maandag, juni 05, 2006

Hoe de Amerikanen ons echt zien

Dat is altijd een punt van discussie, maar sinds een PBR (Public Broadcast Radio) aflevering van gisteren hebben sommige Amerikanen in ieder geval een duidelijker beeld van een stukje Nederlandse cultuur, en wel hoe Nederlanders Sinterklaas vieren.
Hank kwam gistermiddag op het werk aan met een grote lach op zijn gezicht en een “ik moet je iets vragen”. Hij kan zo smakelijk vertellen en deed zijn verhaal hoe hij onderweg in de auto naar de radio geluisterd had, waar een Amerikaan of Engelsman die in Nederland had gewoond vertelde over hun gewoontes en gebruiken. Hij had het vooral over Sinterklaas gehad. Hank wilde weten of het allemaal echt waar was. “Een bisschop en hij komt uit Spanje? Hij komt aan in Nederland met een paard op een stoomschip? Hij heeft 6-8 Zwarte Pieten bij zich? Hij gaat met een paard het dak op?” Ja, zoals hij het allemaal vroeg, klonk het als een raar verhaal dat we de kinderen wijs maken. Het mooiste vond hij nog wel dat we de kinderen zeggen als ze stout zijn dat ze in een zak naar Spanje gaan. “Pack your bags, you’re going to Spain.”
Ik heb nog wat Sinterklaas verhaaltjes verteld en een plaatje laten zien op internet, en we hebben er allemaal om kunnen lachen, als je er over denkt is het ook allemaal heel raar. Een andere collega’s ouders waren Nederlandse immigranten en zij kon er ook van alles over vertellen.
We waren het er wel over eens dat Zwarte Pieten niet meer politiek correct zijn, maar dat het nu eenmaal bij de cultuur hoort.
In ieder geval is er weer een stukje Nederlandse cultuur bijgebracht en kunnen deze Amerikanen ons nu zien als mensen die hun kinderen gekke verhalen vertellen en ze dreigen met Zwarte Piet en Spanje. Net een stukje erger dan een kool onder de kerstboom vinden, neergelegd door een man die met een slee door de lucht vliegt en op de noordpool woont.

(zie hier hoe rustig het was op mijn werk dit weekend, dat we hier tijd voor hadden:-)

4 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Wat een gedacht om het nu over Sinterklaas te hebben... We zijn half juni!!!! Een beetje laat op het jaar (of is het net te vroeg???)

Groetjes,

8:22 p.m.  
Blogger Petra said...

Ha ha!! Weleens leuk om nu te zien, hoe "wij" voor anderen een raar volk kunnen zijn. Veel Nederlanders vinden andere volken "raar", maar dat is natuurlijk omgekeerd ook het geval.

9:23 p.m.  
Blogger kastelke said...

Oei, midden de zomer rare verhalen over heiligen op een paard op een dak én zwarte mannen,
en dat in combinatie met Dr. Phil die van leer heeft gegeven tegenover de Nederlanders... Misschien moeten de Nederlanders die deze maanden naar Amerika reizen effe bij me langs komen om een Belgisch accent aan te leren? Hihihi.

Mijn man en ik komen uit twee andere provincies, en in het begin dat we elkaar leerden kennen vonden we sommige dingen aan elkaar ook 'raar' hoor, vooral vanwege de taal. En wij spraken dan nog beiden dezelfde taal (in theorie dan toch)!

2:48 a.m.  
Blogger Annemiek said...

Dat het eigenlijk niet het seizoen is om Sinterklaas te bespreken, daar had ik nog niet bij stilgestaan.
Ja, we hebben allemaal onze gekke dingen, althans voor anderen gek, voor ons gewoon. Wel leuk om eens door andere ogen te kijken.

7:49 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?