vrijdag, juli 17, 2009

Boek

Bart moet een boek lezen voordat hij aan zijn 'field study' cursus doet. Het boek is Water: a natural history. Ik heb het gisteren opgehaald, en ben erin beginnen te lezen. Het had me meteen in de ban, en ik had de eerste 3 hoofdstukken al uit voordat ik het aan Bart gaf. Het is op een gemakkelijke manier geschreven, voor iedereen te begrijpen, met af en toe wat humor erin. Bart's boeken gaan mijn hele visie op de wereld om ons heen nog eens veranderen.

Het boek begint met vertellen over bevers. Wat hebben bevers te maken met de geschiedenis van water? Toen mensen in kastelen woonden, wat grote tochtige gebouwen waren, hadden ze als verwarming open haarden die de grote ruimten slecht verwarmden. Daarom begonnen mensen zich in vachten te kleden, en te gebruiken als jassen en dekens. Bevers waren een van de dieren die hierdoor in Europa bijna uitgeroeid werden. Toen werd Amerika ondekt, een land bomvol met bevers (en andere dieren). Bevervachten waren extra gewild; aan de haren zitten haakjes die de vacht waterdicht maken, en die haren waren uitstekend geschikt voor de vilten hoeden die in die tijd in de mode kwamen (je kent ze wel van de Thanksgiving plaatjes). Bevers zijn bij de miljoenen gedood, totdat er zo'n 100 jaar later bijna geen bevers meer over waren.
Wat het met water te maken heeft? Bevers zijn uiterst vlijtige bouwers van dammen. Doordat het land miljoenen bevers had waren er grote natte gebieden met langzaam stromende rivieren, meertjes en moerassen. Dit zorgde voor een enorm rijk eco-systeem, met een enorme variatie van planten en dierenleven. Neem de bevers weg, en het natte land droogt uit en veel planten en dieren verdwijnen.

Het boek vertelt over het leven van een bever, en dat ze lieve en vriendelijke dieren zijn. Als huisdier hebben ze echter 1 probleem; 's nachts knagen ze de tafelpoten door en maken een dam in je huiskamer.

Het verhaal gaat verder met de geschiedenis van de houtindustrie. Nog maar 3% van het orginele bos in de VS is nog over. In een bos werden eerst de grootste bomen gehad, dan de volgende grootste etc. Met als gevolg dat alleen de kleinste bomen nakomelingen zullen krijgen, met genetisch materiaal dat hun niet groot laat worden.

Wie had er ooit aan bevers gedacht, en wie zou gedacht hebben dat ze zo'n grote rol spelen in de vorming van het land. En als we door een bos lopen, wie denkt er dan aan dat er geen enkele echte oude boom meer overeind staat. Dit boek laat gevolgen zien van activiteiten van mensen, dingen waar je nooit bij stil staat. De mensen die de bevers doodden zullen nooit hebben kunnen bedenken welke gevolgen het zou hebben. Wie weet welke gevolgen de dingen zullen hebben die we tegenwoordig doen.

Het boek is een aanrader. Ik ga het zeker uitlezen zo gauw ik de kans krijg!

Labels:

6 Comments:

Blogger Petra said...

Interessant, inderdaad. Er is hier nog heel veel ongerepte natuur over, maar inderdaad ook heel veel al aangetast door de mens. Ik las net nog een spannend boek van William Dietrich, die ook over het uitbreiden naar het westen in de 19e eeuw schreef. Daarin werden ook Indiaanse stammen, die nog niet door de Europeanen waren aangetast beschreven. Ooit was dit zo'n heel ander continent (hier niet alleen, alle continenten waren heel anders voor het coloniale tijdperk).

9:05 p.m.  
Blogger Annemiek said...

Petra, dat is het net; het lijkt ongerepte natuur wat we zien maar is dat helemaal niet.

9:15 p.m.  
Anonymous Bianca (Hollandranch) said...

Dat is zeker heel interessant, misschien zou het goed zijn als er wat meer les over dit soort zaken op scholen gegeven zou worden.

Daarom ben ik ook zo blij met ons stuk bos, er staan heel oude bomen in met enorme stammen en geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om ze om te (laten) zagen om planken van te laten maken wat veel mensen hier doen. Als ik tijd heb en het is niet te warm probeer ik het bos te ontdoen van die struiken die de oorspronkelijke bomen hier verstikken. Het is niet de oorspronkelijke begroeiing meer hier ivm ongewenste import van andere struiken en planten in de loop der jaren die meegekomen zijn met schepen. De fire-ant bevoorbeeld is hier ook geimporteerd per ongeluk en heeft heel veel van het wildlife hier op schadelijke wijze beinvloed en dat proces gaat nog steeds door helaas. Zo zie je maar dat iets wat nog zo klein is als een ellendig rotmiertje zulke enorme gevolgen kan hebben.

10:37 a.m.  
Blogger Bibi said...

Dat lijkt mij ook een interessant boek. Wij hebben hier ook bevers, vroeger ving Scott's broer ook veel bevers, voor de huid maar nu is er niet voldoende vraag meer naar. Gelukkig.

11:51 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

Het lijkt mij een interessant boek om te lezen. Er is helaas bijna nergens meer ongerepte natuur, overal is de mens bezig (geweest) en lang niet altijd op een goede manier.

5:05 a.m.  
Anonymous www.hildezug.com said...

Wat spijtig dat we nog altijd geen glazen bol hebben die ons een blik op de toekomst geven... Ik denk dat we met z'n allen veel meer zouden nadenken over alles wat we vandaag doen. Het grootste probleem van deze aardbol is dat we gewoon met teveel mensen zijn... en dat worden er elk jaar meer. De natuur lijdt hier verschrikkelijk onder.

Hopelijk worden zich er meer en meer mensen van bewust dat we de natuur moeten respekteren en boeken zoals die ene die jij nu leest, helpen ons hierbij een beetje. Nog veel leesgenot!

Groetjes,

2:05 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?