vrijdag, augustus 09, 2013

Regen, en nog eens regen

Nou, dat hebben we ook weer meegemaakt.
Gisteravond om een uur of 6 begon het te onweren en regenen, niks vreemds aan uiteraard. Ik was op mijn werk,  en toen ik om half 8 het trappenhuis inliep kwam het water door het plafond naar beneden. Dat moest toch maar even melden, en ik liep weer terug de afdeling op om hier iemand over te bellen. Daar gekomen bleek er nog meer lekken in het plafond te zijn. Security was er al, en overal werden emmers neergezet. Een hele plafondtegel kwam naar beneden door het water. Ik kon verder niks doen, en vertrok. Terwijl ik bij de uitgang een tijdje zat te wachten tot de regen minder werd hoorde ik dat er nog veel meer lekken waren. Het water liep bij het laboratorium naar binnen, onder andere.
De regen werd niks minder, dan maar nat worden, en naar de auto rennen. Onderweg werd de regen minder, maar tegen de tijd dat ik thuis kwam kwam het weer met bakken naar beneden. We hebben de laatste tijd zo veel regen gehad dat er een diepe groeve in de heuvel naar het huis uitgesleten is door het water. Ik was bang dat dat alleen maar erger ging worden, maar er was niks dat ons voorbereide op wat er komen ging. Een uur later kwam de buurvrouw van het witte huis aan de deur. Ze had een harde klap gehoord, en de brug bleek aan het uitspoelen te zijn.
We gingen kijken. On-ge-loof-lijk. De beek is wel eens bijna een meter hoog als het hard regent of de sneeuw smelt. Deze keer was de beek tot bovenaan gevuld, wat toch zeker 4 meter hoog is. Het water stroomde met grote kracht over de oprit, het hekwerk was weg, en er zaten bomen tegen de brug aan. Dit zover we in het donker met een zaklamp konden zien. Het water stroomde tevens aan beide kanten van de garage, en stond tot aan de bocht in de oprit. De kelder van hun huis stond al onder water. De buurvrouw had de kinderen in de auto zitten en wilde als het water wat lager ging weg rijden. Haar vader zit bij de vrijwillige brandweer en kwam via de tuin van de achterburen aanlopen, en via die route is de buurvrouw met de kinderen ook weg gegaan. Gelukkig, want door dat water rijden zou levensgevaarlijk zijn. Vannacht is die vader terug gekomen om de bomen die over de oprit lagen kapot te zagen, wel heel aardig van hem. Ook had de brandweer de kelder vannacht al leeg gepompt. Ik heb van allerlei geluid gehoord en slecht geslapen. Ik dacht zeker dat we de brug over de oprit helemaal kwijt zouden zijn. Zoals dat tekeer ging heb ik echt nog nooit gezien, en we wonen hier al 20 jaar.

Hier is een rits foto's van vanmorgen.

De weg de berg op, vanacht is de modder en stenen al opgeruimd. Overdag zijn ze bergop bezig geweest; greppels zijn opeens meters diep en de buizen die erin lagen voor het water zijn weggespoeld en liggen in een veld. Voortuinen liggen vol met stenen, modder en bomen.

Bergafwaarts kijkend.

Wonderbaarlijk dat de brievenbussen nog staan.



De brug links van ons.

Bij deze buur was het water links in het huis gestroomd en er rechts weer uit. Het is een grote ravage binnen, en hij is begrijpelijk helemaal ontdaan. Vandaag zouden er een boel vrienden komen om hem te helpen puin te ruimen.

De brug richting Treman park. Ondertussen hebben ze hem tijdelijk weer begaanbaar gemaakt.







Zelfs op een vlak veld heeft het water hoog gestaan.




Aan het einde van onze weg.









De buren een klein stukje bergop. Deze buur vertelde dat er in '35 zo'n vloed geweest is.

Onze oprit.


Tja, deze kant hadden we dus net gerepareerd, en juist gisteren de rekening betaald. Al het werk dat gedaan is is weg.

Er ligt een grote stapel bomen aan een kant. Ik denk dat die ervoor gezorgd hebben dat niet alle stenen op de metalen buis weggespoeld zijn.




De garage van de buren. Een dikke laag modder en aan de achterkant is de fundering weggespoeld en de muren zijn scheef.


Overal een dikke laag modder. Er hangt een olielucht; de kerosine tank staat in de kelder in dit huis. Hij was niet omgevallen, maar ik denk dat er toch wel wat gelekt heeft, en nu is dat water eruit gepompt.


Moeilijk te zien maar we hebben op 1 plek een compleet andere loop van de beek gekregen.



Hout, stenen en troep zit hoog opgestapeld tegen de bomen aan. Ook zijn er stukken bast weg van de bomen, gewoon afgeschuurd door de modder en stenen.



Waarde kinderen vroeger in de beek speelden:
Dit is een "voor" foto van een paar weken geleden.


Zo zag het er een maand geleden uit. Er was een gat, en als het regende spoelde het telkens een beetje uit. Dus dat hebben we laten repareren.



Nog meer "voor " foto's.

Het huis is toch al gammel met een dak dat niet veel meer kan hebben.

 Zo zag het er gerepareerd uit. Het hekwerk ligt nu verderop in het bos.


En dan ook nog maar even een foto van de andere buren, dit huis staat nu een jaar leeg. Ik zou niet willen zien hoe het er van binnen uitziet!

Het gras is een meter hoog en de hertjes vinden dit wel leuk (deze foto is ongeveer een maand geleden).


Nou, we zitten hier hoog en droog, en degenen die het water in huis gehad hebben hebben heel wat meer te stellen, maar nu hoop ik maar dat er niks verder uitslijt bij de beek voordat we het weer kunnen repareren! Leuk is anders!


Labels:

1 Comments:

Anonymous Hilde said...

Jeetje, Annemiek, wat een ravage!!!

1:02 a.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?