Annemiek's world

woensdag, juni 30, 2010

Honden blog

Bart, Tim en ik gingen in Treman Park een stuk wandelen, samen met Muddles en Bitz. Terwijl Muddles gewoonlijk heel goed aangelijnd loopt ging het wat minder goed met een tweede hond erbij. Dan wil ze alleen maar bij Bitz zijn.
Bitz heeft zo haar eigen manier om naar benenden te lopen. Niet gewoon maar op de trap, maar op het muurtje, met aan de andere kant een afgrond. Een echte berggeit is het.




's Avonds ben ik naar de eerste les van Muddles' doggie training geweest. Deze keer gaan we naar Petsmart; met Kibbles en Bitz was ik bij iemand thuis geweest. Van haar hoorde ik niks meer terug, en ik weet niet of die training doorging. Na 1 les bij Petsmart kan ik wel zeggen dat ik die vorige training fijner vond. Bij haar is een groot afgezet gebied buiten, bij Petsmart zitten we bij elkaar in een vrij kleine ruimte. Als er dan ook nog eens een paar honden bij zijn die bijna constant blaffen is de chaos compleet. Wat een kabaal. Muddles en nog een andere hond zaten rustig te kijken, de andere 3 waren wat wild met veel blaffen en aan hun halsbandje trekken. Af en toe wilde Muddles wel naar een andere hond toe, maar verder deed ze het heel goed. Ik wil dat ze wat meer contact heeft met andere honden, ze is nu nog wat bang, hoewel ik er bij de training niet veel van merkte. Ik geloof dat ze het wel interressant vond.

Labels:

vrijdag, juni 25, 2010

Stinkdiertjes

Eergisteravond zat ik op het terras en ik hoorde wat ritselen in het bos. Ik verwachtte een hert, maar even later kwam er een stikdier moeder met 3 kleintjes het veldje op lopen. Ze waren meer wit dan zwart. Zo'n familie van stinkdieren had ik nog niet eerder gezien. De laatste tijd ruiken we wel vaker buiten een stinkdier, ze zijn dus wel vaker dicht bij huis geweest. Grappig om te zien, ze waren snel weer weg, richting beek.

Gisteren heb ik Mary nog eens ontmoet om te gaan wandelen. Ik had Muddles meegenomen naar haar huis en van daaruit hebben we gelopen. Muddles deed het heel goed samen met haar hond. Het was natuurlijk helemaal leuk om weer bij te kletsen.
's Avonds ook nog eens heel leuk bijgekletst met oude collega's, met een "Chili's night". Het was weer een afscheidsfeestje. Deze keer vertrekken er 5 mensen van mijn oude afdeling. Het is altijd een komen en gaan geweest op die afdeling, alleen die vaste kern blijft. Deze mensen die vertrekken gaan allemaal naar andere afdelingen binnen het ziekenhuis. Het was heel gezellig, en ook heel leuk was dat een van de collega's haar zus meebracht waar we zo'n 10 jaar geleden gewerkt hebben. Je kunt wel zeggen dat die toen de afdeling heel stuk levendig maakte, ze is nu een heel eind volwassener geworden. We hebben heel wat verhalen van haar opgerakeld.

