een ongeluk gehad heeft en verlamd geraakt. Er wordt verteld dat de chirurg haar rug weer met metalen pinnen in elkaar gezet heeft, maar dat het zonder de verpleegkundige zorg niks zou uitmaken. Verpleegkundigen zijn de ruggegraad van een ziekenhuis; zonder verpleegkundigen geen ziekenhuis.

De tekorten aan verpleegkundigen is een probleem dat iedereen aangaat. Het is niet alleen een probleem voor de ziekenhuizen die niet genoeg verpleegkundigen kunnen aannemen, en niet alleen een probleem voor de verpleegkundigen die wat harder moeten werken omdat er niet genoeg personeel is. Nee, het gaat iedereen aan. Iedereen wordt wel een keer ziek, of heeft een operatie nodig. Als je dan lang op een wachtlijst staat en op de operatie moet wachten omdat er niemand is om je na de operatie te verzorgen, of je ligt ziek in een bed en er komt niemand om je te helpen, of je pijnstillers te geven, of problemen vroegtijdig te erkennen, dan is het te laat om er bij stil te staan.

Ik weet niet wat je er als leek aan kunt doen, voorlopig misschien alleen maar bewust zijn van het probleem. Als oplossing moeten ten eerste de werkomstandigheden voor verpleegkundigen beter worden. Er moet echt naar ons geluisterd worden, we zijn de kanariepietjes in de kolenmijnen. Er moet meer zeggenschap zijn voor verpleegkundigen en toegegeven, we zijn er niet beste in om goed te articuleren en al helemaal niet om als groep sterk te staan (in Nederland niet en hier niet). Er moeten meer opleidingsplaatsen komen, maar je hebt er niks aan om mensen op te leiden als ze snel afhaken door de werkomstandigheden. Geen gemakkelijk probleem om snel op te lossen, maar o zo noodzakelijk!

Labels:

4 Comments:

Blogger Petra said...

Ik vind het ook beangstigend, maar inderdaad, wat kunnen wij eraan doen? Onbegrijpelijk, dat er door de (toch echt ook oudere) powers that be niet meer aan wordt gedaan!

6:41 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Zoals je zelf al aangeeft zal het probleem er de komende tijd niet beter op kan worden.

Het probleem zal alleen opgelost worden als inderdaad op verschillende fronten verbetering plaats vind.
Ik denk dat hier zeker een taak ligt van de politiek, maar of die dat ook zo zien? heb zo mijn twijfels...

Mijn verpleegkunde diploma hangt aan de wilgen en zal er ook niet af komen.

gr petra

7:12 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Ik ben het helemaal met je eens, het werk moet meer beloond worden dat ten eerste (waarom een chirurg zo ontzettend veel meer dan een verpleegkundige) en ik denk dat managers in ziekenhuis deels mensen uit het bedrijfsleven moeten zijn maar zeker ook verpleegkundigen en artsen die weten wat er op de werkvloer speelt. Informatie en luisteren naar zou al een heel groot verschil maken, het probleem met veel verpleegkundigen (is mijn ervaring) is dat ze goed zorgen voor een ander maar als het gaat om zorgen voor zichzelf (arbeidsrechten etc) durft men vaak niet meer zo goed en dat is wel jammer. Want verpleegkundigen zijn hard nodig.

9:48 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Goh, triest dat er in deze tijd zo weinig aandacht wordt besteed aan jullie werkomstandigheden... Jullie moeten jullie stem harder laten horen!

Groetjes,

Hilde
www.hilde.verenigdestaten.info

7:02 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?