donderdag, oktober 14, 2010

Les en begrijpend lezen

Een van de twee klassen die ik dit semester heb is Nurse as Educator. Al doet iedereen in deze klas al jaren patientenzorg, inclusief instructies geven aan patienten, er is zoveel bij te leren! Zo begon de professor in de eerste les met deze video:


We moesten er wel mee lachen, maar het greep onze aandacht en de realisatie hoe weinig mensen soms over hun lichaam en ziektes begrijpen.

Mensen hebben vaak geen idee. Ik zie het elke dag als je vraagt welke medicatie ze innemen. Sommige mensen hebben totaal geen idee en we moeten de apotheek bellen om een lijst te krijgen.
We doen als zorgverleners geen goed werk in informatieverstrekking. Wat we hun vertellen over hun ziekte of medicijnen, over hun nazorg, hoe weten we het of ze het allemaal snappen?
Veel mensen kunnen niet goed begrijpend lezen. 43% van Amerikanen zit onder het gemiddelde volgens het National Assessment of Adult Literacy in 2003. Dat betekend dat er veel mensen zijn die maar op 4e of 6e klas niveau kunnen lezen. Dat betekend ook dat we ze consent formulieren, ontslag instucties, medicatie instructies etc geven die ze niet goed begrijpen. Die formulieren zijn vaak op high school niveau geschreven. Mensen durven niet te zeggen dat ze het niet snappen, ze willen niet dom overkomen. Of ze denken het te snappen, en begrijpen het verkeerd. Gevolg kan zijn dat ze medicatie verkeerd innemen bijvoorbeeld en weer in het ziekenhuis belanden.

De professor gaf een voorbeeld hoe ze het zelf bijna verkeerd deed. Ze had een vervangende medicatie gekregen voor haar hoge bloeddruk medicatie, en omdat haar vorige pillen 50 mg waren nam ze bijna 5 stuks van haar nieuwe merk van 10 mg in. Ze stond klaar om ze in te nemen en toen bedacht ze dat 5 pillen toch wel veel was. En dat is dan een verpleegkundige, kun je voorstellen hoe het voor een leek verkeerd kan gaan.

Hier zijn nog een paar filmpjes over slecht kunnen lezen en wat de gevolgen kunnen zijn voor patienten (en dat zijn we allemaal wel een keer).





Het zijn allemaal mensen die gewoon goed functioneren in de maatschappij. Het is een beetje zoals we bij de monteur komen met onze auto zonder veel van autos te weten, en we knikken maar met ons hoofd net alsof we snappen waar hij het over heeft als hij het over de carberateur heeft die vervangen moet worden.

Labels:

3 Comments:

Blogger Petra said...

Daarom las ik laatst ook, dat als je een ernstige ziekte hebt, zoals kanker, je nooit alleen naar de dokter moet gaan. Altijd iemand meenemen, die meeluistert en notities maakt, want de gemiddelde persoon herinnert zich maar 50 procent van wat hij of zij hoort. Best eng, eigenlijk, als het om je gezondheid gaat!

3:59 p.m.  
Blogger Annemiek said...

Inderdaad altijd een goed idee om iemand mee te nemen. 50% is nog optimistisch denk ik, zeker als er veel nieuwe informatie te verwerken is.

6:10 p.m.  
Anonymous Hilde said...

Ja, gek dat men woorden zoals stethoscope, hypertension of angina niet begreep... Wel goed dat men er bij jullie de nadruk op legt om klaar, duidelijk en eenvoudig patienteninfo te verstrekken. Het heeft idd geen zin om de juiste diagnose te stellen en dan de patient naar huis te sturen met medicatie die hij op een verkeerde manier tot zich neemt...

Groetjes,

7:56 a.m.  

Een reactie posten

<< Home

Who links to my website?