Labels: ,

donderdag, juni 24, 2010

Grrr, @#%^ huisbaas

Kort nadat Nederland het winnende doelpunt gemaakt heeft ging mijn gemoed van een hoog naar een heel laag; Micky duwde me de rekening van het schoonmaken van Bart en Tim's apartement onder de neus. Ik was er woest over. De afgelopen dagen had ik al een paar keer de huisbaas gebelt en een berichtje op zijn antwoordapparaat achter gelaten om me te bellen. Ik wilde wel eens weten waar hun borgsom bleef. Hij belde maar niet terug. Nu kregen ze de borg dan terug, min de kosten van schoonmaak. Nu weet ik ook wel dat het niet de beste schoonmakers zijn, maar het zijn ook geen viespeuken. Kosten voor de oven schoonmaken (die ze misschien 2 of 3 keer gebruikt hebben, en die Bart inderdaad vergeten was schoon te maken): $35. Daar kan onmogelijk voor 35 dollar aan vuil ingezeten hebben.
De vloeren niet gezogen of gedweild (ze hebben wel gezogen, maar de vloer van de keuken, die ongeveer 1 bij 3 meter is niet gedaan):$25. De spiegel op de badkamer niet schoongemaakt, en de wasbak niet (wasbak hebben ze wel gedaan): $25. Niet gestofveegd (hebben ze wel gedaan, die hele 2 nachtkastjes, 2 buro's, en tv kastje wat erin staat): $10. Totaal $95. Nou, om die bovenstaande dingen te doen heb je nog geen uur werk nodig. Als ik zoveel kon verdienen met schoonmaken ging ik het meteen doen. Wat een afzetterij. Alles is het hele jaar goed geweest, en dan dit. Ik heb het idee dat hij hoopte dat we die borg zouden vergeten. Bart en Tim leren zo wel een les, dat mensen je proberen geld af te troggelen en om foto's te maken en samen met de huisbaas een woonplek te bekijken als ze vertrekken. En zo schoon was dat apartement ook alweer niet toen ze erin trokken. Ze vonden toen een vuile sok van de vorige bewoners onder het bed.
Ik had de telefoon al in mijn hand om die huisbaas te bellen, maar Micky vindt het beter om te doen als de checks geincasseerd zijn. Misschien ben ik morgen wat afgekoeld.

Dan maar wat leukers, een paar foto's van de tuin. Dat heb ik al een tijdje niet meer gedaan.



De clematis bloeit geweldig.


Deze plant heb ik vandaag gekocht. Een hibiscus. De bloemen zijn zo groot als schoteltjes. Hoe ironisch. De eerste keer dat ik deze plant zag was vorig jaar bij die huisbaas van de jongens.


De bakken die we een maand of zo geleden met kleine plantjes gevuld hadden doen het goed. Let ook op die hekjes die pa gemaakt heeft. Ze hangen met haakjes aan het terras.

Labels: ,

zondag, juni 20, 2010

Zolang geleden al?



Wie kent hem niet? De film Jaws. Het is niet te geloven, maar het is vandaag 35 jaar geleden dat deze film uitkwam. Het was de eerste film die ik in de bioscoop ging kijken. Pa was zo goed om me met een stel vriendinnen te brengen, en aangezien hij ook van films houdt bleef hij ook kijken (de enige vader van het vriendinnengroepje die altijd klaarstond om ons te brengen en halen).
Datzelfde jaar gingen we naar het strand op vakantie. Ik heb mezelf moeten overtuigen dat er in de Noordzee geen haaien zitten, en had een keer toch nog zo ongeveer een paniekaanval waarbij ik het water uitrende. De film had wel indruk gemaakt!

Pa, vaderdag wordt nog wel eens overgedaan!
En ook nog: ik heb vandaag een tafelzaag leren gebruiken en heb nog 10 vingers :)

Labels:

zaterdag, juni 19, 2010

Micky's school

Een nieuwsartikel waar ik niet eens aandacht aan geschonken zou hebben, ware het niet dat Micky me erop wees, en het gaat over de school waar hij op gezeten heeft. Het gaat over Hacienda Heights, in Californie waar hij opgegroeid is, en waar zijn moeder nog steeds woont. Het schooldistrict heeft besloten om Chinees te onderwijzen, en heeft geld geaccepteerd van een Chinese regeringinstantie die de Chinese taal promoot om scholen, een "Confusius Classroom Grant." Veel mensen in het schooldistrict zijn het er niet mee eens, en denken dat door dat geld aan te nemen, en een hulpleraar uit China te hebben, de kinderen communisme zullen leren. De Daily Show kreeg hier lucht van en heeft er een stukje over gefilmd. Hier is de aflevering; het stukje begint na 10,32 minuten. Ze worden natuurlijk in John's stijl helemaal afgekraakt.

