maandag, maart 10, 2008

Power 2

Vrijdagavond had DaSom haar cabaret avond, en na mijn werk ging ik daar naar toe. Dan heb ik weer zoiets; er werd omgeroepen of er medisch personeel in de zaal was. Daar reageerde ik op (hoe kan ik dat niet doen, ik had mijn uniform nog aan). Er was een meisje dat iets met garnalen had gegeten en er een allergische reactie op gekregen had. Gelukkig niet zo heel erg, alleen uitslag op haar gezicht. Een cardiologe die in de zaal zat kwam ook kijken. Gelukkig viel het allemaal mee, en de moeder kwam het meisje halen.

DaSom deed het heel goed met haar stukje, maar snel daarna wilde ik toch weg. Er was sneeuw en ijs voorspeld, en we kwamen weer goed thuis. Op zaterdagavond had ze ook een cabaretavond, en ze ging 's middags al weg om te oefenen. Het weer was 's avonds zo slecht dat ik haar niet kon halen, en ze is bij een vriendin blijven slapen.
Maar goed ook, want hier viel de stroom om ongeveer half twee uit. Onmiddelijk waren Tim en Niels totaal "bored". Ze vinden wellicht wat om te doen, ook zonder computer, en hebben verschillende spelletjes Stratego gedaan.
Ik ging 's middags naar een studiegroepje om aan statistiek te werken. Dat ging heel goed; de dochter van een van de leerlingen was er en die is wiskunde lerares. Ze legde alles nog eens heel duidelijk uit. Waarom kan onze leraar dat nou niet?

Weer thuis was net de stroom weer aan, maar een half uur later weer uit. Het eten was net halfgaar, ik heb verder gekookt op het gasfornuis beneden, en we hebben bij kaarslicht gegeten.

Als er geen stroom is, is er ook geen water; dat wordt uit de grond gepompt. Ook werkt de verwarming dan niet, want daar zit ook een pomp op. We hebben wel een gaskacheltje dat de bovenverdieping warm houdt. We hebben altijd flessen drinkwater in voorraad, en hebben ook altijd een paar flessen van zo'n 24 liter met water gevuld staan zodat we de wc nog door kunnen spoelen.

Zo zaten we dan 's avonds met de kaarsen en de kachel. Niels en ik hebben Stratego gespeeld bij kaarslicht, en we hebben naar de radio (op batterijen) geluisterd. Tim begon computer-ontwenningsverschijnselen te krijgen. Hij vond het maar zoooo saai.
Dingen die ik zei, zoals 'sommige mensen hebben helemaal geen stroom' en 'vroeger had niemand stroom' viel wat hem betrof in dezelfde categorie als 'eet je bord leeg want de kindjes in Afrika hebben honger.'

Op zondagmorgen was er nog steeds geen stroom en was de temperatuur aardig gedaald. 's Nachts durf ik die gaskachel niet aan te laten. Tim en Niels hadden zich een nestje op de banken gemaakt in de huiskamer en lagen daar lekker knus.

Met daglicht was pas goed te zien hoeveel ijs zich op de bomen verzameld had. Daar was het ijs van vorige week niks tegen. Alle takken hingen heel laag, en vannacht hoorde ik er steeds een tegen het dak van het huis slaan. Met wat wind door de bomen klinkt het alsof het regent.

We besloten om voor ontbijt uit te gaan, en terwijl we bij Friendly's zaten kwamen er nog meer mensen binnen die geen stroom hadden. Ook de mensen van het energiebedrijf zaten daar aan het ontbijt.
Hierna gingen we DaSom halen. Ze had het leuk gehad zaterdag.

Weer thuis ging ik toch eens bellen over hoe lang dit ging duren; creepy, ze weten precies van waaruit je belt en je krijgt een antwoordapparaat dat vertelde dat het tot 6 uur vanavond zou zijn.

Nou, de flessen met doorspoelwater stonden wat laag, maar daar vonden we wel wat op:


Micky's systeem van smeltwater van het dak opvangen.

Tim en Niels stonden erop om water te halen bij de beek;





Water halen bij de beek.


Niels maakt het terras schoon.


Het eten uit de koelkast staat in de koelkast buiten, en Tim houdt Kibbels en Bitz er bij weg.

Nog een boel foto's van ijsbomen. Het zag eruit alsof alles van glas gemaakt was:












Ik ben nog even bij de buurman Carl gaan kijken hoe het hem verging. Zijn kleinzoon had hout voor de open haard gehaald, dus hij zat warm genoeg. Echter met de open haard aan was het niet veilig voor hem om zijn zuurstof aan te hebben, maar zo lang hij niks deed ging het wel. Later belde hij op dat hij bij zijn kleinzoon de nacht door zou brengen. Dat was wel fijn.
Bij andere buren kon je het gezoem van generatoren horen. Het zou me niks verbazen als Micky een dezer dagen ook met zo'n ding thuis komt.



