zondag, november 02, 2008

Park werk

Op donderdag kwam Bart speciaal thuis om met de hondjes naar Taughannock Falls te gaan en ze aan zijn collega's te laten zien. Zoiets vindt hij wel leuk. Ik wilde ook wel mee voor een wandeling, en we zijn samen naar de waterval gelopen. Leuk om Bart te horen vertellen over het park, welke bomen omgevallen waren, en waar de stenen omlaag gevallen waren.


Hier en daar is er nog wat kleur.


Waterval met mist.


Je voelt je klein als je naar boven kijkt naar de rand van het ravijn.


Waterval


Blauw water. Alle boten zijn weg voor de winter.

Je zou denken dat Bart’s werk bij het state park ontzettend saai is. Niets is minder waar, hoewel er ook wel wat saaiere dagen bij zijn. Hij komt met zo veel verhalen thuis.

Meestal staat hij bij de ingang om entree te heffen. Lijkt heel saai, maar op een zonnige dag in het weekend is het ontzettend druk, en wat hij binnen haalt loopt in de duizenden. Het geld wordt regelmatig opgehaald door iemand van het kantoor, anders zou je je er nog onveilig bij gaan voelen.

Op regenachtige dagen is het natuurlijk niet druk, soms verveelt hij zich wel eens, maar meestal leest hij dan. De Lord of the Rings serie is al stukgelezen, science fiction boeken, Cronicles of Narnia, hij verslint het allemaal. Dat voor een kind dat vroeger een gruwelijke hekel had aan lezen. Als school weer begonnen is krijgt hij heel wat huiswerk gedaan op zijn werk.

Bij de entree krijgt hij met alle soorten mensen te maken. Meestal niet moeilijk, maar sommigen willen niet betalen en gaan met hem in discussie: “maar mijn belasting geld betaald hier toch voor”, in die trand. 65+ers met een New York rijbewijs kunnen gratis in het park, maar als je uit een andere staat komt moet je betalen, en als ze hun rijbewijs niet bij zich hebben ook. Sommige mensen draaien zich om als ze er achter komen dat ze moeten betalen. Er zitten ook schreeuwers tussen, maar Bart blijft heel kalm, en hij laat niemand door zonder te betalen. Ook ons niet!

Mensen stellen de gekste vragen aan hem, en soms ook de meest domme. Er staat een groot bord of het zwemgedeelte open is of niet, maar sommigen kijken er niet naar en vragen het hem. Ik zou waarschijnlijk ook iemand zijn die het niet zou zien. Of de vraag aan welke kant van het park de waterval is; bij de ingang van het park zie je het meer liggen, aan die kant dus nooit een hoge waterval liggen. Hij heeft wel geleerd met al deze mensen om te gaan, en vergaart zo heel wat mensenkennis.

Op een dag kwam hij thuis, zeggend dat hij wel een heel interessante dag had gehad. ’s Morgens was er een grote camper gekomen met meisjes, allemaal fotomodellen, die bij het park foto’s gingen maken. Hij had er vanalles over te zeggen, de meisjes vond hij wat mager. Het was een koude dag en ze stonden te rillen in hun bikini’s.
Diezelfde dag had hij een melding van een bezoeker gekregen dat er een wasbeertje met hondsdolheid in het ravijn rondliep. Even later liep het beestje naast zijn ingangshok, en hij probeerde dit te melden met zijn radio. De mensen op het kantoor reageerden op zijn aandrang tot spoed laconiek met wat is er aan de hand? Eh, een wasbeertje met hondsdolheid dat nu richting speeltuin loopt! Ze riepen meteen iemand op om hem te vangen, maar toen konden ze het beest niet meer vinden.

Sommige dagen zit hij bij ‘maintainance’. Hij moet dan vanalles doen, het minst populaire is de wc’s schoonmaken. Hij zegt altijd dat de vrouwen wc’s het vieste zijn met hun “little products”. Zelf heeft hij het nog niet meegemaakt, maar hij heeft wel de verhalen gehoord wat ze allemaal vinden: ontlasting in de douche, of op de muren en in de spoelbak. Het is toch niet te geloven.

Bij het onderhoud doet hij verder allelei andere taken, zoals gras bijwerken met de weed-eater, rommel op de paden opruimen, helpen met omgevallen bomen opruimen, en gaten graven voor nieuwe afvoerleidingen. Hij vindt het leuk als hij de grote truck mag rijden. Soms helpt hij met de cabins schoonmaken. Hij wordt daar wel zijn schrik voor spinnen kwijt.

Hij heeft ook al eens met de ranger rondgereden in zijn electrisch karretje. Dan houden ze vooral de mensen in de gaten voor illigale activiteiten. Vooral zwemmen onder de watervallen is streng verboden, en ook zwemmen in het meer, behalve waar de badmeesters zijn. Op beide plaatsen zijn in de afgelopen jaren mensen omgekomen, dus logisch dat ze daar goed op letten.

Een van zijn favoriete dingen is om parkeerwachter te spelen. (Lijkt hij een beetje op zijn opa?) Op sommige zaterdag avonden in de zomerweekenden zijn er concerten in het park die ontzettend druk bezocht worden. Er zijn dan niet genoeg parkeerplaatsen, en auto’s worden op het grasveld geparkeerd. Hij helpt mee om dat in goede banen te leiden. Laatst was hij zo trots dat hij het dubbele aantal auto’s op het veld had kunnen plaatsen. Hoe dan? Hij had ze zo dicht op elkaar laten parkeren dat sommige mensen amper hun deur open konden :)

Dit was zijn derde zomer hier, en hij heeft heel wat ervaring opgedaan!

Labels: ,

3 Comments:

Blogger Petra said...

Leuk zo'n kijkje in Barts werk. Het werken met mensen, die weleens niet zo aardig kunnen zijn, heeft Katja ook ervaren in de winkels. Maar dat is goed voor ze, zo kunnen ze later in hun "echte" werk ook beter met zulk soort mensen omgaan.

5:23 p.m.  
Blogger kastelke said...

Inderdaad, heel leuk om die ervaringen van Bart eens te leren kennen!
Ga je ook over je andere zonen zo'n 'aflevering' maken?
Je staat er dikwijls niet bij stil wat zo'n gasten allemaal moeten doen tijdens hun job. Fijn dat hij het leuk vindt!

4:23 a.m.  
Blogger MARLEEN said...

leuk om te lezen hoe het werk van Bart eruit ziet. Hij krijgt met allerlei mensen te maken net zoals in de zorg.
Wat goed van hem om jullie ook te laten betalen voor de entree
over consequent zijn gesproken!

12:33 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?