zondag, januari 17, 2010

Les, en mijn kerstkadootje

Mijn 2 cursussen voor dit semester worden wel interessant. Healthcare ethics, en community health. Voor dat laatste moeten in een groepje een een stad of dorp bekijken welke services en gezondheidsprobelemen er zijn, en daarna een advies uitbrengen wat er veranderd moet worden. Dit is echt een groot project, elk detail moet bekeken worden. Als eerste doen we een 'windshield survey', waar we rondrijden en de stad bekijken. Nu bestaat ons groepje nog maar uit 2 personen, de derde heeft de klas laten vallen. Het was ook te gek, ze kwam uit New Jersey om hier een cursus te doen 1 keer per week (4 uur rijden!).
Vandaag heb ik dan samen met mijn klasgenoot die eerste survey gedaan. We hebben Ithaca gekozen, eigenlijk zou ik liever een van de omliggende dorpen hebben willen ontleden, ik denk dat je daar veel meer dingen tegenkomt waar verbetering in kan komen, maar de lerares wilde dat we een stad bekeken.
Nou, Ithaca kennen we dus wel goed, maar al rondrijdend zie je toch weer nieuwe dingen. Bijvoorbeeld welke buurten er goed uitzien, waar de vervallen huizen zijn en waar de betere huizen (het ligt hier allemaal door elkaar), welke voorzieningen zijn er (geen supermarkt in de stad, alles ligt aan de rand), welke mensen zie je op straat, hoe begaanbaar is het etc. Je kijkt opeens met hele andere ogen als je echt gaat kijken. Sharon heeft heel wat foto's gemaakt, we werden af en toe raar aangekeken.
Nu moeten we nog heel veel informatie opzoeken op internet.

Vanmiddag werd mijn 'kerstkadootje' afgeleverd, een maple syrup evaporator. Een verdamper dus voor de maple syrup. Het werd gebracht met een grote semi-trailer, en die kan hier echt niet op de oprit komen. Dus toen hij bij de oprit was zijn we er met de mini-van naar toe gereden en het ding gaan inladen. Het is gemaakt van dik staal, en was behoorlijk zwaar! Bart was erbij, en wat is die jongen sterk. Met hem erbij was het geen probleem. Die vrachtwagen heeft hopelijk geen problemen gehad met verder de berg oprijden, want draaien was op de oprit ook niet mogelijk. Eigenlijk was dit een weg waar hij niet eens mag komen zei de bestuurder, dus hopelijk is hij ook geen sheriff tegen gekomen.

Daarna thuis uitladen, en naar het schuurtje slepen, en daar staat het:




Bovenop staan 2 groten pannen, de onderste wordt de stroop in gekookt, de bovenste is om voor te verwarmen.


De pan opzij geschoven, zo ziet het binnenste eruit. Hier moeten vuurvaste stenen rondom gelegd worden zodat het staal niet te heet wordt en om de warmte binnen te houden.
Er moet ook nog een schoorsteen gemaakt worden, en dan kunnen we beginnen!

En hier zijn de kippen even, die helemaal van in de sneeuw lopen houden:

Labels: ,

6 Comments:

Anonymous www.vandijkjes.punt.nl said...

Gaaf ding hoor. Ben benieuwd hoe dat gaat werken. ik ben vorig jaar bij een maple sirup farm wezen kijken. Vond het heel intressant om te zien hoe dat gaat.

gr petra

9:11 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Amai, Annemiek, je wordt nog een prof met je installatie!

Die opleiding geeft jullie telkens toch wel serieuze taken. Ze lijken me boeiend om te maken, en ook heel leerrijk. Maar niet echt makkelijk en echt wel tijdsintensief. Veel succes er mee!

Elke

7:16 a.m.  
Blogger Petra said...

Mag ik al vast 1 fles bestellen?
Wens je een super goede oogst!

11:04 a.m.  
Blogger Petra said...

Heerlijk, straks zelfgemaakte maple syrup! Maken jullie er weleens toffee van?

11:08 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

Wat een mooi apparaat! Ben erg benieuwd.

Natuurlijk ook naar wat je allemaal gevonden hebt in Ithaca.

2:24 p.m.  
Anonymous Bianca said...

Dat geloof ik zeker dat het zwaar tillen was, maar wel gaaf hoor dat je nu professioneel syrup kunt gaan maken.

10:02 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?