dinsdag, september 09, 2008

Een leerzame dag

Vandaag ben ik naar een inservice geweest over 'pressure ulcers', doorliggen. Per 1 oktober zal Medicare een ziekenhuis niet meer betalen voor de kosten die het met zich meebrengt als een patient gaat doorliggen. Bijvoorbeeld de extra dagen in het ziekenhuis dat zo'n wond met zich meebrengt, de extra zorg of materialen. Een doel is natuurlijk om de zorg beter te maken, en hun manier om dat te doen is door het een ziekenhuis in de portemonnee te laten voelen.
Afgelopen jaar hebben we al veel hierover gehoord, maar wat ik vandaag voor het eerst hoorde was dat de arts het in zijn opnameraport moet zetten als een patient het ziekenhuis inkomt met doorligwonden. Ze moeten er tevens bij vermelden in welk stadium de wond verkeert. Als een verpleegkundige het opschrijft telt het niet; het is een medische diagnose, en blijkbaar kunnen wij geen doorligwonden meer meten, of stadium bepalen. Ha! Eens zien wie dit de artsen gaat leren. Alleen de chirurgen weten wat van wondzorg af, niet de internisten.
De meeste doorligwonden zijn te voorkomen, maar ik ken ook gevallen die echt niet te voorkomen waren. Denk aan een 500 pond wegende, kritisch zieke diabeet aan de beademing waarbij met elke beweging de bloeddruk kelderd, of iemand met zo'n laag eiwitgehalte in het bloed waarbij wondgenezing onmogelijk is. O ja, een stadium 2 wond die in het ziekenhuis naar een 3 gaat wordt ook niet meer vergoed.
Dit is nog maar het begin, er is een hele lijst van dingen die niet meer vergoed zullen worden. Dit is door Medicare, de regeringsverzekering, en waar Medicare gaat zullen de rest van de verzekeringen in de voetstappen volgen.

Van onze lerares hoorden we over een speech vanavond, en we zijn er met een stel van de klas naar toe geweest. Het was een van de mensen van de film Sicko, Donna Smith, die haar verhaal vertelde. Ik heb de film niet gezien, ik heb echt totaal niks met Michael Moore. Deze vrouw was een van de mensen die in de film haar verhaal vertelt, ze is bankroet geworden door ziektekosten.

Er kwamen ook nog een paar andere sprekers aan bod. Het was wel interessant om te horen. Dat ons gezondheidszorgsysteem in grote problemen is weten we al jaren. Wat nu eigenlijk de beste oplossing is weet ik nog niet. Deze groep promote single payer ziektekosten, waarvan nu een 'bill' klaarligt, HR676. Ik moet het allemaal nog nalezen.

Je staat er eigenlijk in het dagelijkse leven op mijn werk helemaal niet bij stil hoe alle beslissingen die door de regering genomen worden de patientenzorg beinvloeden of wat we er zelf aan kunnen doen. Waarom me dat nu 20 jaar moet duren om dat te beseffen? Ik denk ook dat je gewoon in een routine komt, het werk vreet energie, om klinisch bij te blijven is al een opgave, plus je bent druk bezig met kinderen groot te brengen, dan blijft er niet meer zo veel energie over.
Ik heb met bovenstaande wel mijn leeswerk voorlopig!

Labels:

3 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Ik begrijp nog steeds niet waarom ziekenhuisdirecteuren + managers en specialisten zo'n vermogen aan salaris moeten verdienen. Heb bij veel grote bedrijven de salarisadministratie gedaan maar ziekenhuizen sloeg werkelijk alles qua beloningen voor bovengenoemde groep. Prachtig zorg voor iedereen (in Nederland verplicht maar hier een verkiezingspunt) maar zolang de burger daarvoor moet betalen middels belastingheffingen is het volgens mij nog steeds het paard achter de wagen spannen. Ik heb in Nederland bedragen gezien (en dat zal hier niet anders zijn) waar je van 1 jaarsalaris van zo'n "topfunctionaris"met gemak minstens 20 verpleegkundigen van kunt betalen een jaar lang (en dan ook een goed salaris).
Sterkte met alle veranderingen !

10:59 p.m.  
Blogger kastelke said...

Altijd die besparingen maar... Die dingen hebben toch ook hun grenzen, zeker als het medische zorgen betreft. Het gaat hier immers om mensen!
Ok, tuurlijk moet je doorligwonden trachten te vermijden. Maar zoals je zelf al aanhaalde is dat niet altijd zo evident...

Wanneer je zelf goed verzekerd bent, dan sta je waarschijnlijk niet altijd stil bij die kleine dingen, maar zo las ik gisteren dat, wanneer je geen ziektekostenverzekering hebt, of een goedkope, dat je tijdens je bevalling geen epidurale verdoving kan krijgen. Zelf had ik een bevalling die haast voorbij was toen de gynaecoloog nog de verloskamer in moest komen, maar als je soms hoort over bevallingen die 24 uur of langer duren... Ik denk dat een epidurale dan toch wel heel erg welkom is.

2:58 a.m.  
Blogger Mariska said...

Oei, ik weet nog niet zo goed wat ik hiervan moet denken, hoor.
Sommige zaken zijn inderdaad vermijdbaar en verwijtbaar en daar mag best naar gekeken worden om van te leren.
Maar sommige zaken zijn niet te voorkomen, vrees ik...
Zeker niet binnen de huidige zorg waarin steeds meer beknibbeld wordt op de zorg aan het bed.

Ik ga het artikel nog even goed lezen en er eens goed over na denken...

Groetjes,
Mariska

PS. Om even op je vraag terug te komen. In Nederland krijg je inderdaad een Ejectie Fractie bepaling tijdens bepaalde chemo's en Herceptin gebruik en dit gebeurt met een nucleair goedje om je linker ventrikel goed in beeld te krijgen

2:09 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?