woensdag, januari 19, 2011

Handwerk

Toen ik laatst dat mutsje aan het breien was kreeg Giulia ook interesse om te breien. Ze had het toen ze klein was wel eens gedaan, maar het moest opnieuw geleerd worden. Dan kom je er pas achter hoe moeilijk het is om iemand iets te leren wat je zelf "automatisch" doet, zoals de steken opzetten. Ik kon het niet uitleggen, maar met heel langzaam demonstreren werd dat geleerd. Ik had wat nog wat garen liggen en daar ging ze mee aan de slag. Ik dacht dat het wel snel over zou zijn, maar ze bleef maar doorbreien. Dat werd een haarband. Toen het tweede project, een sjaal die in de ronde gebreidt werd, met grote naalden. En nu is de tweede sjaal bijna af.

Ze had ook interesse om te leren naaien, en had nog nooit een naaimachine gebruikt. Ik heb haar eerst op papier laten naaien om aan de machine te wennen, en daarna op wat stukken stof, en ze heeft een speldenkussentje in elkaar gezet. Op naar het volgende project; kussenslopen. Een quilt winkel hier, Quilters Corner, deed mee met een project om een miljoen kussenslopen te maken om aan bijvoorbeeld daklozenopvang te geven. De winkel gaf je de stukken stof om de slopen te maken, en dan kon je ze inleveren als ze klaar waren. Dus heeft Giulia er 2 gemaakt. Echt een heel goed eerste project om te doen. Voor mij ook goed om het haar te leren, want je vergeet hoe moeilijk dat eerste begin eigenlijk is.
Haar volgende project is een pyamabroek waar ze al een stuk leuke fleece voor gehaald heeft.

In het het dorp hier wordt elk jaar een quilt gemaakt om te verloten tijdens het Harvest Festival, en ik dacht dat het een leuke manier zou zijn om wat meer mensen te leren kennen om daaraan mee te helpen. Gisteravond was de eerste bijeenkomst en Giulia wilde ook wel mee gaan. De grapjes van de jongens waren niet van de lucht dat ze bij de "oudjes" ging uithangen. Zoals "drink de pruimensap niet", typisch Tim. Er was me verteld dat er ook jongeren zouden zijn, maar dat was gisteren toch niet zo. Het was bij iemand thuis, in een heel knus huis met een houtkachel en een vriendelijke kat. De bovenkant van de quilt is al klaar, gemaakt door een professional en O zo mooi! Ik zal volgende keer een foto maken.
We waren met z'n zevenen, en de meesten zijn nieuwelingen met het quilten. Linda, een van de eigenaars van Quilters Corners, legde veel uit over quilten, het was eigenlijk een eerste les. We kregen ieder 2 stukken stof met de tussenlaag waarop we alle stappen leerden. Het "basting" (op elkaar rijgen van de stukken), het patroon erop tekenen waar het doorgequilt moet worden, en de verschillende manieren om te quilten (het doorstikken).

Het was leuk om te doen, en een gezellige groep mensen. Giulia vond het ook leuk, en ik denk dat ze nog wel meerdere keren mee zal gaan. Het was ook wel grappig hoe iedereen over hun reizen naar verschillende landen in Europa begon te vertellen, een bereist stel!

Labels: ,

5 Comments:

Blogger Petra said...

Wat leuk om dat zo met haar te doen en dat ze zo enthousiast is er over!
En ja, volgende keer een fotootje ;-)

2:27 p.m.  
Blogger Petra said...

Wat leuk om zo bezig te zijn en helemaal voor een goed doel. Ik zou wel zo'n lerares als jij willen, ik heb ook nooit breien of naaien onder de knie gekregen.

5:00 p.m.  
Blogger Bibi said...

Wat leuk voor Giulia dat je haar zoveel kan leren. Hier zit jong en oud bij elkaar te quilten maar dat weet ik alleen van horen zeggen, ik doe zelf nooit mee...

8:33 p.m.  
Anonymous Elke said...

Die ouders gaan versteld zijn van wat hun dochter allemaal heeft geleerd!!!
En moest ik bij jou in huis wonen, je zou het mij ook mogen leren!

5:54 p.m.  
Anonymous Hilde said...

Prachtig initiatief van je om haar te leren breien en quilten!!

Groetjes,

7:33 a.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?