zaterdag, januari 31, 2009

Boek

Bart had een boek nodig voor zijn environmental science, dat ik voor hem besteld had, en deze week kwam het aan. Het is When the rivers run dry. Ik begon er wat in te bladeren, en het leek me heel interessant om te lezen. Het eerste hoofdstuk heeft me meteen in de ban: het legt uit hoeveel water een persoon gebruikt. Niet alleen het water dat we drinken of mee wassen of de wc mee doorspoelen, maar ook hoeveel water er nodig is om het voedsel dat we eten groot te brengen. Bijvoorbeeld om 1 hamburger te maken is er 3000 gallons water nodig voor het voedsel van de koe te maken! Om 1 liter melk te maken heeft een koe tussen de 500 en 1000 gallons water nodig om het voer voor die koe te telen. Een kop koffie kost 37 gallons aan water. Dan gaat het boek verder met uitleggen hoe sommige landen zoals Amerika "water" verkopen door voedsel te exporteren dat gekweekt is in gebieden die hevig ge-irrigeerd moeten worden, en dat andere landen zoals het midden-oosten "water" importeren door het meeste van hun voedsel te importeren. Er zijn hoofdstukken gewijdt aan voorbeelden uit de hele wereld hoe het afdammen van rivieren en irrigeren van het land dat gebied uiteindelijk in een woestijn veranderd. Niet alleen in verre landen zoals het verhaal van de Aral Sea die tussen Uzbekistan and Kazakstan ligt, maar ook over de Rio Grande die tussen de VS en Mexico stroomt, en die door irrigatie en aftapping veranderd in een stroompje.
Er zijn verhalen over andere problemen die landen hebben, zoals de waterputten in Bangladesh waar arsenicum in zit en mensen ziek van worden of sterven.

Het is wel interessant om boeken onder handen te krijgen die ik anders misschien niet zou zien, en dingen te leren waar je anders niet bij stil zou staan. Griezelig allemaal, dat wel, maar het is ook goed om te leren hoe iets wat je hier doet, en hoe je hier leeft, een invloed kan hebben op andere delen van de wereld. Pas als je dat weet kun je er zelf wat aan doen.

4 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Helemaal mee eens, water is iets om zuinig op te zijn, het is een eerste levensbehoefte. Ik heb er nooit zo bij stil gestaan totdat we hier kwamen te wonen, regen is niet vanzelfsprekend meer (het is hier weer gortdroog) en onze waterleverancier is vrij klein en betrekt haar klanten in wat er gaande is aan pompen, waterwellen, waterkwaliteit etc. en dan ben je blij dat er " gewoon" water uit je kraan komt, een paar mijl verderop hier moeten mensen hun eigen waterwel boren.
En het is erg dat er rivieren afgedamd worden voor irrigatie want het veranderd hele ecosystemen. Lijkt me een interessant boek, veel leesplezier gewenst !

9:31 p.m.  
Blogger Petra said...

Inderdaad, zonder water is er geen leven. Niet voor niets wordt er zoveel gedaan om te zien of er water op Mars is. Het zijn maar kleine dingen, maar ik probeer de kinderen bij te brengen er zuinig mee te zijn door de kraan niet aan te laten tijdens het tanden poetsen en te wachten, tot er een volle machine is, alvorens te wassen.

11:22 a.m.  
Blogger kastelke said...

Klinkt inderdaad als een leerrijk boek! En dat is de rijkdom die je krijgt als je kinderen hebt: via hun interesses (al dan niet verplicht via school) leer jij weer dingen bij!

8:36 a.m.  
Blogger Anja said...

Het klinkt als een interessant boek. Inderdaad, we moeten zuinig zijn met ons water.

11:39 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?