donderdag, september 10, 2009

Zorgverzekeringen

Gisteravond gaf Obama een speech over zijn plannen voor health care. Eigenlijk had hij deze speech maanden geleden moeten houden, dat had een heleboel circus met alle beschuldigingen over en weer kunnen voorkomen. Er gingen allerlei geruchten over wat er nu in de nieuwe gezondheidszorg plannen staat en wat niet, en niemand scheen te weten waar het over ging. Nu legde hij het eindelijk uit.
Veel van de plannen kan ik me wel in vinden. Iedereen moet zich kunnen verzekeren inculsief als je al een ziekte hebt, en de verzekeringen mogen je niet kunnen droppen als je ziek wordt of werkeloos. Die "public option" wordt nog het grote discussiepunt, een verzekering door de regering waar mensen voor kunnen kiezen.

Iedereen is het er wel over eens dat het zo niet verder kan. De onverzekerden zijn nog maar een begin van dingen die moeten veranderen. Obama praat ook over Medicare fraude en bezuinigingen, maar ze betalen ziekenhuizen en artsen al te weinig. Verzekeringen volgen wat Medicare doet en dingen hun kosten af met de ziekenhuizen. Ze betalen de primary physicians, de familie artsen, zoiets als huisartsen, veel te weinig. Specialisten verdienen veel meer, met als gevolg dat er te weinig primary physicians zijn. Een primary physician kan veel doen om een patient gezond te houden, zodat hij later geen specialist zoals een cardioloog nodig heeft. Er moeten dus meer primary physicians bijkomen, die beter betaald worden.

De eerste hulp in het ziekenhuis wordt nu vaak door mensen gebruikt voor een dokterbezoek wat gemakkelijk afgehandeld kan worden door een primary physician. Dit zijn niet de onverzekerden die dit doen, maar vooral ook mensen met verzekering. 's Avonds en in de weekenden hebben ze echter geen andere keuze omdat hun eigen dokter dan niet bereikbaar is. Ook dat zou kunnen veranderen als er meer primary physicians zijn; grotere praktijken met meer bereikbaarheid buiten kantooruren.

Labels:

2 Comments:

Anonymous Bianca (Hollandranch) said...

Ik denk dat er zeker heel wat verbeterd kan worden maar ik hoop niet dat hier het nederlandse systeem komt, dat werd ook zo mooi voorgespiegeld door de overheid en is steeds meer een handvat geworden voor het kabinet om mensen te regeren tot achter hun voordeur + lastenverhogingen, uitgeklede pakketten ivm verkeerde kostenbegrotingen enz enz

8:28 p.m.  
Blogger Kasaka said...

Veel van zijn speech vond ik ook erg goed, als hij het waar kan maken. Ik denk echter, dat politici niet echt weten, wat er speelt. Het zou fijn zijn als er een committee van health professionals samen werd gesteld, die aanbevelingen zouden doen, zoals meer primary care e.d. Dat zijn de mensen, die er dagelijks mee te maken hebben, zoals jij, en er een heel goede kijk op hebben.

9:24 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?