zondag, maart 30, 2008

Wachten

Ik ben ervan overtuigd dat het aan de 24-uurs economie ligt. Alles is 24 uur per dag open (nou ja, veel dan). Alles moet snel. Iedereen heeft haast. Dus wat doe je dan als je in het ziekenhuis ligt en opeens moet (O, horror!)... wachten!
Dan klaag je steen en been dat het allemaal niet sneller gaat. Ik geloof niet dat veel dingen veel sneller zouden kunnen. Of je zou je eigen prive arts, verpleegkundige, lab en rontgenafdeling moeten hebben. Dan nog kost het tijd om een bloedtest te doen.

Een voorbeeld: de gang van zaken als je de eerste hulp binnen komt omdat je een uur geleden pijn op de borst had (en lage waarschijnlijkheid voor hartaanval): je wordt aan een monitor gelegd, er wordt bloed afgenomen en je moet wachten.... op de uitslag. Dan wordt er besloten om je op te nemen. Wachten... op een bed. Je komt op de afdeling en de volgende dag wordt er een stress test gepland. Maar op door de weekse dagen zijn er ook outpatient ingepland voor stress testen, dus je moet op je beurt .... wachten.
Dan heb je eindelijk je stress test gehad, en wachten.... op de uitslag. O jee, dat kan wel eens een uur duren. Uitslag negatief, dan kun je waarschijnlijk naar huis, maar je moet eerst ... wachten tot de arts langs komt.
Ok, ik snap het, er is veel wachten, maar alles bij elkaar kan dit geheel gepiept zijn binnen 18 uur wat toch erg snel is. Sneller kan niet, je kunt namelijk geen stress test gaan doen als je hartenzymen verhoogd zijn. Die moeten 2 keer met een tussenpoos van 6 uur negatief zijn.

Zo had ik vandaag een paar van die ongeduldige personen. De test is toch gedaan, dan moet je toch meteen de uitslag weten? Nee, want de radioloog moet de foto's eerst lezen. Hoe je het ook uitlegt, mensen rollen hun ogen eens ongelovig. Alles moet nu meteen. Ja, zo werkt een ziekenhuis helaas niet, en medische testen ook niet. Ook in een 24 uurs economie niet.

Labels:

3 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Leuk om te lezen hoe het er aan de "andere kant" aan toe gaat in een ziekenhuis. Ik ben ook een zo'n patient voor wie het allemaal altijd veel te lang duurt, ben jaren geleden voor het laatst in een ziekenhuis geweest (knock knock stukje hout).Maar die omgeving in zo'n ziekenhuis, daar wil toch niemand voor zijn plezier langer blijven dan een paar minuten ? ;-)

10:58 p.m.  
Blogger kastelke said...

Ik heb er wel begrip voor dat je niet de enige bent in dat ziekenhuis, en dat je inderdaad soms wat tijd uit moet trekken voor het lezen van resultaten. Maar de laatste keer dat wij in het ziekenhuis waren was toen Dario gevallen was en genaaid moest worden achter op zijn hoofd (5 of 6 draadjes). Het heeft toen bijna 3 uur geduurd vooraleer men ons geholpen heeft, de verdoving werkte niet en 2 dagen later moesten we alsnog terug omdat er een giga etterbult op stond. Daar wordt ik dan toch triest van. (maar ik ben niet beginnen roepen en tieren tegen het personeel)

Sommige mensen zijn misschien zo getressed door heel de ziekenhuissituatie (en zijn bang dat er misschien iets heel erg mis is of dat ze geen geld genoeg hebben om alles te betalen), en gaan daarom misschien zo reageren?
Geen idee.
Ik probeer in ieder geval zelf altijd rustig en geduldig te blijven.

3:46 a.m.  
Blogger Annemiek said...

Zeker, iedereen is gestressed.
3 uur wachten op hechtingen is lang! Hier moet je ook zeker 3 uur uittrekken voor een ER bezoek, maar ik denk dat ze je hier voor hechtingen toch sneller helpen. Ligt er ook wel aan of ze niet net bezig zijn met een patient met hartaanval of zo. Ja, dan moeten de minder acute dingen wachten.

Maar ik moet zo ook eens af en toe wat frustraties van me af schrijven. En een van de dingen is dat mensen tegenwoordig alles snel en meteen moeten. Ja, klant is koning en we proberen het iedereen naar de zin te maken, maar het is nooit goed genoeg.

9:40 a.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?