zondag, juli 29, 2007

Werk aan de winkel

Het idee om een nieuw terras te bouwen speelt al langer, en dat gaat dan nu gebeuren. Het terras was nog niet rot, maar de planken die er op lagen begonnen wat door te zakken en je hoefde er ook niet met blote voeten op te lopen want dan had je goede kans op splinter. En 8 voet breed voor een terras is eigenlijk net wat te smal. Het plan was dus om het breder te maken en in L-vorm een stuk aan de achterkant van het huis door te laten lopen.

In april hadden we al een schatting gevraagd van een bouwer. Die kregen we en we hadden een flinke "sticker shock". De prijs was heel wat meer dan we gedacht hadden. Dan maar een tweede schatting van een andere bouwer gevraagd, en voor een kleiner terras. Die viel zelfs nog duurder uit!
Na veel wikken en wegen besloten we om toch de eerste optie te nemen en dan wat dingen zelf te doen om de kosten te drukken. Een van de dingen die we dan dit weekend gedaan hebben is om het oude terras neer te halen.
Gewoonlijk heb je het even druk als je van vakantie terug komt, maar dit was een beetje meer dan opruimen en wasjes draaien.

Op zaterdag hebben we een nieuwe zaag gehaald en zijn aan het slopen gegaan.
Even nog wat plaatjes van voor (zaterdag):

De tuintjes aan de achterkant en zijkant van het terras hadden Bart, Niels en ik vorige week al weg gehaald.


Ze weten het nog niet, maar dit is de laatste dag dat ze op dit terras lopen.

Je ziet wel wat ik bedoel met smal; als er een paar stoelen om de tafel staan kan er niemand meer door.

Alles leeg gehaald.


De plantjes hebben hier een tijdelijk onderkomen.


Tim en Niels laten het zwembad leeg. Het was nog niet eens helemaal gevuld, en alleen Niels heeft er een keer in gezeten. Nu moet het plaats maken voor het nieuwe terras.


Ook dit waar de picknicktafel op staat moest weg.


De zaag gaat er in, en er is geen terugkeer meer mogelijk.


Ik kan ook wel zagen hoor.
We hebben het samen gedaan. Micky had vrijdag zo'n last van zijn pols, het ging alweer beter, maar toch goed om dan niet al te veel met zo'n zaag te werken.


De eerste stukken zijn eraf.
We hebben hier en daar toch wat rotte plekken gevonden.



Tim en Niels hielpen goed mee met hout afvoeren en allerlei andere klusjes. Af en toe moest ik Niels wel even aansporen. Bart was op zijn werk.


Bitz moet eens even bekijken wat hier toch aan de hand is. Ze is helemaal niet bang, en draaide zich zelfs om op dit smalle paadje. Kibbels moest er niks van hebben.


Micky aan het zagen.


Volgens Jeff Foxworthy: "You might be a redneck if... you have flowers planted in a bathroom appliance in your front yard". Dat maakt ons dus rednecks. Deze oude badkuip gebruik ik al jaren als plantenbak. Er zat wel een ombouw omheen, zodat je niet zag dat het een badkuip was. Deze moet nu ook verplaatst, maar vol met zand is het te zwaar. Dat werd leeghalen. Hij krijgt een nieuw plekje, en een nieuwe ombouw.


Het eindresultaat van zaterdag. In ongeveer 3 uur tijd hebben we heel wat werk verzet. We zijn alleen een paar blaren rijker.

Vandaag zijn we weer verder gegaan, ik denk in totaal weer zo'n 3 uur gewerkt. Een zwaar, heet en zweterig werk! Micky vond het de besparing eigenlijk niet waard, en ik moet toegeven dat het dat misschien ook niet is. Aan de andere kant kunnen we er toch ook wel trots op zijn dat we het klusje geklaard hebben. Tim en Niels hebben weer heel goed geholpen en waren de "clean up chappies". Zij haalden alle hout weg met een steekwagentje en stapelden het op. Leuk zo'n team werk.


