maandag, augustus 18, 2008

Boeken shoppen

Soms denk ik wel eens dat dit blog erg oppervlakkig is. Er zijn gewoon dingen die ik niet kan vertellen, zoals over mijn werk. Er gebeurt genoeg om een boek te vullen, maar tegen de tijd dat ik het zou kunnen schrijven zou ik alles vergeten zijn. Plus ik heb geen idee waar ik zou beginnen. De mensen die je meemaakt! Soms denk je dat je het allemaal wel gezien hebt, maar mensen blijven verrassingen voor je neergooien.

Vandaag had Tim een afspraak bij TC3 om zich in te schrijven voor nog een les erbij. Ik dacht dat het een afspraak was met een counselor, maar het was iemand die je alleen voor de lessen inschrijft. Hij wist niet echt veel over de graad Computer Science die Tim zal doen. Ik vroeg hem of het mogelijk zou zijn dat Tim binnen 2 jaar zou slagen met het lessenplan dat hij nu heeft. Hij deed zijn best om het uit te puzzelen, maar zijn advies aan Tim was om in de eerste weken van school een afspraak te maken met een advisor om zijn lessenplan voor de komende 2 jaar te maken.

Het probleem is dat Tim volgens zijn plaatsingstest Math 100 moet nemen. Dit is een les om bijgespijkerd te worden zodat hij op college niveau zit. Het is moeilijk te begrijpen dat hij niet op niveau is, omdat hij in de 89ste procentile scoorde, en altijd A's en B's in wiskunde gehad heeft. Hij had het laatste jaar van high school geen wiskunde meer, dus misschien is hij daardoor wat roestig. Doordat hij Math 100 moet nemen zal hij achter lopen op de wiskundeklassen die nodig zijn. De man waar we mee praatten raadde Tim aan om toch te proberen om in Math 132 te komen door in de eerste week van school met een wiskundeleraar te praten. Soms laten ze op die manier toch leerlingen toe. Als dat niet lukt zal hij volgende zomer 1 of 2 wiskundeklassen moeten doen om toch binnen 2 jaar klaar te zijn.

Waar we voor kwamen is in ieder geval gelukt, hij is ingeschreven voor een extra klas, wat hem 16 credits zal geven. Wat hij dit semester zal hebben: Health and Fitness (1 credit), Adult Recreation and Fitness (1cr), Intro to Databases (1 cr), Advanced Databases (1cr), Biologie 3(cr), American History (3cr), plus wiskunde, Reading and study skills die niet meetellen voor zijn degree, hoewel hij er wel credits voor krijgt.

Na dit alles gingen we bij de campus boekenwinkel zijn boeken kopen. Een meisje in de winkel ging aan de slag met zijn lijst van lessen, wel fijn dat je zo snel alles bij elkaar hebt. Een paar boeken hebben we tweedehands kunnen kopen, dat scheelt toch weer. Natuurlijk zijn er ook dure boeken die nieuw gekocht moeten worden omdat er weer een nieuwe uitgave is, en de uitgevers hebben weer wat nieuws verzonnen om er geld uit te slaan: voor wiskunde hoeft hij geen boek te kopen, maar een "student access code", dus een paswoord om bij de online cursus te komen. Reken uit je winst: $71 hiervoor! Een boek kan nog tweedehands doorverkocht worden, maar dit niet. Dat was even kort maar krachtig winkelen, en we waren zo weer een paar honderd dollars lichter.

Maar we waren nog niet klaar; Bart had me zijn lijst in handen geduwd, en aangezien zijn school maar 10 minuten rijden verderop is gaf ik maar toe, en was onze volgende stop Cortland. Bart werkt de hele week dus zou pas vrijdag er naar toe kunnen gaan, en dan heb je ellenlange rijen. Ik wist echt niet meer van onze rondleiding waar de campus boekenwinkel was, maar gelukkig was het toch snel gevonden. Een plek om te parkeren vinden was moeilijker, en we moesten een eind lopen. Toen we de boekenwinkel binnen liepen gingen er net een paar Duitsers naar buiten. Wel verrassend om opeens Duits te horen.
Ook in deze winkel hielp iemand ons om de boeken bij elkaar te krijgen, en het ging heel vlot. Deze boeken waren nog duurder dan die van Tim, en een paar behoorlijk dikke, zware pillen! Helaas was bij zijn boekenlijst niet veel tweedehands. Nog een trucje van de uitgevers, om een CD bij een boek te doen, en als die CD er niet meer bij zit is het geheel niet meer compleet. Je weet ook maar nooit hoeveel een leraar een boek zal gebruiken, of dat je echt alles op de lijst nodig hebt. Dat hebben we bij Bart geleerd, we kochten alle boeken en sommige heeft hij amper in gekeken. Voor sommige klassen zeggen we hun nu om maar eens eerst naar de eerste les te gaan en te zien wat nodig is.

