woensdag, april 01, 2009

"Liquid gold"

Hier is het resultaat van heel wat uren sap inkoken:


Zo ongeveer 6 liter, anderhalf gallon. Dat betekend dat we zo'n 60 gallons water verdamp hebben met inkoken. De prijs van maple syrup is ongeveer $60 per gallon. De moeite waard? Niet met het systeem dat wij hebben.
De potjes staan op volgorde van inkoken, links de eerste. Je ziet het kleurverschil, en de smaak is ook heel anders. De eerste maple syrup is de grade A, die is het lekkerste.


Links het eerste potje dat we maakten, rechts het laatste.
Je kunt merken dat het suikergehalte lager is in de laatste sap, het duurt veel langer om in te koken. Ik heb het er wel mee gehad nu. Gisteren nog een iets andere manier geprobeerd om in te koken, maar ook dat was niet ideaal. Zo proberen we het zo energie efficient te maken.
We hebben nog 25 gallon sap van vorige week. Als er een liefhebber voor is mag je het hebben.

9 Comments:

Blogger Bibi said...

Nou als ik in de buurt zou zitten was ik even langs gekomen. Vanavond even bij een buurtje wat sap ophalen, ik ga het gebruiken om bepaalde wortels(burdock-is nogal bitter) in te blikken en thee mee te zetten.
Kun je dat sap trouwens goed bewaren?

4:32 p.m.  
Blogger Petra said...

Wat een werk inderdaad, maar wel leuk om eens te doen. En nu maar van alles eten, waar je maple syrup in en op kunt doen.

6:02 p.m.  
Anonymous Cisca said...

Pfoe, je moet wel heel veel met maple syrup gaan eten zeg!
Maar wel heel leuk om te doen, lijkt me zo. En je hebt leuke cadeautjes om weg te geven op verjaardagen enzo.

9:46 p.m.  
Anonymous www.vandijkjes.punt.nl said...

Zo wat heb je een hoop zeg. Is toch wel harstikke leuk. Ik hoorde afgelopen weekend over die grades vertellen en het is leuk om het verschil zo duidelijk te zien.

gr petra

10:05 p.m.  
Anonymous Bianca (Hollandranch) said...

Het is dat ik wat te ver weg woon maar anders had ik het zeker willen hebben. Is het te drinken eigenlijk of is dat erg vies ?

11:32 p.m.  
Anonymous Sophie said...

Oh wat leuk, dat is echt een beetje een kleine-meisjes wens van me om dat een keer mee te maken. Wat leuk dat jullie dat echt gedaan hebben!

Groetjes Sophie (Georgie)

4:21 a.m.  
Blogger Annemiek said...

Bibi, ik heb gelezen dat je het sap zeker een maand of 6 kan bewaren. Als er schimmel op komt kun je dat eraf doen en opnieuw koken. Ik zet de potjes in de koelkast, dan zullen ze zeker nog langer goed zijn. Je kunt het ook invriezen.

Bianca; de sap zelf is niet vies, het is net water. De zoetigheid is er amper aan te proeven.

7:35 a.m.  
Blogger Mariska said...

Wat een klus!

9:38 a.m.  
Blogger Bibi said...

Ah, bedankt, goed te weten dat t goed te bewaren is! Maar, ik heb net de boot gemist, iedereen is al klaar en helaas heeft niemand hier wat bewaard... volgend jaar beter dan maar.
Groetjes!

12:15 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?