woensdag, juni 06, 2007

Een glas dag

Vandaag zijn we naar het glas museum in Corning geweest. Het was heel erg mooi. Echt voor iedereen aan te bevelen die in de buurt komt.
Je komt binnen door de winkel, en daar is al heel veel te zien.

In het museum is een gedeelte voor kunst van glas, en een gedeelte van glas door de eeuwen. Het begint met glaswerk uit Egypte, 3000 jaar oud. Te veel om allemaal in je op te nemen. Een paar van de stukken eruit:


Een heel gedetaileerd schaakspel van glas. Het grappige is dat de koningen een Joodse rabbi en een Rooms Katholieke bischop zijn.


Bloemen van glas. Niet te onderscheiden van echt.


Dit is een gigantische glazen bol met allerlei lagen zodat alles erin lijkt te zweven. Deze bol lag in het museum; in de gift shop lag een kleinere met een stevig prijskaartje. Schrik niet: $44.000
Ene Josh Simpson maakt ze, ze zijn geweldig!

Na zo veel moois gezien te hebben kregen we honger en zochten het cafetaria op. Ze hadden er echt lekker eten, en we hebben van de salade bar wat genomen. Andere museum cafetaria kunnen hier nog wat van leren.

Hierna gingen we naar de demonstratie glaswerken kijken. Die worden de hele dag door gehouden. Zoiets hadden we wel eens eerder gezien, maar het blijft fascineren.


Een klont glas wordt uit de oven gehaald. Hiervan werd al draaiend, en door lucht erin te blazen een vaas gevormd.


Er wordt nog een stukje glas aan toegevoegd.


Het eindproduct, een vaas.

Om te laten zien hoe heet de vaas nog was, liet de man er een stukje papier in vallen dat meteen in brand vloog. Ze laten het glas heel langzaam afkoelen, als het te snel gebeurd barst het in kleine stukken. Dat liet hij zien door de vaas in water te doen. Deze vaas werd niet bewaard maar het glas weer opnieuw gesmolten.


Je kunt door een raam in de fabriek kijken, deze man was bezig met een neushoorn te maken van glas.

Vroeger werden er meer glazen dingen gemaakt in Corning, tegenwoordig worden de producten in andere delen van de wereld gemaakt. Iedere Nederamerikaan heeft er waarschijnlijk wel iets van in de kast staan, CorningWare bijvoorbeeld. Het enige glas dat nog echt uit Corning komt is Steuben Glas.

Het was allemaal erg interessant. Waar we nog een keer voor terug moeten is om zelf iets te maken van glas. Je kunt namelijk zelf een simpel dingetje maken, bijvoorbeeld een fotolijstje van glas, of een glazen kraal.

3 Comments:

Blogger kastelke said...

Als je ooit eens in Londen komt, moet je heel zeker het Victoria & Albert Mudeum gaan bezoeken! Niet alleen is dit het meest fantastische en meest veelzijdige museum dat ik ooit bezocht, zij hebben ook een schitterende glascollectie, met stukken die meer dan 4000 jaar oud zijn, tot zeer recent werk.
Verder hangt er in hun inkom een ontzettend grote luster van mijn favoriet: Dale Chihuly! Zie ook
http://www.chihuly.com/glass.html

2:28 a.m.  
Blogger Petra said...

Jaren geleden zijn wij ook in dat museum geweest, maar het is wel veranderd, zeg! Ik herinner me lang niet zoiets uitgebreids! Bijzonder en leuk!

3:14 p.m.  
Blogger Annemiek said...

Elke, dat moet ik onthouden als ik ooit in Londen kom.

Petra, er is een jaar of 8 geleden een nieuw gebouw gekomen waar het museum in is. Mijn ouders waren 14 jaar geleden al eens in het museum, en ze herinnerden zich het oude nog. Het is nu veel mooier.

9:22 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?