vrijdag, december 05, 2008

Sinterklaas

This post has an English version included :)

We doen hier erg weinig aan Sinterklaas, het is helaas een van de dingen die wat verwaterd zijn. Op Dixiechicks's blog staat een verwijzing naar een heel leuk verhaal over Sinterklaas. Echt iets hoe een buitenlander tegen een gebruik aankijkt; iets wat voor ons heel gewoon is, maar eigenlijk toch wel een hele vreemde gewoonte is. Dat geldt voor overal; net zoals een Amerikaan vreemd tegen Nederlandse gebruiken aankijkt, zal een Nederlander raar opkijken van sommige gebruiken hier. Het is wel eens leuk om door iemand anders zijn ogen mee te kijken naar je eigen cultuur. Een paar jaar geleden schreef ik een keer iets over de Sinterklaas cultuur, toen Hank allerlei vragen had over iets wat hij op de radio gehoord had. (even terzijde, en iets triest, Hank is deze zomer overleden, en dit zal me altijd aan hem doen denken).

Ik had de link van het Sinterklaas verhaal doorgestuurd naar de kinderen. Vooral van Tim kreeg ik er reacties op; volgens hun kunnen de Nederlanders het verhaal niet waterdicht krijgen; zijn het nu 6 of 8 zwarte pieten. Kinderen die stout zijn geweest en niet in een zak naar Spanje gaan denken dat ze lief zijn geweest dus er is geen consequentie voor slecht gedrag. Ze gaan op het dak? Ze bespieden kinderen? Hij moest er heel hartelijk om lachen.

Ik geloof wel dat ik een beetje tekort ben geschoten. Ik heb natuurlijk wel altijd verteld over Sinterklaas en de kadootjes in de schoen, maar misschien heb ik het gedeelte over de roe en dat ze in een zak naar Spanje gaan als ze stout zijn uit het verhaal heb gelaten.
Ze zullen allemaal wel een chocolade letter in hun schoen krijgen, en Kibbels heeft al mee geholpen met wat verpakkingspapier te verwijderen.

On another blog I saw a reference to this funny story. It talks about how a foreigner might see the Dutch custom of Saint Nicholas. I forwarded it to the kids, and I got a lot of comments from Tim. He thought it was hilarious! "they can't get their story straight! Is it 6 or 8 black men? They go on the roof? Stuff kids in a bag if they are bad, but what if they have been bad and don't go in the bag. Then they think they have been good! You have these black men stalking kids? They went from slaves to friend, that's not going to happen!"

I think I always told the kids about putting out their shoe to get presents, but left out the part of 'if they are bad they go in a bag to Spain'.

To get the story straight; here is another explanation of Saint Nicholas!

The kids will get a chocolate letter in their shoe, and Kibbels has already helped with removing some of the wrapping paper!

3 Comments:

Blogger Petra said...

Ja, het is toch altijd wel weer even uitleggen, als ik mensen over Sinterklaas vertel. Bij "Black Peter" gaan de wenkbrauwen wel omhoog, maar als ik dan vertel, dat het feest al eeuwenoud is, is er meer begrip. Ik zit me nu af te vragen, of onze kinderen het verhaal van de roe e.d. kennen.

11:37 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

Ook ik werd voor ek versleten toen ik op mijn werk over het gebruik Sint en Piet vertelde. Ik heb een jaar geleden op school een uurtje vertelt over cultuur en toen heeft Gj bij Aleysha in de klas laten zien wat zwarte piet was en hoe dat eruit zag. Aleysha's dad is op schoool nu nog "that funny crazy man.."
Ge petra

6:48 p.m.  
Blogger DixieChick said...

Ik heb onze kinderen dit jaar een deuk gekregen door ze te vertellen dat ze maar beter wat kleding klaar konden leggen voor als ze mee moesten naar Spanje. Ik geloof dat ze het, met de kou hier, eigenlijk nog best wel zagen zitten ook!

10:40 a.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?