zondag, juni 13, 2010

Vervolg

Wat me weer aan die quiz deed denken, en met name de vraag welke sterftegevallen er 99% verminderd zijn in de laatste 100 jaar, was een foto raportage in Time magazine. Er staat een foto artikel in over vrouwensterfte bij bevallingen in Sierra Leone, foto's die je hart eruit trekken. Een van de acht vrouwen in dat land sterft bij de geboorte van hun kind. Dat zijn nummers die je je hier niet eens voor kunt stellen. Het komt zo zelden voor dat je er amper van hoort, lang geleden de zus van een collega, maar verder heb ik nooit iemand in mijn kennissenkring gehad die een bevalling niet overleefd heeft. De sterfte van bevallingen in de VS is 13 op de 100.000 geboorten; in Sierra Leone 2100 op de 100.000 geboorten, een van de hoogste nummers in de wereld. Hier nog een artikel erover. Er is een zorgsysteem wat in duigen ligt, ziekenhuiswerkers worden niet betaald, er is niet genoeg geschoold personeel, onwetendheid van de bevolking, geen voorzieningen, en meisjes die op hun 14e uitgehuwelijkt worden.
Wat zou een vroedvrouw, verpleegkundige of arts die middelen hebben een verschil kunnen maken. Een infuus, bloedtransfusie, of een simpel spuitje pitosin, allemaal routine hier, maar luxe daar.

Het voelt zo hulpeloos om die dingen te lezen. Er zijn organizaties die hulp bieden, bijvoorbeeld Artsen zonder grenzen, en daar zal een donatie naartoe gaan.

2 Comments:

Blogger Petra said...

Verschrikkelijk, die nummers :(.

7:53 p.m.  
Anonymous Elke said...

Zeer pakkend... Wat moeten we blij zijn dat we hier geboren zijn, en niet ginder...

5:44 a.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?