Artikel
In de krant stond dit weekend een gastkolom. Iemand die stelt dat de VS vooral niet het zorgstelsel van Nederland moet overnemen. Lees het
hier en laat me eens weten wat jullie denken. Is het echt zo erg?
hier en laat me eens weten wat jullie denken. Is het echt zo erg?
10 Comments:
Belachelijk! De operaties, chemo, bestraling, medicijnen enz, enz
welke mijn beide ouders hun hele leven hebben gehad via de Nederlandse gezondheidszorg was goed en je hoeft je geen zorgen temaken wat de rekening betreft. Heerlijk
Tsja het is natuurlijk niet te vergelijken met de GEWELDIGE eerste klas verzorging die we hier in Amerika hebben. AHUM.
Elke paar seconden gaan mensen bankroet en verliezen alles vanwege medische kosten. ja die zorg die moeten we behouden! Dat is zoveel beter. Laat me niet lachen. Ik heb 2 paspoorten alleen daar alvoor!
Els
Ik ben het er zeker niet mee eens. Ik vind het huisarsten systeem zeker een goed systeem en dat ze er alleen zijn om menssen uit de zieknhuizen te houden om economische reden dat ik complete onzin.
1 ding ben ik er wel mee eens. Het gebrek aan apparaten. In de tijd dat mijn jongste dochter werd geboren lag ik in zwolle in het ziekebhuis, Daar beland omdta daar een intensive care couveuse was. Als je er langer dna een dag ligt zonder te bevallen en je bevalt bv 2 dagen later dan moet je weer naar een ander ziekenhuis omdat er dan geen couveuse meer is. Heb je veel pech dan beland je zelfs in duitsland of belgie. In het radbout waar mijn dochter uiteindelijk is geboren lag een te vroeggeboren jongetje. ZIjn moeder lag in Alkmaar, zijn tweeling broertje in Rotterdan en ze woonde een Epe. Denk eens in wat die man moest doen om in 1 dag ze alle te beoeken.
De kosten in Nederland zijn ook hoog hoor maar veel meer verborgen . Tel alles een sbij elkaar op dat er ivan je salaris wordt ingehouden, je ziekte kosten verzekereing. Al die eigenbijdragen die elk jaar veranderen. Ik denk dat je nog schrikt als je ziet wat een Nederlander betaald.
petra
Het artikel is belachelijk, beledigend en staat vol onwaarheden en meningen van de schrijver die hij duidelijk niet heeft getoetst. Een journalist? Ammehoela!
Een huisarts doet veel meer dan alleen kleine problemen behandelen. Daarnaast is het belachelijk om te veronderstellen dat ze beslissingen nemen gebaseerd op economische argumenten. MRI scanners zijn tegenwoordig op steeds grotere schaal voorhanden, en elk ziekenhuis heeft er een voorhanden. Als je eigen regio een lange wachttijd heeft kom je gemakkelijk in aanmerking om naar een andere regio te gaan door wachtlijstbemiddeling of zelfs naar het buitenland. Toen Peter er een nodig had -een scan- kon hij binnen enkele weken terecht, en voor spoedpatienten is hij altijd beschikbaar. Hij schrijft niet wanneer hij 7 jaar in NL heeft gewoon, misschien was dat wel tientallen jaren geleden. Toen waren die scans inderdaad niet aanwezig in elk ziekenhuis, maar je maakt mij niet wij dat dat toen in Amerika wel zo was.
Hij stelt bijna dat zijn collega nog zou zijn blijven leven als hij in Amerika zou zijn behandeld. Een gevaarlijk statement. Kent hij wel alle feiten en argumenten waarom de behandeling is gelopen zoals die is gelopen? En hij weet helemaal niet wat er in Amerika zou zijn gedaan, dat baseert hij op andere dingen die hij heeft gehoord. Een gevaarlijk vergelijk, elke patient is anders, en elke anamnese ook. En om dan ook nog te stellen dat de doctoren in NL het overlijden van zijn collega zouden hebben bespoedigd? Belachelijk!
Wat hij overigens ook "vergeet" te vermelden is dat elke NL'er het recht heeft op een second opinion. Als je het niet eens bent met het besluit van een arts of een huisarts, mag je een andere arts raadplegen. Je mag die arts zelf kiezen, en het mag ook iemand in het buitenland zijn. Toen wij vanwege onze kinderwens in behandeling waren en "uitbehandeld" waren in NL, gingen we naar Belgie voor een second opinion, omdat dat de bakermat is van de IVF procedures in Europa. Daar volgde overigens precies dezelfde diagnose. In andere situaties heb ik me niet neergelegd bij een behandeling of diagnose, en heeft in een ander ziekenhuis uiteindelijk een operatie mij verlost van problemen die moeilijk te diagnosticeren waren. In een academisch ziekenhuis trof ik een specialist met kennis die niet elke arts voorhanden heeft en die kon me wel helpen. Je moet natuurlijk wel assertief zijn, maar dat moet je overal ter wereld als je goede zorg wil krijgen, ook in Amerika.
70% inkomstenbelasting? Belachelijk! Slaat nergens op! Het hoogste inkomstentarief in NL is 52%, maar de meeste specialisten zijn meestal maatschappen, dat zijn ondernemingen waar een ander belastingtarief voor geldt, die betalen niet eens 52% omdat ze kosten ook mogen aftrekken. Huisartsen verdienen echt geen slecht salaris, net als specialisten niet. Als je beide situaties moet vergelijken, moet je je ook realiseren dat de kosten voor opleiding heel anders liggen. De specialisten in Amerika hebben vaak hoge schulden die moeten worden terugebetaald vanwege de opleiding die ze volgen, in NL ligt dat heel anders. De kosten voor opleiding liggen hier veel lager en worden voor een groot deel betaald door de overheid, wel gebonden aan regels en studieduur.
