maandag, augustus 25, 2008

Inmaaktijd


De mais is allemaal omgevallen door het gewicht van van de bonenplanten. Ik vraag me af hoe de indianen dit vroeger oplosten. Ik heb er hier en daar wat steuntjes tussen gezet.


Elke paar dagen een bak bonen plukken. Het zijn wel makkelijke en dankbare planten om te hebben.


Ook tussen de ochtend glorie staan wat staakbonen. Die zijn moeilijk te vinden tussen al dit groen!


Zo langzaamaan worden alle tomaten rood, al zijn de planten wat aan het afsterven.


De barred rocks volgen me overal naar toe, zo lang ik maar niet te ver van hun hok weg ga want dan blijven ze verdwaast staan. Erg ver van huis durven ze niet.

Vandaag was het eens tijd om wat tomaten in te gaan maken, ik heb er genoeg bij elkaar gespaard.


Ik geloof dat het voor een groot gedeelte geluk is dat ze het zo goed doen (en natuurlijk pa's zweet). 's Nachts regen en overdag zon, ideaal voor het plantenleven.

Gisteren op de terugweg van de fair zijn we in een paar winkels gaan zoeken naar citric acid (? citroenzuur) wat bij de ingemaakte tomaten moet voor de houdbaarheid. Het was nergens te vinden. Dan maar met citroensap werken, maar die had ik na 3 kleine potten vullen al op. Ik had niet in de gaten gehad hoeveel er van nodig was. Dus dan maar even naar de stad voor dit citric acid. Van 1 winkel wist ik waar ze het zeker hadden, maar die op zondag dicht is; Agway, een soort boerenbond. Daar hadden ze alles wat je maar voor inmaken nodig kunt hebben.

Weer terug naar huis en verder inmaken. Ik had me bedacht dat ik ook wel jam kon maken als ik toch bezig was, en had wat perzikken gekocht. Ik wist dat ik nog pectine in huis had, maar toen ik de perzikken in de ketel had met de suiker erbij keek ik nog eens op het pakje. Het was pectine met zoetstof, waar je dus geen suiker bij hoeft te doen. Die kon ik dus niet gebruiken, dat zou wel erg zoet zijn. Nou, dan maar waterige jam, die zal nog goed zijn voor in de yoghurt.

Het was allemaal veel werk, met de nodige hindernissen, maar wel leuk om te doen.


Het resultaat.

Vanavond begonnen mijn lessen weer. Deze keer neem ik er maar 1; de andere les is een keuzevak, en ik heb het geluk dat ik al genoeg keuzevakken links en rechts gedaan heb zodat ik die niet meer hoef te doen. Ik denk dat het wel interessant wordt: Health care politics en policies. Onder andere keken we vanavond een filmpje over het verschil in ziektekostenverzekeringen in 4 verschillende landen; Duitsland, Japan, Zwitserland, en Taiwan. Goed om te zien hoe het in andere landen opgelost wordt.

Labels:

6 Comments:

Anonymous Anoniem said...

zo dat zijn ook niet een paar tomaten. Mensen lief wat een berg. Hier hebben we er inmiddels 1 gehad en 1 half verrot. Hier staan ze niet op zo goed plaatsje. Bijna niks doet het. Waarschijnlijk te weinig zon. Wij zijn echte groente kwekers maar niet heus.
Die boontjes zien er ook goed uit zeg..

Wat een leuek foto's van de state fair !

Gr petra

9:46 p.m.  
Blogger Petra said...

Jeetje wat een produktie uit eigen tuin! Rick heeft wel wat dingen geplant, maar helaas waarschijnlijk te schaduwrijk, want er is vrijwel niets opgekomen. Wel hebben we hier een paar habanero pepertjes in een pot op het deck.

5:19 p.m.  
Blogger Petra said...

Wauw, ben helemaal jaloers op je tomaten! Wat een heerlijkheid!

8:26 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Je kunt bijna groentenboer worden zeg, hier nog niet 1 tomaat gehad, na het bloemetje houdt het helemaal op. Ziet er goed uit al die potjes gewekte groenten, ben wel beetje jaloers op ;-)

9:38 p.m.  
Blogger kastelke said...

Ja, Annemiek, die tuin van jou is er eentje om jaloers op te zijn! En als er dan ook nog zo'n ijverige keukenprinses op losgelaten wordt, dan geniet je een jaar lang van de vruchten!

Hou ons vooral op de hoogte van die cursus, het klinkt inderdaad leerrijk. Was er 1 land bij waarvan je verrast was en vond dat ze het ook hier maar in moeten voeren op die manier?

7:20 a.m.  
Blogger Annemiek said...

Veel van mijn collega's zeggen dat ze ook zo'n goede oogst hebben dit jaar.

Elke, wat er voor mij vooral uitsprong is dat geen enkel van die landen 'for profits' heeft.

6:56 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?