woensdag, juli 11, 2007

"Floating"

"You are floating today". Woorden die de meesten niet zo graag willen horen als ze op hun werk komen. We zweven of drijven niet hoor, maar het betekent dat je op een andere afdeling moet gaan werken die dag. Niet iets wat we graag doen, want je bent toch al gauw uit je vertrouwde omgeving. Het gevoel om niks te weten op de afdeling waar je naar toe gaat, niks weten te liggen, en maar af te wachten of je goed ontvangen wordt, en of er begrip voor is dat je uit je eigen omgeving bent en daarom uit je"comfort zone".

3 keer per dag is er "bed meeting" tussen de verpleegkundigen die als oudsten werken op hun afdeling. Hier wordt bekeken hoe de beddenbezetting is op elke afdeling, hoeveel opnames en ontslagen, en of iedere afdeling genoeg personeel heeft. Als er ziekmeldingen zijn proberen we het eerst zelf op te lossen door mensen te bellen of ze kunnen komen werken, maar als dat niet lukt kijken we of een andere afdeling personeel over heeft. Meestal lukt dat niet dus.

Gisteren was ik met mijn 3-7 pm dienst "over" op onze afdeling, en had de eerste hulp tekort aan personeel, dus moest ik daar mee gaan helpen. Ik had het al aan zien komen, dus vondt het helemaal niet erg. Ik was er alleen al heel lang niet geweest en dat maakte het weer helemaal vreemd.
De eerste hulp zit in een spiksplinternieuw stuk aanbouw. Gelukkig was het eerste uur heel erg rustig en ik werd bij een verpleegkundige gezet die me eerst eens een rondleiding gaf. De bedoeling is dat we samen werken met een andere eerste hulp verpleegkundige, zodat we niet voor de leeuwen gegooid worden en meteen onze eigen patienten toegewezen krijgen. Het is toch weer een hele andere wereld dan mijn eigen afdeling.

Het eerste uur was dus erg rustig, de wachtkamer was leeg, en in onze toegedeelde kamers lagen maar 2 patienten. Daarna rolden de ambulances binnen, en werd het wel een stuk interessanter. Iemand die zijn hand door een ruit geslagen had en hechtingen moest, iemand met gebroken ribben met een pneumothorax (klaplong) die een thoraxdrain moest, iemand met een epileptische aanval.
We hadden ook een jochie van 5 jaar met buikpijn, en toen ik zijn arm moest vasthouden zodat zijn bloed geprikt kon worden wist ik tevens weer waarom dat eerste hulp toch niet echt iets voor mij zou zijn. Van zijn brullen ging ik bijna mee huilen.

In ieder geval lijkt het niet op de tv ER :)
Toch lijkt het me wel leuk om er een tijdje te werken. Alleen die kinderen he...

4 Comments:

Blogger Petra said...

Dat is ook waarom Katja geen kinderarts wil worden. Ze zei dat laatst tegen mij. Ze denkt serieus over pre-Med (we zullen zien hoe ze er na haar forum over denkt). Maar die huilende kinderen, dat kan ze niet zien.
Wel heel interessant om zo over jouw werk te lezen, hoor!

8:42 p.m.  
Blogger Petra said...

Toen ik van de week als lijdend voorwerp op de ER was, bedacht ik me dat het inderdaad heel boeiend moet zijn om daar te werken.
Maar ook heel moeilijk. Er zijn veel verschillende gevallen. En persoonlijk zou ik ook heel graag de afloop van hoe het met die mensen verder is gegaan willen weten. Denk dat dat op de afdeling waar je nu werkt meer duidelijk wordt.

9:01 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

Effe bijgelezen... Van harte gefeliciteerd, Micky!

Gelukkig dat je geen microbiologie meer hoeft te doen, want dat geeft inderdaad bijkomende stress!

Leuke ervaring op de ER. Moet je regelmatig 'floaten'? Of is dat bij wijze van uitzondering?

Groetjes,

Hilde
http://www.verenigdestaten.info/usablogs/hilde/
(momenteel kan je enkel via deze link de blog bereiken)

7:42 p.m.  
Blogger Annemiek said...

Petra; huilende kinderen is denk ik nog maar het topje van de ijsberg. Ik moet er niet aan denken om met mishandelde kinderen te maken te krijgen bijvoorbeeld.

Petra; het is ook boeiend, heel anders weer en veel bij te leren. Ik zou ook altijd nieuwsgierig zijn naar de afloop, nu heb je dat wat meer maar ook nog lang niet altijd.

Hilde; we proberen te wisselen met "floating" zodat het niet altijd dezelfde mensen zijn die moeten gaan. We hebben zelf ook vaker hulp nodig, dus het is erg wisselend.

7:48 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?