Vanavond had Micky nog een leuk nieuwtje. Hij werkt al jaren bij Cornell, maar zijn baan viel altijd onder het leger. Kort geleden is dat veranderd en valt hij nu onder Cornell. Cornell heeft een programma waar ze studiebeurzen geven aan kinderen van werknemers. Het is 30% van het lesgeld, en de werknemer moet er 4 jaar gewerkt hebben. Na echt een heleboel gedoe, dat zelfs tot de bijna topman gegaan is, is het nu dan goed gekeurd dat hij echt onder Cornell valt en dus krijgen onze kinderen een gedeelte van hun lesgeld betaald. Alleen van het lesgeld dus, niet alles wat er nog bij komt. Een klein addertje is wel dat de studiebeurs bij onze inkomsten geteld zullen worden en we er belasting over moeten betalen. Maar het is toch weer mooi meegenomen, en misschien is het net genoeg om de boeken mee te bekostigen!

7 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Tjonge wat een geld voor die boeken en schoolspullen. Pfff blij dat ik alleen 4-benige "kindertjes" heb ;-)

9:39 p.m.  
Blogger DixieChick said...

Wat goed dat je de tuition nu toch een deel terug krijgt! Hier in GA hadden ze dat systeem ook, maar dat is nu teruggedraaid, helaas.

Boeken zijn absurd duur..ik raad mijn studenten altijd aan om via amazon naar 2e handsjes te speuren, want anders is het soms niet te doen.

8:57 a.m.  
Blogger Annemiek said...

Dixie; dat heb ik voor Bart in het beging gedaan, maar het is echt zoekwerk, want de boekenlijst komt pas 2 weken voor het begin van klassen uit, en via Amazon komen de boeken soms pas laat aan. Op de boekenlijst staat onvolledige informatie, bijvoorbeeld maar de halve titel of geen editie. Ik ben wel van plan om dit meer te doen, en mijn eigen boeken koop ik allemaal online tweedehands.

9:10 a.m.  
Blogger Petra said...

Die boeken moeten wij nog aanschaffen, maar zullen klaarliggen bij de bookstore, dus geen rijen, hopelijk! Dat van die cd bij het boek hadden we vorig jaar op de high school al! Kai was de zijne kwijt en toen konden we dokken. Op het moment lijkt het inderdaad of de geldkraan wijd open staat, pfff! Succes, wanneer beginnen de jongens officieel? Bij VT is de 25ste de eerste schooldag (die Katja vrij heeft, want ze heeft iedere maandag vrij).

12:06 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

De afgelopen 2 jaar heb ik wel genoten van de goedkope school hier. Shirley in Nederland. 500 euro boeken( die onverkoopbaar waren) 500 euro school geld en bijna 700 euro voor de bus kaart omdat ze vanaf Wellerlooi naar Venlo, Venray of Gennip moesten.

Hier op de school koste het nagenoeg niets. Wat school spullen etc. Highschool bedoel ik dan he..

Kan ik vst sparen voor straks

gr petra

10:11 p.m.  
Blogger Petra said...

HEy wat goed dat het aangepast is. Scheelt inderdaad weer voor de boeken!

7:45 a.m.  
Blogger kastelke said...

Elk jaar weer opnieuw bij de start van een schooljaar vraag ik mij af hoe sommige mensen dat allemaal moeten bekostigen... Zeker als je kinderen dan ook nog eens volop "in de groei" zitten. Onze zoon kan nu slechts 1 seizoen doen met zijn kleren en is er dan al weer uitgegroeid. Idem met schoenen. En ze moeten gewone schoenen (liefst 2 paar, zodat we wat kunnen afwisselen), en sportschoenen voor in de sporthal en sportschoenen voor buiten... En een nieuwe winterjas. En ook een nieuwe regenjas (en die heb je in Belgie zeker nodig!!!)... pffft.

Wens de jongens veel succes met de start van het nieuwe schooljaar!
Hier beginnen ze op 1 september, dus ook nog 1 weekje vakantie.

4:27 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?