dinsdag, maart 04, 2008

Mensenkennis

Naar aanleiding van de reacties over mensenkennis van een paar dagen geleden wil ik daar even een verhaaltje over schrijven, en dan wel over hoe ver je er naast kunt zitten.

We hadden een jongeman op de afdeling met pancreatitis, een alvleesklier ontsteking. De meest gebruikelijke reden hiervoor is alcoholisme of een galsteen die de uitgang van de alvleesklier blokkert. In zijn geval was het iets zeldzaams, een veel te hoog cholesterol gehalte, iets dat erfelijk is.
Het was een aardige man, hij was pas naar deze omgeving verhuisd, en hij had een vriendin en een klein kindje. Hij kreeg pillen om zijn cholesterol te verlagen, de gewoonlijke behandeling voor pancreatitis. Nadat hij opgeknapt was ging hij naar huis met een recept voor een cholesterol verlagend medicijn.

Een maand of zo later was hij terug met dezelfde klachten. Ja, waarom hij zijn pillen dan niet ingenomen had? Hij had er geen geld voor en als je moet kiezen tussen luiers kopen en pillen kopen was de keus snel gemaakt. Klinkt wel erg, geen geld voor medicatie. Hij werd door de sociaal werkster geholpen zodat hij die medicatie kon krijgen. Verder was hij heel aardig, hij gaf nooit een probleem.

Weer met ontslag, paar maanden later weer opname. Wat hij deze keer voor reden had om zijn medicatie niet te nemen weet ik niet, maar toen hij klaar was voor ontslag werd hij door de politie afgevoerd in boeien: hij zit nu vast voor moord op zijn vriend over een verkeerd gelopen drugsdeal.
Wat zo'n aardige jongeman leek te zijn was een drugsdealer en moordenaar. Niks wat me aanleiding gaf om negatief over hem te denken, en hier moet ik altijd aan denken als ik het over mensenkennis heb. Mensen ken je nooit echt.

Labels:

8 Comments:

Blogger Jasmino said...

Jeeeee........

"Andermans boeken zijn donker te lezen" zou mijn oma zeggen.

12:58 a.m.  
Blogger Petra said...

Jemig, zo kan je je goed vergissen in de mensheid. Kan me voorstellen dat het je bezig houdt.

9:27 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

Inderdaad, kun je je erg in mensen vergissen. Een dergelijk iets mij ook wel eens overkomen. Wel niet dat iemand een moordenaar bleek te zijn maar toch een selfde soort illusie

gr petra

9:58 p.m.  
Blogger kastelke said...

Jakkes! Daar mag je niet bij stil staan dat je soms in nogal kwetsbare situaties komt bij psychopaten en moordenaars...

4:29 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

Helemaal mee eens, je kunt je heel behoorlijk vergissen in iemand. Zeg altijd maar dat er meer loslopen dan vastzitten. Heb geloof ik wel eens verteld dat een buurman van ons (toen ik een kind was heeeeel lang geleden ;-) een seriemoordenaar bleek te zijn. Was erg leuk met kinderen alleen niet met vrouwen....
Brrr enge luitjes lopen er rond

9:18 a.m.  
Blogger Annelica said...

Yep, mensen zijn soms moeilijk te doorgronden. Ik heb een tijdje als psycholoog gewerkt en het is ongelooflijk wat sommige mensen al meegemaakt of mispeuterd hebben in hun leven. Misschien maar best dat we dat niet zomaar kunnen 'lezen' ...

5:18 p.m.  
Blogger Anja said...

Via Petra kwam jij op mijn weblog terecht en zo kom ik weer hier terecht.

Wat een verhaal over die man, zo zie je maar je kunt je goed vergissen in een mens.

9:27 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Kan me voorstellen dat dat schrikken was!! Eng, zeg, vooral omdat je helemaal niets vermoedde... Soms denk ik er ook wel eens aan als ik ergens bij de dokter of garagist zit : wie weet zit ik hier recht tegenover een seriemoordenaar! Want het zijn tenslotte allemaal gewoon mensen, er zit enkel een steekje los ;-)

Groetjes,

9:36 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?