woensdag, oktober 14, 2009

Vaccinaties

De H1N1 griep wordt tot nu toe nog als mild beschreven in de media voor de meeste mensen. Er zijn echter vorige week 19 kinderen in de VS eraan overleden, en dat telt niet de kinderen mee die er doodziek van worden zoals dit kind, en het hopelijk overleven. 1 op de 4 patienten die in een ziekenhuis opgenomen moet worden belandt op de intensive care, en het zijn vooral jongeren die er het ziekste van worden. Een collega vertelde dat ze deze griep gehad heeft en er een week erg ziek van is geweest. Deze arts vertelt ook hoe ziek hij ervan geweest is.

Ik heb hier nog maar enkele verpleegkundigen horen zeggen dat ze niet ingeent willen worden, in tegenstelling tot in Nederland. Ik volg verschillende Nederlandse verpleegkundige websites en forums, en ik vindt het maar een griezelige ontwikkeling hoe ze zich mee laten slepen in de samenzweringstheorieen. Dat de pharmaceutische industrie er veel geld aan zou verdienen of zelfs dat het virus gefabriceert zou zijn. Als verpleegkundigen hier al aan mee gaan doen, wat moet een leek dan. Wat lichtpuntjes zijn Bram en Lex, die allebei een goed blog schrijven over vaccinaties.

Tot nu toe heeft het virus in Nederland nog niet zo hard toegeslagen als hier in de VS. De Nederlandse verpleegkundigen zouden er goed aan doen om over de landsgrenzen te kijken om te zien wat er mogelijk aankomt, hoewel er natuurlijk geen paniek hoeft te zijn.
Het CDC geeft elke week updates. Ook heb ik nu de wekelijkse nieuwsletter, de Morbidity and mortality weekly report "ontdekt", wat over allerlei ziektes de laatste research geeft, erg interessant.
Wat nu precies locaal hier de situatie is weet ik niet. Nadat er in september honderden Cornell studenten ziek waren, lijken we momenteel minder griepgevallen te hebben, maar dat is alleen maar wat ik zelf zie.

Ik heb inmiddels mijn H1N1 vaccinatie ook gehad. Tussen 10 en 49 jaar heb je mogelijkheid om de neusspray te nemen, en dat heb ik gedaan. Ik twijfelde even, want dat is verzwakt virus en de injectie is dood virus, maar ondanks dat ik altijd mensen moet prikken houdt ik zelf helemaal niet van naalden. Dus dan maar de spray, dat stelt echt niks voor.

Mensen die twijfelen over het nut van vaccinaties wil ik verwijzen naar de geschiedenis. Elke zaterdag staat er een stukje geschiedenis in de plaatselijke krant. Afgelopen zaterdag ging het over diphtheria, een ziekte die dankzij inentingen bijna niet meer voorkomt. Het gaat over 6 kinderen uit een gezin die aan deze ziekte dood gaan; "in 1862, Daniel and Elizabeth Sherwood, who lived in Etna, experienced the death of six of their children. Emma age 4, died on Jan. 1; Prudence, age 10, on the 2nd; Hiram age 12 on the 4th; Allan, age 7 on the 5th; Paulina on the 6th, and Polly, age 18 on the 8th.", en later sterven er nog meer kinderen uit het dorp. Dit soort dingen kunnen we ons toch niet meer voorstellen?
Dan zeg je misschien, ja er was toen ook geen anti-biotica. Waar, maar zelfs met anti-biotica zouden er tegenwoordig nog kinderen doodgaan aan ziekten die met inentingen te voorkomen zijn.

Ook de griepspuiten horen bij het voorkomen van ziekte van onszelf en van de mensen waarvoor we zorgen.

Labels:

5 Comments:

Anonymous Bianca (Hollandranch) said...

Ik ben het gedeeltelijk met je eens, maar om mezelf nu in te laten enten tegen dit griepvirus gaat me te ver. Maar dat heeft ook te maken met hoe we hier leven, ik was erg vaak mijn handen, heb relatief weinig contact met andere mensen (er zijn dagen dat ik alleen Hans en de man van UPS zie ha ha). Maar voor mensen die veel in contact komen met andere mensen en een beduidend groter risico lopen is het natuurlijk wel handig. Hoewel een gezond lichaam beter bestand zal zijn tegen een griepvirus dan iemand die lichamelijk niet gezond is.

11:00 p.m.  
Blogger DixieChick said...

Goede post.

Ik vind het nog heel moeilijk. Ik hou zelf helemaal niet van griepsprikken, en heb er nog nooit een gehad, en heb al in zeker 25 jaar geen griep meer gehad. Nu weet ik dat het H1N1 virus anders is, maar toch twijfel ik. Waarom zou ik hier veel vatbaarder voor zijn dan voor alle andere griepen?
Als je kijkt naar mijn werk (hoestende en proestende studenten), dan zou ik het eigenlijk wel moeten doen, maar ik heb best wel veel moeite met troep laten inspuiten, als statistisch mijn kans om ziek te worden net zo minimaal is als voorgaande jaren.

8:57 a.m.  
Blogger Annemiek said...

Bianca; zo te zien val je niet echt in de risicogroep daar in de boonies

Dicxiechick; ieder moet voor zich beslissen. Zeker is het moeilijk om te beslissen als al lang geen griep meer gehad hebt, zo dacht ik er ook ooit over.
Bij dat "troep inspuiten" zeg ik dat het virus binnenkrijgen nog grotere troep is.

9:03 a.m.  
Blogger Petra said...

Als kind ben ik met complicaties van influenza in het ziekenhuis beland. Mijn moeder heeft ons sinds het bestaan van de griepprik laten inenten (hetzelfde met de prikken tegen "kinderziektes", ook omdat we daar erge complicaties mee kregen). Een griep zou voor mij minstens dubbel zo pijnlijk zijn en ik weet niet in hoeverre onze kinderen mijn vatbaarheid hebben geerfd. Zij krijgen dus ook al van baby af aan hun prikken inclusief griep. Op 29 oktober hebben we een afspraak om geprikt te worden.

10:58 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Goede post Annemiek! Mijn vaccinatie staat voor 27 okt gepland.

Het is idd eng om te zien hoe men mee wordt gesleept in de mafkezigheden die vanuit verschillende instanties/personen worden verspreid. Het nemen van een vaccinatie is een persoonlijke keuze. Maar velen blijken moeite te hebben om voor die keuze relevante informatie te verzamelen en beoordelen, met name de anti-vax beweging zelf. De anti-vax beweging is echter bijzonder goed in staat om die halve en hele onwaarheden aan de man te brengen.

vriendelijke groet,

Bram

8:37 a.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?