dinsdag, februari 26, 2008

Werk

Op de afdeling waar ik werk ligt zo'n variatie aan patienten, en daar werd ik vandaag nog eens aan herinnerd. Iedereen die niet op de intensive care, kinderafdeling, chirurgie of obstetrie terecht komt, komt bij ons. Zo had ik een 98 jarige die tot nu toe nog alleen gewoond had, maar nu overgeplaatst werd naar een verpleeghuis. In de kamer ernaast lag een 72 jarige hospice patiente, en de volgende kamer een 45 jarige aan de hartmonitor met pijn op de borst. Dan was er de 33 jarige met neurologische klachten die niet goed kon lopen, en een 29 jarige met een long embolie en hartklachten, ook aan de hartmonitor. Verder een 75 jarige waar pas kanker geconstateerd is en met chemo gaat beginnen. Later op de dag kreeg ik een 18 jarige patient met een klaplong. Die paste precies in het plaatje van een spontane pneumothorax; een lange, smalle jongen. Het is wel een zeldzame aandoening. Hij had 5 dagen geleden een klaplong gekregen (daar kwamen ze achter toen hij een paar keer flauw viel) en een Heimlich valve gekregen. Dit had de klaplong niet opgelost en hij kwam voor een nieuwe en tevens een ander drainage systeem.

Het maakt voor een gevarieerde dag, je moet van veel markten thuis zijn. Je moet veel ziektebeelden, behandelingen, en medicaties kennen. Het is ook constant omschakelen; bij elke patient ligt de nadruk ergens anders. Je moet stemmingen aanvoelen, en veel uitleg geven aan families en patienten. De benadering bij de hospice patient is anders dan bij de 18 jarige bijvoorbeeld. In alle gevallen zijn de families en patienten bezorgd, maar door goede uitleg kan er veel opgevangen worden. Bij de ene patient kun je een grapje maken, een andere heeft meer behoefte aan wat TLC (tender loving care). Dat moet je aanvoelen en is voor leerlingen denk ik een van de moeilijkste dingen om te leren. Zoiets kun je maar voor een heel klein gedeelte op school leren. Je leert dit denk ik pas met de jaren en door te zien wat anderen doen.

Ik had een leerling bij me die een internship doet, dus voor haar was het ook heel interessant om het allemaal te zien. Vooral om alles klaar te zetten voor een thorax drainage vond ze goed om te zien. Dat leren ze op school, maar om het dan in het echt te zien is stukken beter.

Vanavond hebben we American Idol zitten kijken. Wat een talent deze keer, maar deze 17 jarige springt eruit; David Archuleta. Om een John Lennon lied te zingen en het zo prachtig te doen, geweldig!

Labels:

2 Comments:

Blogger Petra said...

Heel knap vind ik het, als je zoals jij verpleegster kunt zijn. Daar komt zoveel bij kijken, zowel kwa parate en praktische kennis, als kwa mensenkennis. Petje af, hoor! Ook wij vonden David Archuletta er met kop en schouders bovenuit steken gisteravond!

1:46 p.m.  
Blogger Jasmino said...

Je schrijft met zoveel passie en betrokkenheid over je vak, dat vind ik ook heel bewonderinngswaardig! Het is dat je in Amerika woont, maar als ik ooit in het ziekenhuis lig zou ik wel weten wie ik aan mijn bed wil.... Jij!

Met goede mensenkennis kun je zoveel goed doen!

4:13 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?