woensdag, september 02, 2009

Lessen

Vanavond heb ik de tweede les gehad van mijn cursus epidemiologie, en het is een heel interessant begin! De lessen behandelen hoe we ziekten en trends ontdekken, en de beste behandelingen vaststellen. Bij epidemioloie denk je meteen aan infectieziekten. Dat is een gedeelte ervan: als er een salmonella uitbraak is wordt er opgespoord wat de bron van infectie is (recent nog de pinda's of vorig jaar de tomaten). Behalve infectieziekten wordt er geprobeerd om oorzaken te vinden voor andere ziekten; zo heeft men het verband kunnen leggen tussen roken en longkanker. Het is nu zo bekend dat het bijna niet voor te stellen is dat er een tijd was dat dit nieuws was.
Zo hebben we ondertussen ook allemaal wel gehoord over de oorzaken van hartziekte. Een grote studie (die nog steeds loopt en aan de derde generatie bezig is) heeft die hieraan bijgedragen, de Framington Heart Study.

Vanavond hebben het gehad over de geschiedenis van epidemiologie, ook interessant. We hebben de film The Great Fever bekeken. Het gaat over de uitbraken van yellow fever in de VS, en hoe er gezocht werd naar de oorzaak. Het is een ziekte die overgebracht wordt door muggen, maar in die tijd waren bacterien pas ontdekt en niemand die dacht dat muggen de oorzaak konden zijn. Behalve 1 man, en hij werd 20 jaar lang niet aangehoord. Duizenden mensen zijn er aan die "gele koorts" overleden, en wat een ziekte is het! Eerst hoofdpijn en koorts en dan tast het de lever aan waardoor er geen bloedstolling meer is en mensen doodbloeden. De ziekte is er nog altijd, maar door de muggen onder controle te houden zijn er geen uitbraken meer geweest in de VS.
Ik heb wel eens over yellow fever gehoord of gelezen, maar had geen idee hoe erg die uitbraken waren!

Labels:

5 Comments:

Blogger Petra said...

Dat van de pinda's was ik nog van verbaasd hoor. Maar ook dat kan natuurlijk. Veel succes met de lessen!

Ik ben inmiddels druk doende met de Medische terminologie. Veel rijtjes leren =)

9:16 p.m.  
Anonymous Cisca said...

Ik heb inderdaad ook weleens van yellow fever gehoord, maar dit klinkt wel heel naar zeg.

10:37 p.m.  
Anonymous Bianca (Hollandranch) said...

Die insecten kunnen heel wat narigheden overdragen, dat moet verschrikkelijk geweest zijn in die tijden met dat soort epidemien, was je ziek dan werd je buiten de stadspoorten gekieperd om over medische behandeling maar niet te spreken.

11:10 p.m.  
Blogger Bibi said...

Heel interessant! 'k Zou wel meer daarover willen weten.
Heb je wel eens gehoord over spinnebeten en infectie ziektes die uiteindelijk kunnen leiden tot MSA?
(Ik probeer maar wat, Scott's vader heeft, denken ze, MSA, en hij begon achteruit te gaan toen hij meer dan tien jaar geleden werd gebeten door een spin. Dat veroorzaakte een infectie op zijn voet die vanzelf bleek over te gaan maar toch elk jaar weer terug kwam)

8:44 a.m.  
Blogger Annemiek said...

Bibi, nee ik heb nog nooit van een verband tussen spinnenbeten en MSA gehoord.

7:35 a.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?