Het begint op te schieten.


De trap naar nergens staat nog.


Daar gaat de trap.


Daar ligt al het hout opgestapeld.


Klaar is kees.
Nog 1 dingetje; door de plank die aan het huis vast zit loopt een stroomkabel en ik zal aan de bouwer moeten vragen hoe we dit aan moeten pakken.
Dat laatste stukje achteraan laat ik ook nog even staan. Daar klimmen wat planten tegenop, en het nieuwe terras wordt iets korter.

Een gedeelte van deze "ledger" (de plank die aan het huis vast zit en waar het terras op rust) is er af. Normaal gesproken moet het afgekit zijn tussen deze plank en het huis zodat er geen water in kan. Dat was hier niet gebeurd en het stuk onder de deur is rot. Hier zaten de duizendpoten, en wat ik helemaal niet graag zag; een dikke vette mier. Waarschijnlijk een carpenter ant. Morgen eens bellen met een deskundige, want die moet je niet in huis hebben.

O en nog zoiets. Terraspalen moeten op beton staan. 2 van de palen die het terras staande hielden stonden in een laagje beton (het moet eigenlijk 4 voet diep onder de vorstgrens zitten), de rest van de palen stonden 10 tot 30 cm in de grond!
Ik weet ook niet of het normaal was 30 jaar geleden om spijkers te gebruiken, en ook nog die kunnen roesten. Dat was dus wat hier gebruikt was, nu gebruikt men gegalvaniseerde schroeven die niet kunnen roesten.

Hm, morgen ook eens gaan bellen of we de bouwvergunning krijgen. Eerst was de 'code officer' op vakantie, en net voor onze vakantie heb ik de papieren opgestuurd. We zullen het maar allemaal officieel doen, we hebben nog nooit eerder een bouwvergunning aangevraagd voor veranderingen in huis.

6 Comments:

Blogger Jasmino said...

Dat was een flinke klus! Kaal nu, zeg. Maar als het nieuwe terras klaar is, zal het fantastisch uitzien.

Misschien was het niet de moeite, maar je hebt nu wel een beter gevoel als het klaar is. Dat heb ik tenminste altijd wel als er ook iets van mijn eigen zweet in zit.

12:41 a.m.  
Blogger kastelke said...

Als je een klein beetje hier en een klein beetje daar kan besparen, dan loont het op het einde toch wel de moeite. En op zich is het toch ook wel leuk om samen als gezin zo'n sloopjob te doen.
Maar hoe ga je nou uit je huis langs die achterdeur? Springen? En hoe kom je er voorlopig terug in?
Hopelijk is de aannemer snel klaar, ik ben benieuwd naar het resultaat!

2:30 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

Wauw dat is een klus zeg!! Pas je wel op dat je niet automatitsch de deur uitstapt omdat je denkt dat het terras er nog is??

3:36 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

Hopelijk laat de bouwvergunning niet lang op zich wachten en kan de aannemer onmiddellijk beginnen. Een hele klus, die afbraak! Je hebt tenminste er dit weekend een goede workout opzitten!

Groetjes,

11:17 a.m.  
Blogger Annemiek said...

Jasmino; ja, echt kaal, het is wennen. Klopt ook wel dat met wat eigen zweet het meer voldoening geeft.

Elke; ja, springen :) Nee hoor, die deur is op slot.

Wendy; met de macht der gewoonte zou je zo de deur uit stappen.

Hilde;van die work out klopt! Ik heb er spierpijn van.

8:35 p.m.  
Blogger Petra said...

Zo zeg, dat was niet mis! Knap, dat jullie dat zo snel hebben gedaan! Eng, hoor, dat er zo weinig houvast was voor het deck! En dat het toch al die tijd goed is gebleven! Hopelijk krijg je gauw de bouwvergunning en kun je nog voor het einde van de zomer lekker van een nieuw deck genieten.

10:13 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?