donderdag, augustus 12, 2010

Klusjes

Je leest wel eens verhalen op de blogs over hoe moeilijk het is om mensen te krijgen om werk voor je te doen, of die hun afspraken niet nakomen. Het is ons nog maar heel weinig overkomen. Eigenlijk maar 1 keer toen een loodgieter niet meer terug kwam om iets te doen wat hij gezegd had dat hij nog zou doen. Die staat dan ook op onze zwarte lijst. In de loop der jaren hebben we wel de goede en slechte bedrijven leren kennen, en in een kleinere stad waar veel reclame van mond tot mond gaat kunnen ze zich slechte reclame eigenlijk niet veroorloven.

In het voorjaar hadden we een lijstje gemaakt van dingen die aan het huis moesten gebeuren. Op de eerste plaats stond het lek in het dak dat gemaakt moest worden. Het lekte alleen maar als de sneeuw aan het smelten was, en niet met regenbuien, dus het heeft iets met ijsdammen te maken. Het bedrijf dat het dak erop gedaan heeft zo'n 5 jaar geleden is naar een andere staat verhuisd, dus daar kunnen we niet meer terecht. Dus iemand anders gebeld, Lee. Nou, Lee kwam wel snel diezelfde week kijken, maar toen was het wachten op de schatting. Na verschillende telefoontjes kreeg ik wel een schatting, maar tot op heden is er geen Lee meer geweest om het werk uit te voeren. Dus een maand of wat geleden belde ik de volgende constructie man op. Hij kwam ook snel kijken, en volgens hem was het een klein probleem, dat hij even afgekit heeft. Er zaten wat nagels op de verkeerde plaatsen. Hij wilde er niet eens voor betaald krijgen, maar dat kon ik niet doen, dus liet hij me een klein bedrag betalen. Genoeg voor de benzine om hierheen te rijden in ieder geval.
We hadden hem ook naar de schoorsteen laten kijken, daar moet nieuwe voeging in voordat hij van het dak afkieperd. Hij zei dat hij er nu geen tijd voor had, maar in het najaar als hij minder werk heeft waarschijnlijk wel, dus we konden hem dan terugbellen als we niemand anders vonden. Het is juist moeilijk om mensen voor de kleine klussen te krijgen, ze hebben liever de grote jobs die hun langer bezighouden. Ondertussen hebben we van iemand tevens een naam gekregen van een "masonry" man, iemand die dus in het steenwerk specialiseerd. Hij is gisteravond komen kijken en zou het klusje voor de winter doen.
Dus Lee op de zwarte lijst, en construction man nummer 2 op de witte lijst.

Een ander home improvement project op de lijst was een nieuwe, zuinige waterverwarmer (?). We hebben al jaren een verwarmingsketel die het huis verwarmt, maar ook voor het warm water zorgt. In de winter is dat handig, maar in de zomer ontzettend onefficient als die ketel steeds moet lopen. We betalen ons blauw aan de olie.
We hadden een lijst gekregen van mensen die deze waterverwarmers installeren en er eentje gebeld. Hij belde terug, en emailde een schatting van de kosten. De werkuren zouden daar nog bijkomen.
Hij een paar weken geleden komen kijken hoe de situatie in onze kelder is om te zien hoe ze het zouden installeren. De hele dag heb ik op hem zitten wachten. Om 12 uur zou hij er zijn, om 1 uur nog niemand; gebeld en een berichtje op zijn antwoordapparaat achter gelaten; geen antwoord gekregen. Ik was nogal kwaad, en heb meteen een andere installeur gebeld.
De volgende dag belde hij op. Ja, sorry, maar ze waren ergens op een job en het duurde allemaal langer dan verwacht. Ik zei dat hij toch wel had kunnen bellen. Hij vroeg of hij de volgende dag kon komen. Nee, want dan werk ik, en ik zei erbij dat ik hem eigenlijk niet meer kon vertrouwen. Hij was even stil. Was het goed als hij nu meteen iemand stuurde? Ja ok. 20 minuten later stond zijn medewerker voor de deur. De boel werd bekeken, en het zou niet moeilijk te installeren zijn. Ze hadden een paar dagen later tijd om het werk te doen: de nieuwe verwarmer installeren, het verwarmingselement uit de verwarmingsketel halen, en nog een hele oude, niet gebruikte houtketel afkoppelen. Ze zouden de werkkosten van $40 naar $30 per uur omlaag doen omdat ik die dag voor niks op hun gewacht had.

Zo gezegd zo gedaan. Het kostte toch nog een hele ochtend om het werk klaar te krijgen. Ik ging af en toe eens kijken, en het leek wel of de minizondvloed in de kelder had plaatsgevonden. Met leidingen doorzagen heeft er vast nog wat water ingezeten, plus het regende pijpenstelen dus met hun natte schoenen op en neer lopen maakte er ook een zooitje van. Ik moet zeggen dat op het einde alles weer netjes droog gemaakt was.

Bij het loskoppelen van de oude ketel begon er water uit te druppelen. Dat ding bleek nog vol met water te zitten. Hij heeft nooit gewerkt, was al kapot toen we hier kwamen wonen, dus 18 jaar oud water. Toch stonk het niet bedorven, maar rook naar glycol, een antivries middel. Er zat zeker nog 40 liter in die afgetapt moesten worden. Dat hebben ze ook nog netjes voor me gedaan. Plus ze hebben niks extra voor de werkuren geteld. Hij staat weer op mijn witte lijst.

Dus nu hebben we warm water op propaan, "on demand" dus zonder reservoir dat warm gehouden moet worden. Ik ben benieuwd hoe we het verschil gaan zien in de rekeningen. Het ding werkt in ieder geval prima, en een bonus is dat het een stuk stiller is dan die verwarmingsketel die steeds aansloeg en loeide.


Slechte foto, maar daar hangt ie.

Voor de liefhebbers, ook nog een foto van een gedeelte van het leidingensysteem van onze verwarming, wat door iemand eens een "plumbers nightmare" genoemd is.

Labels:

2 Comments:

Anonymous Bianca said...

Dat zal een hele vooruitgang zijn, veel plezier ermee !
Wij hebben ook een "zwarte lijst" ha ha maar gelukkig weten we nu ook wel redelijk wie te vertrouwen is en wie niet.
die leidingen zien er bij jullie nog wel heel netjes uit, isolatie eromheen en zelfs labels eraan, ik wil niet weten hoe het er hier onder het huis uitziet maar zeker niet zo netjes als bij jullie ;-)

3:23 p.m.  
Anonymous www.vandijkjes.punt.nl said...

Ook bij ons in de kelder zit nog oude ongebruikte leidingen.
Inmiddels hebben wij wel gelerd dat het vaak het beste is om bedrijven te krijgen via via.
Zomaar uit het telefoonboek hebben we ook al een zwarte lijst van.

Zal inderdaad wel lekker in de olie schelen die nieue ketel.

gr petra

4:48 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?