Hier is ook nog een nieuws artikel erover. Het valt allemaal wel mee. De school krijgt ongeveer $30.000 voor lesmateriaal, het is allemaal nagekeken wat er in de boeken staat, en de leraar is een Amerikaan van Chinese afkomst. De hulpleraar zal een onbetaalde stageloper uit China zijn. In een brief van de school staat het nog verder uitgelegd.

Ik vindt het wel een voorbeeld hoe communicatie mis kan lopen. Als het schooldistrict de ouders beter geinformeerd had zou er niet zo'n protest zijn geweest en misverstanden zouden vermeden zijn.
De stad Hacienda Heights heeft in 1 generatie enorme veranderingen doorgemaakt. Het uiterlijk is veranderd: toen Micky er opgroeide was het een voorstad, een typische "suburb" gebouwd in de jaren '50. Hij kon er op zijn cross fietsje door de bergen fietsen en om hun heen lagen de sinaasappelboomgaarden. Die zijn nu weg, en alles is volgebouwd.
Misschien een veel drastischere (is dat een woord?) verandering is in de samenstelling van de bevolking in die stad. Het was voorheen voornamelijk een blanke bevolking; in de laatste 20 jaar is dat verminderd naar 22%. Hispanics zijn 38%, en ongeveer 40% Aziaten, waarvan 22% Chinees.
Het zou vast een interessante studie zijn om eens te bekijken hoe het de samenleving veranderd heeft en hoe de culturen samenleven.

dinsdag, juni 15, 2010

Ongewone regenboog

Terwijl Niels en ik in de auto zaten, zei hij, kijk een regenboog. Er was amper een wolkje aan de lucht en ik geloofde het niet zo snel. Jawel, echt waar, een regenboog in de wolken. Dat moest ik toch even zien. Ik heb de auto langs de weg gezet om te kijken. Hele mooie heldere kleuren hoog in de cirrus wolken. Ik had nog nooit zo'n soort regenboog gezien, en jammer dat ik mijn camera niet bij me had. Ik heb een foto van een andere website gehaald, wat erop lijkt.


Alleen waren er minder wolken omheen, en waren er 2 van zo'n regenbogen. Het heet een sundog (er zal ook wel een wetenschappelijke naam voor zijn), en ontstaat als de zon op hele hoge ijsdeeltjes schijnt.

Labels:

zondag, juni 13, 2010

Vervolg

Wat me weer aan die quiz deed denken, en met name de vraag welke sterftegevallen er 99% verminderd zijn in de laatste 100 jaar, was een foto raportage in Time magazine. Er staat een foto artikel in over vrouwensterfte bij bevallingen in Sierra Leone, foto's die je hart eruit trekken. Een van de acht vrouwen in dat land sterft bij de geboorte van hun kind. Dat zijn nummers die je je hier niet eens voor kunt stellen. Het komt zo zelden voor dat je er amper van hoort, lang geleden de zus van een collega, maar verder heb ik nooit iemand in mijn kennissenkring gehad die een bevalling niet overleefd heeft. De sterfte van bevallingen in de VS is 13 op de 100.000 geboorten; in Sierra Leone 2100 op de 100.000 geboorten, een van de hoogste nummers in de wereld. Hier nog een artikel erover. Er is een zorgsysteem wat in duigen ligt, ziekenhuiswerkers worden niet betaald, er is niet genoeg geschoold personeel, onwetendheid van de bevolking, geen voorzieningen, en meisjes die op hun 14e uitgehuwelijkt worden.
Wat zou een vroedvrouw, verpleegkundige of arts die middelen hebben een verschil kunnen maken. Een infuus, bloedtransfusie, of een simpel spuitje pitosin, allemaal routine hier, maar luxe daar.

Het voelt zo hulpeloos om die dingen te lezen. Er zijn organizaties die hulp bieden, bijvoorbeeld Artsen zonder grenzen, en daar zal een donatie naartoe gaan.

vrijdag, juni 11, 2010

De antwoorden

1. Wat is de grootste epidemie van de 20e eeuw?

Hartziekten

2. Welke volksgezondheids interventie heeft meer levens gered dan chirurgie of antibiotica?

Immunizaties

3. Welke staat was de eerste die autogordels wettelijk verplicht stelde? Welke staat heeft nog altijd geen autogordel wet?

