woensdag, februari 11, 2009

Sap tappen

De laatste paar dagen zijn warm geweest, alles wat boven 0 is is momenteel warm. Op zo'n dagen beginnen de sappen in de bomen te vloeien, en het is tijd om met ons maple syrup experiment te beginnen. Een maand geleden, toen het nog heel koud was, hadden we de 'spikes' gehaald. Dat zijn de metalen pijpjes die je in de boom zet. De reactie van de man in de winkel "you're kidding, right." Blijkbaar was het iets raars om te verkopen, en hij moest ervoor naar achteren naar het magazijn. Of die reactie was omdat dat het nog hartje winter was.

Van Micky's collega hebben we al veel informatie gekregen, maar ook op internet is veel te vinden hoe dit maple syrup maken allemaal moet. We beginnen klein, met zoveel mogelijk materialen die we al hebben. De echte maple syrup makers hebben hele leidingsystemen lopen om de sap op te vangen. Niks van dat alles hier. Ik heb wel al een paar fouten gemaakt; de bomen moeten aan de zonnige kant getapt worden. Drie van de zes taps die ik heb gemaakt zijn aan de zonnige kant. Ook moet er een beetje schuin geboord worden, zodat de sap beter omlaag kan stromen, heb ik ook niet gedaan. Maar ja, daarom heet het een experiment.

Eerst een gat boren; bij de eerste boom ging het al mis. Het boor bleef in de boom steken. Wat een gedoe om dat eruit te krijgen! Bij de tweede had ik door wanneer je moet stoppen met boren; als er nat hout uitgeboord wordt.


Eerst een gat boren.


Dan een plug erin tikken. De sap begint er meteen uit te druppelen!


Dan een zelfgemaakt opvangsysteem eraan hangen.


Daar hangen al mijn melkflessen.

Aan het eind van de middag had ik zo ongeveer een gallon bij elkaar. Bedenkend dat je 40 gallon sap nodig hebt voor 1 gallon maple syrup... dan heb ik genoeg voor 1 pannekoek.
Het was wel heerlijk om buiten bezig te zijn.

De kippen mochten vandaag ook eindelijk weer eens los nu er weer wat plekken zonder sneeuw zijn. Ze houden er niet zo van om door de sneeuw te lopen. Ze moeten toch een geheugen in hun kleine kopje hebben zitten, want ze hadden hun favoriete plekje snel gevonden. Een stukje droog zand waar ze lekker in gaan rollen. Net onder het raam van de huiskamer, wat de hondjes helemaal gek maakt!



Dan had ik nog een paar kinder langlaufski's en schoenen en die wilde ik aan de school geven. De kinderen gaan tijdens de gymles en in de naschoolse opvang vaker langlaufen en de ski's zijn allemaal geschonken. Gisteren had ik de vrouw gebeld die het skien organiseert. Ik zou de ski's naar haar thuis brengen, ik moest ze maar binnen neerzetten want ze was niet thuis. Vanmiddag deed ik dat dan. Zoals ze aangaf was de achterdeur niet op slot, ik vond het maar heel raar om bij iemand zomaar de deur open te maken en de spullen binnen te zetten! Er zijn echt veel mensen die hun deuren niet op slot doen, wij ook heel vaak niet. Niet dat inbraken hier nooit gebeuren, maar iemand die binnen wil gooit wel een ruit is.

5 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Ik vind het wel heel leuk dat maple sap tappen. ben benieuwd hoe het maken van de syroop zal vergaan. Lijkt me heel leuk om te doen, maar wat heb je veel sap nodig zeg.. Jeetje..

gr petra

10:41 p.m.  
Blogger kastelke said...

Amai,ik wist niet dat je zoveel sap nodig hebt om een beetje maple syrup te maken. Nu besef ik waarom die flesjes zo duur zijn!
Ik ben wel heel erg benieuwd naar het eindresultaat. Zou de smaak erg verschillen van die in de winkel?

4:25 a.m.  
Blogger Petra said...

Heel leuk, dat je dat doet! Ik heb altijd graag naar een demonstratie gewild, die hier op een weekend in maart gegeven wordt, maar op de een of andere manier zijn we er nooit. En nu hebben we onze eigen prive internet demonstratie via jou ;).

2:29 p.m.  
Blogger Petra said...

Wat leuk!!
Heel apart om de melkflessen zo te zien hangen in de boom. Als ik dat voor je blog gelezen te hebben, gezien had, had ik me niet in kunnen denken dat het voor de syrup was.

4:05 p.m.  
Blogger Bibi said...

Leuk hee, bij ons zijn er ook een paar mensen die dit doen. Het lijkt me leuk om ook eens te doen.
Heerlijk, maple syrup.

5:34 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?