vrijdag, december 01, 2006

Ziekenhuis sluitingen?

Afgelopen dinsdag is het report uitgekomen van de Commision on Health Care Facilities in the 21st Century. Dit is een commissie in het leven geroepen door gouverneur Pataki, en die bekeken heeft hoe ziekenhuizen en verpleeghuizen efficienter kunnen werken zonder. De aanbevelingen moeten op een alles of niets manier moeten opgevolgd worden. Dus alle aanbevelingen opvolgen of helemaal geen, en niet er hier of daar wat uit pikken.
In het raport wordt aanbevolen om 9 ziekenhuizen in de staat New York te sluiten, waarvan 5 alleen al in New York stad. 7%, ofwel 4200 bedden moeten er gekort worden in de staat. Niet alleen sluitingen staan er op het programma, maar ook samenvoegingen van ziekenhuizen. Een NY Times artikel hier, “read and weep!”
http://www.nytimes.com/2006/11/29/nyregion/29hosp.html

Hier in Ithaca zou 1 verpleeghuis van 160 bedden dicht moeten. Hoe dat mogelijk is? Er zijn nu al bedden te kort: momenteel liggen er 19 mensen in ons ziekenhuis te wachten op een plek in een verpleeghuis.
In Syracuse zou een prive en staatsziekenhuis samengevoegd moeten worden. Hoe samenvoegingen in zijn werk gaan heb ik in Venlo/Tegelen en later Sittard/Geleen mee mogen maken. Het is een moeilijk proces, en zeker als je 2 heel verschillende systemen van werken hebt.
Een opmerking van een collega bracht een ander punt naar voren; een katholiek en unitarian ziekenhuis samenvoegen?; daar gaat de vrouwen-gezondheidszorg de deur uit.

Ik zie het zo voor me hoe een stel zakenlui dit raport hebben samengesteld, naar nummertjes kijken en maar wegstrepen. Sommige dingen kunnen zeker wel efficienter, en dat heb ik door de tijd ook zien gebeuren, maar we zijn toch wel op een punt nu waar er niet meer weggestreept kan worden. Gezondheidszorg kan niet als een business gezien worden.
Dit stukje in het artikel in de NY Times springt er voor mij uit: “It also predicted that increased efficiency — in particular, in the form of shorter hospital stays — would save insurers, including Medicaid and Medicare, $800 million a year.”

Het is wel duidelijk waar de prioriteiten liggen. Verzekeraars geld besparen? Dat zijn degenen die nu al de dienst uit maken, en je kunnen vertellen of je zorg krijgt die je nodig hebt of niet.
En hoeveel korter kunnen ligdagen worden; het gemiddelde is nu al ongeveer 4 dagen, en we zien regelmatig mensen weer na een paar dagen terug komen met complicaties die waarschijnlijk voorkomen hadden kunnen worden door iets langer in het ziekenhuis te blijven.
Ouderen en gezondheidszorg zijn helaas geen prioriteit in deze samenleving.
Hoeveel van wat er door de jaren heen is opgebouwd zal er afgebroken worden?


5 Comments:

Blogger Petra said...

Schrikbarend is een goed woord hiervoor! De ziekenhuisligtijden zijn inderdaad al op een minimum en met de groeiende vergrijzende bevolking van alle Baby Boomers zullen er alleen maar meer bedden nodig zijn.

12:08 p.m.  
Blogger Mariska said...

Money, money, money!
Kwaliteit van zorg? Duidelijk ondergeschikt!
Ook hier in Nederland.

Maar zeker, de zorg zou ook efficienter (en dus goedkoper) kunnen.
Persoonlijk vind ik dat wij in Nederland heel veel middenkader hebben.
En dat er heel veel gepraat wordt over werken aan bed in plaats van gewoon te gaan werken aan dat bed!

Succes!!!

12:09 p.m.  
Blogger Petra said...

Precies wat je zegt. Op papier kan alles, maar in de praktijk is een ander verhaal. Jammer dat er altijd geld bij geboeid is in dit soort zaken. Zou niet moeten mogen.
Groetjes Petra

12:25 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Hoever kan men gaan in de besnoeiingen? Dit zal zich op de duur toch wreken?

Groetjes,

9:08 p.m.  
Blogger Annemiek said...

Petra; ik weet ook niet hoe ze zich dit voorstellen met al de Baby Boomers, en de thuiszorg is ook maar beperkt.
Mariska; precies ja, geld spreekt. Ik geloof dat er bij ons ook geen bezuinigingen zijn bij de directie.
Petra; geld zou niet zo sterk mee mogen spelen.
Hilde; ik zie het zich nu al wreken, een van de tekenen zijn de tekorten aan verpleegkundigen aan het bed.

6:34 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?