woensdag, februari 06, 2008

Opdracht

In onze les vorige week moesten we in groepjes aan een casus werken, en die vanavond in de klas presenteren. Een groepje had de volgende casus, gebaseerd op een echt geval:
Een 73 jarige gepensioneerde weduwe, haar man 2 jaar geleden gestorven; voorheen woonde ze samen met haar man in een appartement met 3 slaapkamers, maar nu is ze verhuisd naar een 1 slaapkamer appartement vanwege de kosten. Ze krijgt een Social Security uitkering van $720. Ze betaald $475 aan huur, $45-$65 voor stroom en gas, $12.75 voor telefoon; kabel tv heeft ze niet. Van de rest moet ze dus rondkomen en levensmiddelen, vervoer, en vertier betalen.

De vragen die het groepje op moest lossen waren; een verantwoord menu samenstellen voor een maand, een boodschappenlijst maken, een goede schatting maken van de totale uitgaven voor levensmiddelen; dit re-evalueren om rond te kunnen komen, en welke hulp er mogelijk zou zijn.

Van bovenstaande voorbeeld blijft er nog $167.25 over na de vaste kosten. De boodschappenlijst die ik voor onze supermarkt opdracht gemaakt had kwam op $62 uit. Daarvan zou ik wel wat dingen kunnen schrappen, maar niet al te veel. Met die $167.25 zou je niet ver komen.
Er is wel allerlei hulp mogelijk, zoals Food stamps (voedselbonnen), voedselbanken, en een paar keer per week maaltijden voor senioren op verschillende locaties.
Dat laatste is een wet van de regering die het verplicht stelt voor elke county om dit te organiseren.
Het is allemaal prima, maar ze moet er ook nog eens zien te komen. Als je afhankelijk bent van openbaar vervoer is het bijna onmogelijk. Er is wel een service, Gadabout, een vrijwilligers busje dat mensen naar plaatsen brengt, maar het moet 24 uur van tevoren afgesproken worden, kost $1 per rit, en ze zijn bijna nooit op tijd.
In veel gevallen is er wel familie, buren of vrienden die kunnen helpen.
Het bovenstaande voorbeeld is zeker geen uitzondering, er zijn veel ouderen die van weinig rond moeten komen. Dan zijn er ook nog mensen die gewoon te trots zijn om voor hulp te vragen.

Verder was onze discussie over de supermarkt opdracht wel interessant. Je kijkt er dan toch met andere ogen naar. Die eindeloze gangpaden zijn geen probleem als je kunt lopen, maar als het minder wordt is het bijna niet te doen. Dan heb je de electrische karretjes die mensen kunnen gebruiken, maar die zijn ook niet voor iedereen. De man van onze lerares heeft Parkinson's en voordat ze hem een electrische rolstoel zou kopen wilde ze eerst zien of hij met zo'n electrische winkelkar overweg kon. Dat kon hij dus helemaal niet! Hij knalde overal tegenop, ging te hard, en kwam in een hoek vast te zitten. Die electrische rolstoel heeft ze dan ook nooit gekocht.

Iemand anders vertelde het verhaal dat ze eens in Wegmans was, een gigantisch grote supermarkt, zo ongeveer de maat van een voetbalveld. Het was 's morgens vroeg en er was bijna niemand in de winkel. Ze zag een oude vrouw in het midden van de winkel op een tuinstoel zitten; ze zag er niet zo goed uit. Toen ze vroeg wat er aan de hand was, bleek dat de vrouw pijn op de borst had. Gauw is ze toen een manager gaan zoeken die de ambulance gebeld heeft. Later lag deze vrouw op de IC; ze had een hartaanval gehad. Die lange afstanden om bij je boodschappen te kunnen komen zijn geen goed idee voor veel ouderen!
Winkels mogen wel eens beginnen te denken welke services ze voor ouderen kunnen aanbieden, hoewel sommigen wel helpen als er om gevraagd wordt.

De eerste baby boomers worden nu 60; momenteel zijn er onveer 12.4% van de mensen in de VS ouder dan 65. In 2030 zullen er 1 op 5 ouder dan 65 zijn. Een gigantische verandering in de sociale samenstelling zal ons te wachten staan!

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Eigenlijk allemaal heel interessant dat je eens alles vanuit het perspectief van een 'oudje' bekijkt... Je staat er plots bij stil dat alles wordt afgestemd op gezinnen, te weinig wordt er rekening gehouden met ouderen, die met een klein inkomen moeten rondkomen...

Er zal inderdaad nog heel wat moeten veranderen als de babyboomers oud worden...

Groetjes,

6:31 p.m.  
Blogger Hans Hendriks said...

Bij mijn oma reed vroeger een SRV wagen en die bracht de boodschappen tot in de keuken, maar ja dat was vroerger en hier is er met deze afstanden geen winstgevend bedrijf van te maken.
Hopelijk is tegen de tijd dat wij zo oud zijn beter nagedacht over het e.e.a. ...

9:14 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?