zondag, mei 18, 2008

Verdovende middelen

"Diversion", in de verpleging wordt er "narcotic diversion" mee bedoeld. Iemand die verdovende middelen steelt, achter houdt, of het een patient onthoudt en voor zichzelf gebruikt. Het is schokkend als er opeens iemand op betrapt wordt waarvan je het helemaal niet verwacht had.

Hoe gemakkelijk is het? Op een dag kunnen we tientallen pillen en spuiten geven met verdovende middelen. We geven veel pijnstillers; Morfine, Hydromorphone, MS Contin, Percocet, Vicodin, Oxycontin, Oxycodone en ga zo maar door. Ook geven we kalmeringsmiddelen, en in de nachtdienst slaappillen. Makkelijk zat om af te tekenen dat je iemand 2 pillen geeft en je geeft er maar 1, of helemaal geen. Of wat zoutoplossing in die spuit in plaats van Morphine.

Niet dat het allemaal voor het grijpen ligt. We hebben een geautomatiseerd systeem, een zogenaamde Pyxis. Bijna alle medicijnen zitten hier in. Een arts schrijft een medicatie voor, copie gaan naar de apotheek die het in de computer invoert, en dan kunnen wij de medicatie uit dit apparaat halen. We hebben toegang met onze vingerafdruk en er is altijd te achterhalen wie wat er uit gehaald heeft. Als je een medicatie nodig hebt typ je de patient's naam in, al de voorgeschreven medicijnen komen op het scherm, je toetst in wat je nodig hebt, en een lade gaat open. In die lade zitten allemaal doosjes, en het dekseltje van de medicatie die je ingetoetst hebt gaat open. Je pakt je medicatie er uit en klaar. (dit alles is een geweldig systeem zolang het werkt, maar dat is een ander verhaal).
Voor verdovende middelen is er nog een stap; je moet de medicatie in het doosje tellen en de hoeveelheid intypen. De computer houdt bij hoeveel er nog in moet zitten. Als iemand per ongeluk 2 pillen er uit gehaald heeft in plaats van de voorgeschreven 1 pil klopt het niet meer en komt er in rode letters "discrepancy" te staan. Soms tel je wel eens verkeerd, dan typ je hopelijk de tweede keer het juiste nummer in en is alles kits. Als je echter 2 keer telt en 2 keer het verkeerde nummer intypt staat er "discrepancy created". Meestal is het dan de charge nurse die uit moet zoeken wat er precies gebeurd is, waar is die vermiste medicatie, wie heeft er de laatste keer iets uitgehaald. We kunnen dat allemaal uitprinten, en meestal is het makkelijk uit te zoeken wat er gebeurd is.

We kunnen geen halve pillen of spuiten verdovende middelen bewaren voor later gebruik; die moeten de gootsteen in met een getuige erbij. In de pyxis typ je in dat je maar de helft nodig hebt, er komt een schermpje "witness", en je getuige moet ook toegang krijgen met haar vingerafdruk.
Je ziet wel dat het niet zo gemakkelijk is om zomaar wat verdovende middelen te pakken voor eigen gebruik.

We werken denk ik nu zo'n 5 jaar met dit systeem . Voorheen zaten alle verdovende middelen achter slot en grendel, en moest alles geteld worden bij elke dienstwisseling. Niemand ging de deur uit tot dit gedaan was en alles in orde gevonden. 1 verpleegkundige kreeg de sleutel (en o wee als je per ongeluk vergat dat je die had en na je dienst ermee naar huis ging, dan kon je terug komen). Elke keer als je een pijnstiller moest geven, moest je eerst de verpleegkundige vinden die de sleutel had, dan kreeg je je pijnstiller, moest het doosje medicatie tellen, en aftekenen dat je het gepakt had. Het was erg omslachtig en had nog meer mogelijkheden om wat te verduisteren.

Ik weet niet of het in Nederland inmiddels veranderd is, maar hoe anders ze er daar destijds mee omgingen. Elke verpleegkundige kon bij de verdovende middelen, en ze werden af en toe eens geteld. Eens in de week als er iemand eens aan dacht.

Terug naar "diversion". Omdat we nu zo'n automatisch systeem hebben is het voor de apotheek een stuk gemakkelijker om er uit te pikken wie er mogelijk verdovende middelen misbruikt. Elke maand wordt er een papier uitgedraaid met alle verpleegkundigen en welke verdovende middelen ze allemaal uit de pyxis gehaald hebben. Als er opeens een stijging in de hoeveelheid medicatie bij je naam staat gaan ze precies na of het allemaal klopt. Zo'n stijging had ik vorig jaar een keer (en toen kwam ik er ook pas achter dat ze dit deden), maar het lag gewoon aan de patienten die ik maand gehad had. Als je bepaalde grootverbruikers van narcotica hebt zit je wel in zo'n piek. Als je constant degene bent die het hoogste verbruik heeft is dat verdacht en wordt het nagezocht. De patientengegevens worden erbij gehaald en gekeken op de medicatielijst wat er afgetekend is. Als er medicatie uit de pyxis gehaald is die niet afgetekend is op de medicatielijst gaan er rode vlaggetjes op. Nu kun je wel een keer wat vergeten af te tekenen, maar niet constant.

