zaterdag, februari 07, 2009

Beroertes

Het leek korter geleden dat ik over beroertes schreef, maar is toch bijna 3 jaar geleden. Daarom op aanraden van Elke nog eens een keer een stukje over beroertes. Dat past ook wel bij hartmaand, want als je bloedvaten rond het hart slecht zijn, zijn ze in de hersenen ook aangetast.

Elke stuurde een email door over het herkennen van beroertes, een zogenaamde G.A.S.T. methode. Op zoek op het indernet kan ik echter geen officiele website vinden die deze methode gebruikt, althans niet in het Nederlands. Het is aangepast van de F.A.S.T methode.



Hier is een filmpje over het herkennen van beroertes.

De symptomen van beroerte:
Verlamming van arm, been of gelaat (de mondhoek die aan 1 kant scheef staat)
Gevoelsstoornissen in arm, been of gelaat (tintelingen bijvoorbeeld, of het gevoel alsof het lichaamsdeel niet bij je hoort)
Verwardheid, moeite om te spreken of om mensen te begrijpen
Gezichtsstoornis in een of beide ogen
Loopmoeilijkheden, duizeligheid of evenwichtsstoornissen
Plotselinge hevige hoofdpijn

Als iemand in je omgeving deze verschijnselen heeft (en soms heeft de persoon zelf het zelf niet eens in de gaten), wacht dan niet, maar bel meteen een ambulance! Niet de huisarts, niet de taxi, niet zelf naar het ziekenhuis rijden, maar de ambulance! Tijd=hersenen, en er is alleen maar die 3 uur periode dat tPA gegeven kan worden. De tijd dat de verschijnselen begonnen is ook heel belangrijk om te weten, anders wordt tPA ook niet gegeven.
En nu maar hopen dat niemand ooit de ambulance hiervoor hoeft te bellen, want het is een rotziekte.

3 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Bedankt voor de YouTube links en dit artikel Annemiek.

Persoonlijk vind ik de GAST variant wel sterk gevonden (Gezicht, Armen, Spraak, Tijd?)

8:07 a.m.  
Blogger Annemiek said...

Ik kon de GAST methode niet vinden op internet en in de email die ik kreeg stond de T voor tong en niet tijd. Dat vond ik er niet goed aan, de rest komt wel overeen met FAST.

8:15 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

Hoop inderdaad dat ik dat nooit hoef te doen voor iemand. Wel goed om te weten dat je dan direct een ambulance moet bellen en niet de huisarts (dat zou hier nl vaak logischer zijn omdat die dichterbij is)

7:11 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?