woensdag, juni 17, 2009

Verschillen

Bedankt voor alle uitgebreide reacties op de vorige post. Het maakt heel wat emoties los, vooral omdat het zo'n scheef getrokken artikel was. Eigenlijk het omgekeerde van een Nederlander die een of ander scheefgetrokken beeld van Amerika schetst.
Ik reageerde er zelf ook boos op, en dacht dat ik een tamelijk genuanceerde reactie had achtergelaten, maar Micky vond dat ik volgende keer maar eerst moest kalmeren voordat ik schreef :)

Ik denk dat beide landen van elkaar kunnen leren wat gezondheidszorgstelsel betreft. Allebei de systemen zijn historisch gegroeid in verschillende culturen, maar we kunnen kijken naar wat werkt en wat niet. Er zijn echter 2 dingen om in gedachten te houden: het stelsel van verzekering en het stelsel van zorgverlening. 2 verschillende beestjes. Het hebben van een verzekering betekent nog niet goede zorg krijgen. Zo heeft bijna iedereen een verzekering in Nederland, maar er kunnen veel dingen in de zorg beter geregeld worden. Ik kan alleen afgaan op wat ik lees in forums, blogs, en verpleegkundige sites, maar er komen dingen voor waarvan ik weet dat ze veel beter kunnen omdat ik het hier anders zie.

Hier zal ten eerste iedereen onder een zorgverzekering moeten vallen. Als er meer mensen verzekert zijn zullen ze ook meer gebruik maken van de zorg en zal er een nog groter tekort zijn aan artsen die nieuwe patienten in hun praktijk kunnen nemen. Dus ten tweede moeten er meer primary care providers (zoiets als huisartsen) en nurse practicioners komen, die ook nog eens beter betaald moeten worden.
Dat er altijd iemand op een huisartsenpost bereikbaar is, is weer een plus voor Nederland; hier is wel iemand van je dokterspraktijk bereikbaar, maar in geval van twijfel zeggen ze altijd 'ga maar naar de eerste hulp'.

Preventieve zorg kan groot verbeterd worden. Zo zijn de consultatie bureau's en kraamhulp in Nederland een goed voorbeeld, en zo zijn er nog wel meer, van beide kanten van de oceaan.

4 Comments:

Anonymous Bianca (Hollandranch) said...

Wat ik wel niet goed vind hier in de media is al die medicijnreclames, helaas zijn veel mensen nogal "vatbaar" voor alles wat ze zien en betrekken dat direct op zichzelf. Het lijkt wel of als je maar een kuchje hebt je direct al je huisarts moet vragen om dit of dat middel (met gemiddeld 50 bijwerkingen die erger zijn dan de kwaal) en de reclames van schadeclaims, elke miljoenenclaim drijft premies op. Ik vind schadeloosstellingen prima maar het moet redelijk blijven en niet ten koste van de verzekeringspremie's (en dus indirect de zorg), ik vind voorlichting prima maar geen mediabangmakerij. Verder zou de pharmaceutische industrie wat minder een monopoly positie moeten krijgen want dat is een miljardenindustrie. Er valt een hoop te verbeteren, zowel in Ned. als hier.

9:37 p.m.  
Blogger Petra said...

Hier bij de grote stad hebben we urgent care centers en die vind ik echt perfect! Goedkoper en sneller, dan ER's met goede dokters en voorzieningen. Ik heb heel slechte ervaringen in Nederland, maar die zijn van meer dan twintig jaar geleden, dus daarover discussieer ik nu niet meer mee. Ik heb hier in de VS wel altijd verzekering gehad, maar lachwekkend qua dekking de eerste vijf jaar. Toen had ik ook de meeste medische zorg nodig en was mijn ervaring, dat dokters en ziekenhuizen heel veel deden voor mensen, die slecht of niet verzekerd zijn. Maar dat is ook meteen een groot probleem, want dat leidt tot faillissementen van ziekenhuizen, die zich dat eigenlijk niet kunnen veroorloven. Ook uit Nederland hoor ik schrijnende verhalen van mensen, die naar het buitenland moeten om zorg te krijgen om welke reden dan ook. Wat is nu het beste? Ik weet het niet. Het is zeker niet zwart-wit.

10:45 p.m.  
Blogger Bibi said...

Er zijn natuurlijk nog meer landen met goede gezondheidszorgstelsels. Ik heb niet gereageerd vorige keer want ja ik denk dat het verzekerings stelsel wel redelijk is in Nederland. Maar zorgverlening, daar kan ik echt niet positief over zijn.

9:20 a.m.  
Blogger DixieChick said...

Ik loop een beetje achter, want ik zag het artikel vandaag pas. Misschien was dat ook beter, want ik kreeg meteen jeuk in mijn vingers om een reactie te schrijven. Gelukkig heb jij dat al voor me gedaan :)

Jouw onderscheid tussen zorgstelsel en verzekeringsstelsel vind ik heel goed opgemerkt - ik denk dat de discussie over health care die twee nog wel eens door elkaar haalt, en we het dan over hele verschillende dingen gaat vinden.

Overigens, als je bij Tricare zit (een overheids verzekering), zoals wij, dan is het echt net zo bureaucratisch als in Nederland hoor, dus die auteur heeft zijn onderzoek niet geheel zorgvuldig gedaan :)

9:21 a.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?