Als iemand zo betrapt wordt, worden ze door de leiding geconfronteerd. Er zijn dan 2 keuzes; ze geven toe of niet. Als ze niet toegeven dat ze narcotica gestolen en gebruikt hebben worden ze op staande voet ontslagen en zullen ze hun vergunning kwijt raken. Als ze wel toegeven worden ze geschorst, het moet doorgegeven worden aan de State Board die de vergunningen uitgeeft voor verpleegkundigen, ze worden tijdelijk hun vergunning kwijt, en ze krijgen een verplichte drugs counseling. Ik weet dat het ook aan de politie doorgegeven moet worden, maar ik weet niet hoe het daar precies gaat. Iemand die het toegeeft en drugs counseling doet zal niet in de gevangenis terecht komen. Als ze weer op hun werk terug komen mogen ze een bepaalde tijd geen narcotica geven en worden ze regelmatig getest op drugs.

Verslaving wordt tegenwoordig meer als een ziekte gezien dan een misdaad, en verpleegkundigen kunnen een tweede kans krijgen. Het blijft schokkend dat iemand patienten benadeeld voor eigen gebruik, of narcotica steelt, maar zo iemand heeft geen zicht meer op de realiteit. Het is zoals de kat die op het spek gebonden is met alle mogelijke narcotica binnen handbereik.
Ik weet van 4 mensen die dit overkomen is, maar er zullen er zeer zeker meer zijn. Het wordt nooit openbaar gemaakt op de unit, maar via via hoor je het toch.

Labels:

7 Comments:

Blogger Guus said...

Interessant om te lezen. Goed dat er zo'n controle systeem is.

12:23 p.m.  
Blogger Petra said...

Inderdaad, interessant, zo'n kijkje achter de schermen en wel goed, dat er nu een geautomatiseerde methode is (al begrijp ik van je, dat die natuurlijk ook niet "fool proof" is).

5:26 p.m.  
Blogger @ndrea said...

Kan me voorstellen dat zo'n systeem nooit helemaal waterfproof te krijgen is. En nee, geloof ook niet dat het in Nederland zo goed geregeld is. Als ze er nog steeds zo makkelijk bij kunnen, zullen ze het wellicht niet van de patienten nemen, dat is dan weer een voordeeltje...

11:51 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

Het is voor mij al bijna 12 jaar geleden dat ik in de verpleging werkte, maar het systeem van ons was verre van waterdicht.
Het zat inderdaad achter slot en grendel maar die sleutel was niet bij 1 persoon. Zeker als het druk was. Tellen werd inderdaad 1x per week gedaan maar liep ook wel eens de mist in bij drukte.

Ik weet niet hoe het tegenwoordig gaat. Toch wel vreemd dat betrapte toch weer terug mogen komen. verslaafde blijven toch altijd gevoelig voor verleiding. Een Ex alcohol verslaafde laat je toch ook neit werken in een slijterij.

gr petra

7:09 p.m.  
Blogger kastelke said...

Ha, zo werkt dat dus.
Het zal best niet makkelijk zijn om een echt 100% sluitend systeem uit te bouwen.
Zonde dat mensen tot dergelijke verslavingen komen.

7:51 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

Interessant om te lezen, maar inderdaad wel erg ja dat mensen zover kunnen gaan dat ze patienten hun pijnstillers onthouden en die zelf gebruiken. Maar bijna geen enkel systeem is waterdicht te krijgen helaas.

10:35 p.m.  
Blogger Annemiek said...

Andrea, als ze niet van patienten nemen is dat een voordeel, maar ze gebruiken wel verdovende middelen. Wat ik vergeten was erbij te vertellen is dat deze mensen ook foor hun gedrag door de mand vallen. Ze gaan slordiger werken, maken veel fouten, en hebben veel ziekmeldingen. Vooral de fouten benadelen de patienten!

Petra, ik vindt het wel goed dat ze de kans hebben om terug te komen, in de praktijk ken ik maar 1 persoon die dat ook werkelijk gedaan heeft. Hij mocht in het eerste jaar geen enkele verdovende middelen geven aan patienten. Was wel lastig voor ons, want dan moest een van ons het doen. Er zijn ook banen in de verpleging waar je niet met verdovende middelen hoeft te werken. Het is wel goed dat je niet meteen je vergunning kwijt bent.

8:02 a.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?