dinsdag, januari 22, 2008

Interview

Deze week hebben Tim en DaSom examenweek, maar ze hebben allebei maar 1 examen. Tim moet 's morgens naar zijn computerlessen, die gaan gewoon door omdat het een andere school is. Vanmiddag had hij zijn examen in US government; hij dacht wel dat hij het goed gedaan had.

DaSom heeft vandaag een presentatie over Korea gedaan op de lagere school voor de vierde klassers. Dat was heel goed gegaan, en de kinderen hadden het leuk gevonden. Ze had wat foto's en spullen van Korea meegenomen om te laten zien, en ik had haar al gewaarschuwd dat de kinderen zeker heel veel vragen zouden stellen. Dat hadden ze inderdaad gedaan. Ik ben blij dat ze dit gedaan heeft, ze was er wel nerveus voor, maar een beetje van haar cultuur laten zien is wel goed.

Voor mijn les "Healthy Aging" moeten we een interview doen met een ouder persoon (geen familie). Ik zat te denken wie ik daarvoor kon vragen. Op mijn werk zie ik genoeg oudere mensen, maar die zijn ziek en om die nou te vragen vond ik maar niks. We hebben verschillende oudere buren, maar die zie ik amper. Alleen als ik ze buiten eens ontmoet maken we een praatje. De ouderen in deze omgeving zijn best gesloten. Pas als ze je vaak genoeg gezien hebben maken ze een praatje. Nu ik ze een beetje ken zijn ze allemaal erg aardig, maar dat heeft wel een tijd geduurd.

Ik voelde me er erg raar bij, maar ik heb toch bij een van hun aangeklopt, bij Carl. Hij begreep eerst niet wat ik bedoelde, maar toen hij het begreep vond hij het goed dat ik hem zou interviewen. We spraken af voor later in de dag, en dat gaf me even de tijd om wat koekjes voor hem te maken.
Later ging ik terug, en we hadden een heel gezellig gesprek. Hij is 80 jaar, en woont alleen met zijn hond. De vragen die ik moest stellen gingen vooral over hoe hij oud worden ervaart en over gezondheid. Hij heeft pas een zuurstof apparaat in huis gekregen, en ik vond het prachtig hoe hij een oplossing had gevonden zodat hij niet over de slangen zou struikelen. Hij had allemaal haakjes in het plafond gedraaid waar hij de slangen aan opgehangen had.
Op de vraag hoe hij zijn gezondheid ziet, zei hij dat hij geen problemen ziet. Prachtig toch: ik zie een man met zuurstof, maar hij neemt dat als vanzelfsprekend en ziet zijn grootste gezondheidsprobleem zijn bloeddruk waar hij al 40 jaar medicijnen voor neemt. Hij vertelde verder dat sommige dingen nu langzamer gaan, zoals de sneeuwschuiver aan de tractor doen. Daar deed hij vroeger 20 minuten over, nu een uur.
Hij was heel enthousiast over de cruise die hij volgende week gaat doen samen met zijn dochter. Dat doet hij ieder jaar, en vorig jaar was hij door een zeeleeuw gekust. Prachtig vond hij dat.
Hij neemt zijn electrische scooter en zuurstofapparatuur mee, en nodigde me uit om na zijn reis terug te komen om foto's te bekijken. Dat zal ik zeker doen! Toch wel fijn om hem zo een beetje beter te leren kennen, dat was nooit gebeurd als ik die interview opdracht niet gehad had.

7 Comments:

Blogger Petra said...

Inderdaad super dat iemand geen problemen ziet in zijn beperkingen. Petje af!

9:21 a.m.  
Blogger Jasmino said...

Leuk hè! Hoe bijzonder mensen kunnen zijn als je ze beter leert kennen.

Succes voor Tim en DaSom!

1:21 p.m.  
Blogger Hans Hendriks said...

Heerlijk zo'n positief mens en dat je met zo iemand een leuk gesprek hebt en ook in de toekomst nog contact zult hebben.
Geweldig !
Wij hebben een oude buurvrouw aan de overkant en die was ook een beetje gesloten (de vorige bewoners van dit huis wilden met niemand uit de buurt contact), ik ga nu regelmatig even langs bij haar en breng wat lekkers en het is ook een superleuk mens.

7:08 p.m.  
Blogger Petra said...

Heel bijzonder om te luisteren naar ouderen. Hun positieve kijk op het leven vind ik verfrissend.

10:16 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Prachtig toch! Fijn dat je dank zij dit interview iemand beter hebt leren kennen!

Veel succes toegewenst met de examens van Tim en DaSom!

Groetjes,

11:06 p.m.  
Blogger kastelke said...

Zulke opdrachten geven je ooit de kans om mensen van een heel andere kant te gaan bekijken.

Ik las wat dat oud worden betreft onlangs nog een mooie uitspraak:
Iedereen wil oud worden,
maar niemand wil het zijn.

3:49 a.m.  
Blogger Dizzymisslizzy said...

Kun je niet gewoon voor de fun er een "project" van maken? Gewoon elke dag een buurman/vrouw bezoeken voor je onderzoek? Dan leer je snel en makkelijk je buren kennen ;-). Weten zij veel dat je maar 1 interview hoefde te doen...

Wat goed van DaSom dat ze iets over haar land ging vertellen. Ik weet nog dat ik in mijn 1e semester speech had en het best lastig vond om me in een vreemde taal uit te drukken, dus ik kan snappen hoe moeilijk het voor haar is.

Ik zal duimen voor Tim. Government is op zich niet moeilijk, maar wel taaie kost.

10:55 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?