maandag, december 14, 2009

Familie theorie

Ik heb nog niks verteld over die andere cursus die ik dit semester had, Family Nursing Theory. Het was geheel online via Blackboard. In een notedop hield deze cursus in hoe we als verpleegkundigen beter de hele familie kunnen verplegen in plaats van alleen het individu de zieke patient, en hoe ziekte van een familielid de hele familie aangaat. Als werkstuk moesten we een familie interviewen en hier een stuk of 10 pagina's over schrijven. Veel van deze cursus ging over relaties binnen families.

Een van de boeken die ik hiervoor gelezen heb is "You can go home again", wat ingaat op relaties binnen families, en hoe bepaald gedrag van de ene generatie op de andere overgedragen wordt. De relaties tussen familieleden van verschillende bekende families wordt uitgeplozen. Hiervoor worden "genograms" gebruikt. Dit is een soort stamboom, maar eentje die door middel van symbolen relaties aangeeft. Zo zijn bepaalde patronen in gedrag te ontdekken. Families die onder de loep genomen worden zijn onder andere die van Benjamin Franklin, John Adams, de Kennedy's, Beethoven, Charles Dickens en nog meer. Ze hebben in ieder geval allemaal hun problemen, net zoals elke familie zijn problemen heeft.

Elke familie heeft zo bepaalde eigenschappen wat aangeleerd gedrag is. Zo moesten we wat bedenken wat een eigenschap is die onze eigen familie kenmerkt door de generaties heen. Het was wel interessant om hierover na te denken, er zijn zo dingen waar je nooit eerder bij stilgestaan hebt.

In het hoofdstuk over broers en zussen staat een stuk over oudste, middelste en jongste kinderen. De oudsten zijn vaak leiders staat er, maar "The oldest daughter often has the same sense of responsibility, concientiousness, and ability to care for and lead others as her male counterpart. However, daughters generally do not receive the same privileges, nor are there generally the same expectations to excel. Thus they may be saddled with the responsibilities of the oldest child without the privileges or enhanced self-esteem."

Hm, ik vond vroeger ook altijd dat mijn broers meer mochten dan ik...

Het is een goed boek om te lezen, echt een aanrader als je eens meer wilt ontdekken over je eigen familie. Pas als je patronen van gedrag ontdekt kun je er wat aan gaan doen, en we zitten soms zo vast in onze eigen gedragspatronen om niet te zien wat er echt aan de hand is.

Labels:

5 Comments:

Anonymous Elke said...

Een sociogram kende ik, maar een genogram nog niet. Heel boeiend!
En ach, ik zie de patronen in onze familie heel duidelijk. Staat er ook in het boek wat je er aan kan doen om ze te doorbreken? ;-)

3:42 p.m.  
Blogger Annemiek said...

Elke; ha ja, dat is het moeilijke werk, maar om het eerst al te zien en het patroon niet verder te doorzetten in de volgende generatie is al heel wat.

Iedereen is het product van zijn omgeving, de familie en de tijd waarin ze opgroeien en dat geldt ook voor onze ouders.

Een familie theorie waar ik misschien ook over had kunnen vertellen is de Bowen Family Theory
http://www.thebowencenter.org/pages/theory.html

Ook interessant om te lezen. In onze les zijn we er niet ver op ingegaan. Net kwam ik dit artikel tegen (heb het nog niet helemaal gelezen) over hoe correct deze theorie is.

http://findarticles.com/p/articles/mi_qa3658/is_200410/ai_n9438077/

5:11 p.m.  
Blogger Petra said...

Ook hier herkenning qua patronen met mij als oudste dochter en twee jongere broers. Ik ga die links eens lezen, al is het te laat voor mijn ouders en mij en ik denk, dat het niet opgaat in ons gezin.

6:10 p.m.  
Blogger Bibi said...

Dat lijkt mij een interessant boek, waar ik en nog wel een paar familieleden wat aan kunnen hebben denk ik ;-)

1:40 p.m.  
Blogger Annemiek said...

Petra; te laat is het pas als ze er niet meer zijn. Ik geloof in tweede kansen.

8:55 p.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?