Een journalist en een onderzoeker? Laat me niet lachen! Ik zou wel willen weten welke bronnen hij heeft geraadpleegd en hoe hij zijn conclusies heeft getrokken, daar scheelt behoorlijk wat aan!
(vervolg)
Natuurlijk is de gezondheidszorg in NL niet perfect. er kan nog veel verbeterd worden. Maar een perfect systeem bestaat volgens mij niet, elke systeem-inrichting heeft voor- en nadelen.
Ik ben zelf helaas niet de meest gezonde nederlander, en heb een goede zorg nodig. Ik kom wekelijks bij specialisten om verschillende redenen, en ik ben blij dat ik hier alle zorg kan krijgen die ik nodig heb, en dat die nog betaalbaar is ook! Het kost mij meer dan de gemiddelde Nederlander, maar ik heb tenminste geen torenhoge schulden als gevolg van mijn slechte gezondheid. Daarnaast ben ik ook aangewezen op verschillende hulpmiddelen vanwege een handicap, en ook die krijg ik voor een groot deel vergoed uit het systeem, met aanvulling uit andere overheidspotjes.
Emigreren naar Amerika was ooit een grote wens voor mij, maar vanwege de gezondheidszorg heb ik die stap nooit durven zetten. Ik zou in Amerika misschien wel bankroet gaan met alles dat ik nodig heb!
Maar ja, dat is slechts mijn mening, ik noem me dan ook geen journalist ;-)
Wat ik erg vind (en dat heb ik al vaker geschreven) is dat de staf in ziekenhuizen en de directie (die dus met de behandeling van patienten an sich niets te maken hebben ) voor talloze wanprestaties belachelijk veel salaris krijgen + bonussen. Ik heb meegemaakt dat op 1 financiele afdeling gemiddeld 65% van het personeel "langdurig ziek" thuis zat en dure inhuurders zoals ik daar werkten. Meer dan dubbele kosten zijn dat. Over de bonussen: Ondanks alle overheidsbemoeienissen hieromtrent gaat dit gewoon nog steeds door ook het feit dat illegalen recht hebben op zorg (dat kost miljoenen voor 1 ziekenhuis weet ik uit ervaring) is ronduit krankzinnig. Aan al kanten worden er miljoenen door de goot gespoeld en dat was maar in 1 enkel niet al te groot ziekenhuis wat ik gezien heb. Dat was tijdens een op handen zijnde fusie dus financieel was er al behoorlijk wat " opgeschoond op papier" . Laat staan de mega ziekenhuizen hoe erg het daar is. Geld wat mijns inziens vele malen beter besteed kan worden aan de kwaliteit van de zorg en apparatuur en ik vind dat de salarissen van specialisten ook niet zo exhorbitant hoog hoeven te zijn. Wat dat betreft vind ik beide systemen niet werken. We hebben hier een overbuurvrouw die op medicare zit, ze wordt gemiddeld 3 x per maand door de ambulance opgehaald omdat ze weer een overdosis pillen en alcohol heeft ingenomen, klinkt keihard maar laten ze dat soort " verziekers" maar eens keihard aanpakken. Maar ook deze mensen komen zowel in Nederland als de US voor, 1 ding is zeker: het kan stukken beter (letterlijk en figuurlijk)
Dank je voor jullie reacties. Ik dacht veel van hetzelfde, en had al een reactie op het artikel gegeven.
Dank je voor jullie reacties. Ik dacht veel van hetzelfde, en had al een reactie op het artikel gegeven.
Dit stukje deed me beseffen dat de schrijver een aparte kijk op de Nederlanders heeft....
"They live longer than we do, mostly because nearly everyone rides a bicycle"
???? Echt wat een raar verhaal. Het zou vast niet komen door de uitgebreide gezondheidszorg en een bepaalde levenstandaard. En de zorgeloosheid over eventuele ziektekosten. Helemaal voor ouderen....
Je jarenlange opgebouwde persoonlijke eigen vermogen is een zeer onzeker iets als je ziek dreigt te worden in Amerika.
Hoop echt dat Obama verbeteringen in het Amerikaanse systeem gaat invoeren.
In het algemeen is het in Nederland goed geregeld. Maar... wat mis ik de uitgebreide aandacht van de Amerikaanse artsen! Hier word je bijna weggekeken door de huisarts als je klacht iets te 'vaag' is. Altijd eerst afwachten (vaak maandenlang). Last van je rug? Kom maar terug als je niet meer kunt lopen van de pijn, er is toch niet veel aan te doen. Je durft nauwelijks op te brengen dat je eigenlijk nog twee of drie klachten hebt, dat komt je op een diepe zucht te staan en je voelt je gelijk een zeurpiet. Aan de andere kant bespaart het veel geld, niet iedereen direct een scan te laten maken of een specialist te laten raadplegen als het misschien vanzelf overgaat. Als patient zit ik liever in Amerika, maar voor mij werd via het bedrijf dan ook alles vergoed. En dat kunnen de meeste Amerikanen niet zeggen. Dus als systeem geef ik voorlopig toch voorkeur aan het Nederlandse.
Hoi, via via kwam ik op je site terecht. Mijn mening is een beetje gelijk aan die van de rest. Belachelijk verhaal. Ik ben over het algemeen tevreden over onze zorgstelsel. Daar waar ik gebruik van moest maken, was allemaal prima geregeld. Verder kan ik er niet over oordelen. Al hoor ik wel regelmatig dat er nog heel wat te verbeteren valt.
Groetjes Natasja
PS: Leuke blog heb je; ziet er goed uit!
Een reactie posten
<< Home