woensdag, april 16, 2008

Ouderenzorg

Vandaag hebben we heerlijk kunnen genieten van een lente zonnetje. Vorig jaar op deze dag hadden we een halve meter sneeuw. Wat een verschil.
Het is ook een jaar geleden dat de schietpartij op Virginia Tech plaatsvond. Wel iets om even bij stil te staan.

Vanavond was nogal een deprimerende les. Het ging over Medicaid (de ziektekostenverzekering voor lage inkomens), Medicare (de ziektekostenverzekering voor ouderen), en ouderenzorg in verpleeghuizen en andere opties voor zorg over een lange termijn. De kosten hiervoor zijn ongelooflijk en worden alleen maar hoger. Een jaar in een verpleeghuis loopt in de tienduizenden. Gelukkig mag je echtgenote tegenwoordig wel het huis houden, en 1 auto als de echtgenoot in een verpleeghuis zit.
Medicare vergoed maar een bepaalde tijd, en als het geld op is ga je over naar Medicaid. Weet je hoeveel je van je Social Security inkomen je zelf mag houden als je in een verpleeghuis zit en Medicaid hebt? $35! Daar zal ik de volgende keer als ik iets nieuws koop wel even bij stil staan!

De regels voor Medicare zijn een oerwoud, hoe je daar als oudere uitkomt weet ik ook niet.
Medicare en Medicaid betalen verpleeghuizen maar beperkt, en ze kunnen kiezen welke patienten ze opnemen. Zo hebben we in het ziekenhuis wel vaker patienten die complexe zorg nodig hebben, en geen verpleeghuis die ze wil hebben omdat ze te duur zijn.
Welgestelden kunnen kiezen voor contiuning care retirement communities, je telt $200-300.000 neer, en een paar duizend per maand, en dan zit je voor de rest van je leven onder de pannen. Je woont dan onafhankelijk in een huisje of appartement, en je krijgt alle hulp die je nodig hebt. Er is ook een verpleeghuis bij inbegrepen.

Dan zijn er ook nog eens tekorten aan verpleegkundigen en verpleeghulpen. Als we zelf oud zijn zal er niemand zijn om ons te verzorgen.
We besloten in de klas om maar een verpleeghuis voor verpleegkundigen op te richten. Dan helpen we elkaar. Degene die nog goed genoeg kan zien kan de medicijnen uitdelen.

Maar alle gekheid bij elkaar, behalve dat we leren over de ouderen, leren we ook kijken naar onze eigen situaties en eens bedenken hoe je sommige dingen zal gaan doen in de toekomst. Bijvoorbeeld het huis waar we wonen. Met alle trappen zal dit zal een moeilijk huis zijn om op late leeftijd te wonen. Dan kun je beter in een huis wonen zonder verdiepingen.

Nog een moraal van het verhaal; geniet nu van het leven!

Labels:

3 Comments:

Blogger Petra said...

Ja, dat is sowieso al een goed devies! Hier wonen kennelijk heel wat welgestelden, want de luxe Sunrise Assisted Living homes komen als paddestoelen uit de grond. Nu is Vienna wel een fijn plaatsje voor ouderen en er wonen er ook veel. Je kunt namelijk heel wat lopen en er is ook redelijk openbaar vervoer naar het centrum. Bovendien kun je via het Community Center voor heel weinig geld van alles ondernemen aan lessen of excursies.

6:38 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Helemaal met je eens, moet er voorlopig nog niet aan denken aan oud en zeer waarschijnlijk hulpbehoevend worden waarvan dat laatste zeker het ergst is, als je dan ook nog eens geldproblemen erbij zou krijgen, dan hoop ik toch echt dat ik hier voor $ 1,-- de pil van Drion kan kopen hier.

11:33 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

De sociale (on)zekerheid schrikt mij hier geweldig af en is ook de reden waarom ik hier niet wil blijven wonen... Ooit (wanneer?) keren we terug...

Groetjes,

1:46 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?