woensdag, november 18, 2009

Smokeout

19 november is de Great American Smokeout Challenge, een oproep aan alle rokers om een dag minder of niet te roken, en om te proberen te stoppen met roken. Iedereen weet ondertussen wel hoe slecht roken is, maar gaat er toch mee door omdat stoppen zo moeilijk is. Nicotine is ontzettend verslavend, het wordt op hetzelfde niveau verslavend gerekend als heroine. Over verslaving gesproken; ik zie Micky nog 2 mijl naar de winkel lopen voor sigaretten: de wegen waren vanwege een grote sneeuwstorm gesloten.

Door jaren met een roker te wonen en die proberen aan te moedigen tot stoppen weet ik op persoonlijk niveau hoe moeilijk het is. Micky is 15 jaar geleden gestopt met roken na vele mislukte pogingen. Jaren erna had hij nog altijd zin in een sigaret, en het was niet altijd gemakkelijk om met een stoppende roker te leven! Ik ben er van overtuigd dat ik allang weduwe zou zijn geweest als hij niet gestopt was, met al die hartziektes die in zijn familie voorkomen.

Waarom blijven mensen doorgaan met roken als ze weten hoe slecht het is? Zelfs verpleegkundigen die elke dag de gevolgen zien, zoals die 2 collega's die pas geleden een flinke bronchitis hadden. Ze hadden de vernevelaars mee op het werk, en gingen in hun pauze toch even roken.

Roken wordt door de meeste mensen wel in verband gebracht met longkanker, en dan is voor hun vaak ook de reden om door te gaan met roken met de "ik moet toch ergens aan dood gaan" mentaliteit. In anti-rook advertenties wordt minder nadruk gelegd op alle andere ziekten die je ervan kunt krijgen, het tast je hele lichaam aan; hartziekte, verschillende andere soorten kanker, emphyseem. Vooral emphyseem zien we heel veel, het is een langzaam doodgaan aan verstikking.

Daarom vindt ik deze anti-rook advertentie goed. Wat ben je van plan als je doorgaat met roken?



Er zijn honderden anti-rook advertenties. Hoe effectief het werkelijk ze werkelijk zijn is de vraag. Sommigen zijn wel grappig zoals deze:



Andere zijn zeer intens zoals deze:



En wie herrinnert zich Yul Brynner nog?



Dus iedere roker die zich aangesproken voelt, en iedere niet-roker die iemand aan kan moedigen: doe mee met de Smokeout, en maak een plan om permanent te stoppen met roken. Er zijn tegenwoordig veel meer hulpmiddelen dan ooit. Hier, en hieren, hier

3 Comments:

Blogger Petra said...

Mijn vader is overleden aan longkanker en ook ik raad iedereen aan om te stoppen. Gisteren als het even kan!

7:27 p.m.  
Blogger Petra said...

Toen mijn ouders naar Amerika verhuisden en ik een rokend vriendje had, ben ik ook begonnen. Ik heb vier jaar lang flink gerookt, maar Rick had er een enorme hekel aan, dus ik ben "cold turkey" gestopt. De beste beslissing ooit, maar zonder Rick zou ik misschien nog roken. Dat zie ik aan mijn schoonzusje (schoonmoeder is aan longkanker als gevolg van roken overleden). Zij rookt nog steeds, na heel veel pogingen om te stoppen, omdat haar man weigert het op te geven. Het is een heel moeilijke verslaving om op te geven, dat weet ik uit ervaring. Toch ken ik hier maar weinig rokers, het nergens mogen lijkt wel te helpen.

9:38 p.m.  
Blogger Bibi said...

Vroeger rookte ik wel maar nooit veel, en ook ben ik gelukkig nooit verslaafd geweest. Af en toe steek ik er nog wel eens een op als ik in zo'n 'goeie-ouwe-tijd-sfeer' zit, ja ik weet het heeel slecht! Maar ik ben er daarna al snel weer klaar mee.
Het is ook ontzettend vies, het stinkt en ja het is niet alleen voor je longen erg slecht. Dus ja, goed initiatief!

11:38 a.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?