New York was de eerste staat met autogordel wet; New Hampshire heeft er nog altijd geen.

4. De beroemde "Jack in the Box" tragedie was veroorzaakt door...?

EColi

5. Welke sterftegevallen zijn 99% verminderd sinds 1900?

Sterfte van vrouwen bij bevallingen.


6. Welke wet heeft sterftegevallen 89% verminderd tussen 1950-1973?

De wet om abortus te legaliseren.

7. Wat is een niet onderkende epidemie in de VS?

Oral health (mond hygiene; de rotte gebitten of geen tanden)

8. 5% van alle sterftegevallen in de VS zijn oorzaak van deze ziekte die te voorkomen is?

Alcohol misbruik

9. Wat denk je dat de grootste uitdaging van de volgende 10 jaar zal zijn? Bioterrorism? Geweld? Infectie ziekten? Verslaving? Overgewicht? Chronische ziekten?

Dit kan vanalles zijn, we weten het niet (een beetje een truc vraagje).

Labels:

woensdag, juni 09, 2010

Quiz

In de eerste les van "community health" het afgelopen semester had de professor een quiz voor ons in haar eerste powerpoint. Ik heb die altijd al eens willen plaatsen, maar het kwam er niet van. Nu las ik iets dat me er weer aan deed denken en dus hier is hij dan. In de klas, zonder Google, konden we geen enkele van de antwoorden goed raden. Bekijk het eens (niet spieken he, dus zonder Google) en kijk eens of jullie het goed kunnen raden. Ik vond de antwoorden wel verrassend, en die zal ik er binnenkort bij zetten.

1. Wat is de grootste epidemie van de 20e eeuw?

2. Welke volksgezondheids interventie heeft meer levens gered dan chirurgie of antibiotica?

3. Welke staat was de eerste die autogordels wettelijk verplicht stelde? Welke staat heeft nog altijd geen autogordel wet?

4. De beroemde "Jack in the Box" tragedie was veroorzaakt door...?

5. Welke sterftegevallen zijn 99% verminderd sinds 1900?

6. Welke wet heeft sterftegevallen 89% verminderd tussen 1950-1973?

7. Wat is een niet onderkende epidemie in de VS?

8. 5% van alle sterftegevallen in de VS zijn oorzaak van deze ziekte die te voorkomen is?

9. Wat denk je dat de grootste uitdaging van de volgende 10 jaar zal zijn? Bioterrorism? Geweld? Infectie ziekten? Verslaving? Overgewicht? Chronische ziekten?

Labels:

maandag, juni 07, 2010

Vleermuisje

Al een paar weken liggen er kleine poepjes bij de voordeur, muizenpoep dacht ik. Wel raar dat er altijd ook poepjes op de railing langs de trap liggen. Toen ik tegen Micky zei dat ik een val wilde zetten hoorde Bart dit, en hij vertelde dat dit geen muizenpoep was maar van een vleermuis. Huh? Ja, want zo'n zelfde poepjes liggen ook altijd in de huisjes die hij schoonmaakt in het park, en in die huisjes zitten vaak vleermuizen. Ik zag geen opening waar een vleermuis in kon boven in het huis,maar die avond ging Niels de honden uitlaten, en wat hing daar? Juist, een vleermuis.



Ze hangt er alleen 's nachts, of een gedeelte van de nacht, nooit overdag. Ik dacht dat ze 's nachts niet sliepen. Misschien heeft ze dit als rustplekje uitgekozen.


De afgelopen dagen was het Ithaca Festival aan de gang, en gisteren gingen we er eens kijken. Op zondag is het in Stewart Park, aan het water. Dat hebben we geweten. We waren nog geen 10 minuten daar en er kwam een storm opzetten. Verschillende tenten gingen vliegen. We hebben een tijdje geschuild achter een gebouwtje, en daarna wat gegeten, maar we hielden het er snel gezien.


Hoge golven op het meer.


Tenten moesten met man en macht vastgehouden worden. Later hoorden we dat er een tornado watch geweest was.

Labels: ,

Who links to my website?