dinsdag, september 13, 2005

Verpleging 1

In de VS is een groot tekort aan verpleegkundigen. Om even wat statistieken te geven; het gemiddelde aantal open vacatures voor verpleegkundigen in een ziekenhuis is 16%. Het gemiddelde verloop is 13.9%. De gemiddelde leeftijd is 43, en de vergrijzing zal komende jaren toeslaan. In 2010 zal 40% van de verpleegkundigen ouder zijn dan 50. Dit juist in een tijd dat er meer verpleegkundigen nodig zijn als de baby boomers ouder worden.
Het ziekenhuis waar ik werk zit aan ongeveer 8% vacatures en 6% verloop. Dat zijn zeer goede nummers.
Met zoveel open vacatures moet het werk toch gedaan worden. Er zijn allerlei lapmiddelen om de tekorten op te vangen. Gelukkig stelt ons ziekenhuis overtijd niet verplicht, maar ik heb wel eens gelezen over plaatsen die dat wel doen. Dat is niet veilig; ik heb 1 keer een 16 uur dienst gedraaid en dat doe ik nooit meer. Je kan niet meer denken op het laatst.
Overtijd is dus 1 middel om tekorten op te vangen, en er zijn meestal wel mensen te vinden die extra uren willen werken. We krijgen per uur uitbetaald en niet een vast salaris.
Een andere manier om tekorten op te vangen is "travel nursing". Er zijn tientallen bureau's die dit regelen. Een ziekenhuis kan een tijdelijke verpleegkundige aannemen via een bureau. Deze verpleegkundigen verdienen bijna het dubbele van de vaste krachten, en krijgen vaak huisvesting en reisvergoedingen. Geen wonder dat er veel verpleegkundigen zijn die dit werk gaan doen. Verschillende van onze afdeling zijn dit travel nursing gaan doen; eentje heeft een half jaar in Hawai gezeten, een andere werkt in Syracuse, wat maar anderhalf uur rijden hier vandaan is, en een ander in Rochester, 2 uur rijden. Zo verdienen ze heel veel, en kunnen op hun vrije dagen toch bij hun familie zijn. Voor een ziekenhuis is het erg duur om deze "travelers" te betalen, ze moeten het bureau betalen, en het bureau betaalt de verpleegkundige. Het is een beetje een vizieuse cirkel; er vertrekken verpleegkundigen omdat ze als traveler meer verdienen, en dat creeert een vacature die gevult moet worden. Ons ziekenhuis werkt zo min mogelijk met travelers, maar we hebben er wel eens een paar gehad als we echt veel tekorten hadden.
We hebben een goede reputatie bij TC3, deze studenten verpleging lopen ook bij ons stage, en we hebben zo'n 20 nieuwe verpleegkundigen aangenomen deze zomer. We zijn nog altijd bezig met het inwerken, ze begonnen gelukkig niet allemaal tegelijk. Dit lijkt veel nieuwen, en ik geloof dat er ook nog nooit zoveel nieuwlingen tegelijk begonnen zijn. De ervaring leert echter dat er tegen het eind van het jaar weer een heel stel vertrokken zijn. In de VS veranderen mensen veel gemakkelijker van baan dan in Nederland, en er zijn verschillende redenen voor dit verloop. Omdat dit een afdeling algemene interne is, is het een goede plek om heel veel ervaring op te doen. Nieuwe verpleegkundigen hebben dit nodig om door te kunnen stromen naar Intensive Care of eerste hulp afdelingen. Waarschijnlijk zullen een stel van de nieuwen dit doen, anderen zullen er misschien achter komen dat deze afdeling niks voor hun is en liever ergens anders proberen. Weer anderen doen ervaring op voor een jaar en gaan dan travel nursing doen....
Al met al is onze dienstlijst goed gevuld, en zijn er iedere dag precies genoeg verpleegkundigen en verpleeghulpen ingepland. Het is alleen als er ziekmeldingen zijn dat het moeilijk wordt. Vaak is er wel hulp te krijgen van andere afdelingen, maar als het overal druk is kan dat niet. Dan komen de telefoontjes.

Een voor de hand liggende oplossing voor de tekorten aan verpleegkundigen zou zijn om er meer op te leiden. Er is echter een tekort aan opleidingsplaatsen, onder andere door een tekort aan leerkrachten. Ik hoorde dat TC3 een wachtlijst van 1 of 2 jaar heeft voor de opleiding verpleegkunde.
Afgelopen jaar hebben minder verpleegkundigen de eindexamens gedaan dan 5 jaar geleden. Het is een beroep dat niet hoog op de lijst staat voor jongeren.
Van alle kanten wordt er reclame gemaakt voor het beroep. Johnson&Johnson heeft een mooie; "Dare to care; be a nurse".
Ons ziekenhuis draagt een steentje bij door een programma waar middle school jongeren in het ziekenhuis een aantal keren op de verschillende afdelingen mee kunnen kijken. De hoop is dat ze daarna kiezen voor een beroep in de gezondheidszorg.

Een andere oplossing voor de tekorten is om buitenlandse verpleegkundigen aan te trekken. Ik las dat in de Philipijnen er zelfs scholen zijn die zich specifiek richten op het doel om in de VS te kunnen werken.

De tekorten gaan iedereen in de VS aan. Je wilt niet ziek worden en er achter komen dat er niemand is die je verzorgd, of nog erger, een overwerkt iemand die een fout maakt.

Nou, dit is een heel verhaal geworden en ik ben nog niet uitgepraat. Een andere keer meer.

3 Comments:

Blogger Petra said...

Over te lange uren werken, ik las laatst een artikel, geschreven door een resident, die van ziekenhuis veranderd was, omdat het eerste ziekenhuis waar hij was soms 48 uur diensten eiste!! Hij schreef, dat patienten hiertegen moeten protesteren, want dat je na 12 uur in zo'n intense baan fouten gaat maken. Ik weet wel, dat ik van nu af aan iedere dokter, die ik in een ziekenhuis zie, ga vragen wanneer ze voor het laatst geslapen hebben!
Twaalf uur lijkt me ook al heel vermoeiend als verpleegster, het is toch ook flink lichamelijk werk!
Hopelijk worden de tekorten toch op de een of andere manier weggewerkt.

4:32 p.m.  
Blogger Annemiek said...

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

5:46 p.m.  
Blogger Annemiek said...

Wendy; hier worden leerkrachten ook slecht betaald in vergelijking met hetzelfde niveau opleidingen, in sommige vakken zijn er tekorten.
Verpleging en onderwijs, historisch gezien "typische" vrouwenberoepen en allebei onderbetaald, toeval?
Petra; 48 uur werken kan een mens toch niet, maar ik hoor ook dat hele lange uren voor residents normaal zijn. In ons ziekenhuis werken er gelukkig geen, maar heel af en toe zie ik een arts die te lang dienst heeft gehad.
Ik werk 12 uren diensten en dat bevalt prima, maar daarna rol ik toch het bed in.

5:47 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?