Niels met zijn legerspeeltjes.

Micky zou Micky niet zijn als hij niet wat MRE's (Meals Ready to Eat) in huis zou hebben als noodrandsoenen. Nu zouden ze net zo goed een boterham hebben kunnen maken, maar dit was veel spannender.


Tim en Niels lezen de instructies.


Je moet een klein beetje water in het zakje doen; hierin zit een of ander spul dat activeert en heel heet wordt. Dan moet je gauw het pakje erin doen dat je op wilt warmen, en even laten staan. Het wordt stomend heet.




Als je niks anders hebt smaakt het goed genoeg. Als ik zoiets zou koken zouden ze het gegarandeerd niet eten, maar nu proevden ze het tenminste!

Later belde ik nog eens om te zien hoe laat de stroom weer terug zou komen. Toen werd er 7 uur gezegd, maar net toen ik de telefoon neerlegde meende ik "tuesday" op te vangen. Nog eens gebeld, en inderdaad, dinsdag pas. Toen zonk me de moed in de schoenen. 1 dag is best te doen, maar 3 dagen? Geen idee hoe we dan beneden de leidingen van bevriezen zouden moeten houden.
We zaten alweer bij kaarslicht, en opeens, om 8 uur 's avonds, gingen de lichten aan, en een gejuich klonk!
Ik moet zeggen dat ik geen ontwenningsverschijnselen had met mijn computer. Er zijn natuurlijk heel wat ergere dingen, maar het laat je wel zien hoe afhankelijk je bent van wat stroom, en het was ook eens goed voor de kinderen om een weekend met andere dingen te hebben, al zullen ze dat zelf nooit zeggen!

In de krant van vandaag staat dat 9000 huishoudens zonder stroom zaten, en volledige stroomherstelling tot dinsdag zal duren! We hebben nog geluk gehad, al is dit het langste ooit geweest dat we zonder zaten.

Labels: ,

7 Comments:

Blogger Anja said...

Wat een winters weer bij jullie.
Gelukkig dat jullie weer stroom hebben!

2:18 p.m.  
Blogger Petra said...

Jeetje, dat is echt heel wat ijsafzetting, zeg! Wel mooi, maar natuurlijk wel begrijpelijk, dat de stroomdraden daar niet tegen opgewassen zijn. Ik moest wel lachen om je verslag, aan de ene kant zagen de jongens ook het avontuur wel en aan de andere kant weer helemaal niet.

5:57 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Ik ben toch echt blij dat de stroom storing aan ons voorbij is gegaan. Wij hebben hier dagen zonder warm water gezeten en een dag zonder verwarming en dat was meer dan genoeg..

Gr petra

11:04 p.m.  
Blogger kastelke said...

Leg je stroomleverancier maar uit dat je heel mooie ijsfoto's kan maken... buiten. Dat ze daar echt de stroom niet voor af hoeven te sluiten.
(ik weet wel dat ze dat niet met opzet doen)
Je hoort er toch wel veel van, in Amerika, van stroomuitvallen. Zo'n generator en/of een haardvuur zijn nog niet zo'n slechte ideeen!

5:06 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

Wij dachten dat het heel veel erger zou zijn met stroomuitval en hadden ook een generator op de "kooplijst" staan, gelukkig valt hier zelden de stroom uit en het langst is ooit een paar uur geweest. Gelukkig hebben wij dan ook niet zo ontzettend veel ijs.
Wel gemakkelijk "de koelkast" buiten ;-) Maar je moet er niet aan denken dat je leidingen in huis allemaal kapot zouden vriezen mocht het heel lang gaan duren. Hopelijk wordt het snel lente bij jullie !

9:09 a.m.  
Blogger Sylvia said...

Jeetje wat een gedoe zeg! Maar je bent wel goed voorbereid met die flessen voor het doorspoelen van het toilet. Ik zou er nooit op gekomen zijn. Wij hadden vorige week 12 uur geen stroom, dus dat was nog te overzien, het grootste deel daarvan was ook nog 's-nachts dus hebben we het eigenlijk niet zo gemerkt.

5:45 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Jongens, drie dagen zonder stroom? Dat hebben we gelukkig nog nooit voorgehad! Ik kan het me niet voorstellen hoe ik zou reageren... Jullie waren blijkbaar goed voorbereid.

Bij ons liggen de draden in de grond, waardoor we beter beschermd zijn tegen deze toestanden. Hopelijk stevenen we nu in rechte lijn op de lente af.

Groetjes,

11:04 a.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?